Alexei Navalnii ar fi trebuit sa faca parte din schimbul de detinuti intre Rusia si Occident, dar Putin s-a temut prea mult de el si a ordonat sa fie asasinat, sustin colaboratorii opozantului

actualitate

Liderul opozitiei ruse, Aleksei Navalnii, trebuia sa fie eliberat ca parte a intelegerii privind acest schimb major de detinuti intre Rusia si Occident daca nu ar fi intervenit presedintele rus Vladimir Putin, care a decis sa-l asasineze pe Navalnii, au declarat joi colaboratori ai defunctului opozant, transmite agentia EFE.

„Da, acesta este schimbul in care, asa cum ne asteptam, Aleksei Navalnii ar fi trebuit sa fie eliberat in februarie”, a scris Leonid Volkov pe contul sau de Telegram.

Acest schimb de detinuti intre Rusia si Occident era planificat sa aiba loc in februarie, dar din cauza mortii lui Navalnii, termenul sau a fost amanat, a mentionat Volkov.

Colega sa Maria Pevcih a afirmat ca schimbul fusese convenit, dar in ultimul moment presedintele rus a decis sa torpileze acordul.

„Putin a optat ‘sa rastoarne tabla’ si a decis ca nu-l va preda pe Navalni pentru nimic in lume. Si l-a ucis literalmente cu doua zile inainte ca schimbul sa poata avea loc”, a adaugat Volkov.

El a subliniat ca saluta eliberarea detinutilor politici rusi, in special a celor care au colaborat cu Navalnii, dar a adaugat ca „va fi o bucurie cu lacrimi in ochi”. „Fara Navalnii, acest lucru este foarte dureros”, a spus el.

Volkov denunta faptul ca, in timp ce Putin elibereaza „oameni buni”, primeste la schimb „un criminal si o mana de spioni ratati pe care ii asteapta uitarea”.

In februarie, la scurt timp dupa moartea lui Navalnii intr-o inchisoare din regiunea arctica, aliatii sai l-au acuzat pe Putin ca ar fi ordonat asasinarea sa cu cateva zile inainte de a fi schimbat cu Vadim Krasikov, agentul rus condamnat in Germania la inchisoare pe viata si schimbat joi intre Moscova si Berlin.

„Primisem confirmarea ca negocierile erau in curs de desfasurare si erau in faza finala in seara zilei de 15 februarie”, adica cu o zi inainte de „asasinarea” opozantului, a declarat Pevcih intr-o inregistrare video pe YouTube la acea vreme.

Potrivit canalului turc NTV, citat de The Moscow Times, un total de 26 de persoane au fost cuprinse in schimbul de detinuti de joi: 10 detinuti eliberati ca parte a schimbului vor merge in Rusia, 13 – in Germania, iar trei in SUA.

Schimbul de detinuti a avut loc prin medierea serviciilor secrete turce, care au supervizat procesul inca de la inceput, a declarat o sursa pentru TRT. Din partea SUA, mai multe institutii au fost implicate in negocieri cu Rusia, inclusiv Casa Alba, Departamentul de Stat si CIA, relateaza CBS, citand oficiali ai administratiei americane.

Printre cei eliberati figureaza jurnalistul american Evan Gershkovich de la Wall Street Journal, detinut in Rusia din 2023, si fostul puscas marin Paul Whelan, incarcerat in Rusia din decembrie 2018 pentru „spionaj”.

Opozantii rusi Ilia Iasin, Oleg Orlov, Vladimir Kara-Murza, colaboratoarele lui Navalnii, Lilia Ceaniseva si Ksenia Fadeeva fac parte de asemenea din acest schimb, unul dintre cele mai importante de la caderea Cortinei de fier.

La schimb, Moscovei i-a fost predat Vadim Krasikov, un presupus agent rus incarcerat in Germania pentru asasinarea unui fost comandant separatist cecen la Berlin in 2019, precum si alti detinuti rusi

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: