Branza feta, in pericol? Grecia lupta din greu impotriva „ciumei caprelor”, care ameninta sa ruineze productia de lactate a tarii

externe

branza feta, pesta caprina, Grecia, pericol

Aproximativ 40% din branza feta din Grecia provine din lapte de oaie si de capra produs in regiunea Tesalia, una dintre cele mai afectate in ultimele saptamani de asa-numita „ciuma a caprelor”, care a reaparut in Europa.

Detectata pentru prima data la 11 iulie in Tesalia, Grecia centrala, pesta rumegatoarelor mici (PPR), extrem de contagioasa, s-a extins rapid si a afectat deja si mai multe ferme din Romania, determinand autoritatile sa sacrifice aproape 58 000 de oi si capre.

Pentru a combate epidemia virala, autoritatile elene au impus restrictii la nivel national, inclusiv interdictia de a muta oile si caprele din fermele lor.

Boala reprezinta o amenintare semnificativa pentru industria zootehnica interna a Greciei si pentru productia de branza feta, o piatra de temelie a economiei sale.

Grecia produce anual aproximativ 140 000 de tone de branza feta si exporta aproximativ 65 % din productia sa, jucand astfel un rol crucial pe piata mondiala a produselor lactate, in ciuda dimensiunii sale.

PPR nu este o zoonoza, ceea ce inseamna ca nu se transmite de la animale la oameni. Prin urmare, carnea si laptele provenite de la animalele afectate raman sigure pentru consum. Cu toate acestea, boala are un impact semnificativ asupra productiei de animale din cauza necesitatii de a sacrifica un numar mare de animale pentru a controla raspandirea sa.

Executivul UE a adoptat proceduri de urgenta pentru Grecia si Romania la 19 si, respectiv, 26 iulie, in urma voturilor din cadrul Comitetului sau permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animala.

Scopul acestor proceduri este de a restrictiona circulatia marfurilor sensibile pentru a garanta ca schimburile comerciale sigure pot continua, asigurand in acelasi timp siguranta si mentinerea standardelor sanitare ale UE.

Contactata de Euronews, autoritatea UE pentru siguranta alimentara (EFSA) a recunoscut situatia critica din ambele tari, dar nu a primit inca solicitari de sprijin stiintific in acest domeniu.

Virusul PPR a fost identificat pentru prima data in 1942 in Coasta de Fildes si, de atunci, s-a raspandit in zone extinse din Africa, Orientul Mijlociu si Asia. In prezent, peste 70 de tari au raportat cazuri de PPR in interiorul granitelor lor, iar multe altele sunt in pericol.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: