Andreea Ember, despre cum se face cercetarea in Franta: „Toti colaboreaza pentru ca cercetarea sa nu fie oprita si cultura sa ajunga in cele mai adanci paturi ale societatii” – Presshub

news

Andreea Ember

Andreea Ember este din Zalau. Face parte dintr-o generatie considerata adesea foarte pragmatica, orientata spre profesii cu succes de piata. Insa ea a mers contra curentului si si-a urmat visul.

A studiat Archeologie la Universite Paris 1 – Pantheon Sorbonne. Acum traieste in Franta, la Paris si este manager pentru monumentele istorice – Castelul Maisons Laffitte si Villa Savoye, care se afla sub tutela Centre des Monuments Nationaux, o structura intermediara a Ministerului Culturii din Franta.

Este membru fondator activ in Asociatia „Ro-Solidaritate – Sprijin pentru copiii romanilor de pretutindeni si pentru un viitor cu valori sanatoase” si participa la conferinte destinate diasporei. Urmareste cu atentie ce se intampla cu patrimoniul din tara sa natala, iar in interviul care urmeaza explica modul in care ar trebui actionat si ce solutii ar trebui aplicate.

Draga Andreea, traim o vara torida, insa tu ai lasat Parisul si ai mers in sudul Frantei, unde caldura e si mai mare, pe un santier arheologic. De ce?

Andreea Ember: Anul acesta s-au implinit 7 ani de cand fac parte din echipa celor care iubesc monumentele si lucreaza la valorificarea lor. Cu toate astea, mi-am intors privirea de curand spre prima mea iubire: arheologia. Am facut-o in contextul unui proiect de suflet, o cercetare asupra perioadei elenistice a sitului arheologic Glanum, care va avea ca finalitate o teza de doctorat. Ma simt o norocoasa sa pot continua pe ambele ramuri de activitate.

Cum se face arheologie in Franta? Sunt fonduri suficiente, exista santiere deschise finantate de stat?

Situatia este destul de complexa in Franta. Spun asta pentru ca, desi resursele financiare sunt mult mai importante, numarul monumentelor si siturilor este la fel de ridicat. Cred insa ca in Franta exista o gestionare buna a resurselor financiare si umane in ceea ce priveste domeniul cultural, fie ca vorbim despre cercetare, fie ca vorbim de valorificare.

Ceea ce este destul de interesant e faptul ca in Franta exista o colaborare destul de stransa intre institutiile care lucreaza in sfera cercetarii arheologice. Institutul National de Cercetare Arheologica Preventiva (INRAP) lucreaza in colaborare cu Consiliul National de Cercetare, Institutul National al Patrimoniului, Reuniunea Muzeelor Nationale, marile structuri independente si structurile culturale din teritoriu.

Desi fiecare are propria agenda de urmat, exista un obicei cultivat de a consulta colegii din celelalte structuri in functie de specialitatea urmata de fiecare. Fiecare dintre aceste structuri primeste un buget anual si obiective de atins, in asa fel incat cercetarea sa nu fie oprita si cultura sa ajunga in cele mai adanci paturi ale societatii.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: