Cum justifica Mongolia faptul ca nu l-a arestat pe Putin: „Ne cerem scuze tuturor, mainile noastre sunt cam legate”

externe

Putin in Mongolia

„Ne cerem scuze tuturor, mainile noastre sunt cam legate”. Cam asa s-ar traduce mesajul Mongoliei, tara membra a Curtii Penale Internationale, dupa ce a refuzat sa il aresteze pe Vladimir Putin, aflat in vizita oficiala in aceasta tara.

Intr-o declaratie facuta marti pentru POLITICO, un purtator de cuvant al guvernului mongol a declarat ca tara se afla intr-o pozitie de dependenta energetica, ceea ce face dificila incatusarea lui Putin ca urmare a mandatului emis de Curtea Penala Internationala (CPI) privind crimele de razboi din Ucraina.

„Mongolia importa 95% din produsele sale petroliere si peste 20% din energia electrica din imediata noastra vecinatate, care au suferit anterior intreruperi din motive tehnice. Aceasta aprovizionare este esentiala pentru a ne asigura existenta si pe cea a poporului nostru”, a declarat purtatorul de cuvant.

„Mongolia a mentinut intotdeauna o politica de neutralitate in toate relatiile sale diplomatice, dupa cum s-a demonstrat in declaratiile noastre de pana acum”, a adaugat purtatorul de cuvant.

Mongolia, o tara vasta de 3,3 milioane de locuitori, se afla intr-o pozitie geografica incomoda, fara iesire la mare, intre superputerile Rusia si China. Mongolia a mers pe o coarda sensibila din punct de vedere diplomatic pentru a evita alienarea alaturi de vreunul dintre vecinii sai, cu care are legaturi istorice si economice extinse. Invazia la scara larga a Rusiei in Ucraina nu a schimbat acest calcul pentru guvernul din Ulaanbaatar, capitala Mongoliei.

Cu toate acestea, Mongolia este membra a CPI, care, in luna martie a anului trecut, a emis un mandat international de arestare pe numele lui Putin pentru crime de razboi legate de deportarea si transferul copiilor din zonele ocupate ale Ucrainei catre Rusia.

Orice membru al CPI este obligat sa dea curs mandatelor de arestare emise de Curte, insa Mongolia nu a facut acest lucru. Un expert juridic a declarat anterior pentru POLITICO ca Mongolia se va confrunta probabil cu urmarirea penala din cauza inactiunii sale.

Uniunea Europeana, Ucraina si organizatii internationale pentru drepturile omului precum Amnesty International au indemnat anterior Mongolia sa isi indeplineasca obligatiile.

Heorhii Tykhii, purtator de cuvant al Ministerului ucrainean de Externe, a numit esecul Mongoliei de a-l aresta pe Putin „o lovitura grea pentru CPI si sistemul international de justitie penala”.

„Mongolia a permis criminalului inculpat sa scape de justitie, impartasind astfel responsabilitatea pentru crimele sale de razboi. Vom lucra cu partenerii pentru a ne asigura ca acest lucru are consecinte pentru Ulaanbaatar”, a adaugat Tykhii.

In timpul vizitei, Putin l-a invitat pe presedintele mongol Ukhnaagiin Khurelsukh la summitul BRICS al economiilor emergente care va avea loc in Rusia in octombrie.

Purtatorul de cuvant al guvernului Mongoliei a mai adaugat ca vizita lui Putin este in conformitate cu precedentul istoric al sefilor de stat care sarbatoresc impreuna aniversarea victoriei fortelor sovietice si mongole asupra Japoniei in batalia de la Khalkhin Gol din 1939.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: