Expertii in sanatate mintala avertizeaza: „Donald Trump prezinta semne clare de declin cognitiv, pare sa fi pierdut simtul realitatii”

externe

Donald Trump, declin cognitiv, simtul realitatii, dementa senila, experti in sanatate mintala

Experti importanti in sanatate mintala, inclusiv un fost medic de la Casa Alba, si-au exprimat ingrijorarea cu privire la facultatile mintale ale lui Donald Trump, sugerand ca acesta prezinta semne de „declin cognitiv”.

Mai multi experti au declarat pentru The Independent ca ingrijorarile lor cu privire la candidatul republican la presedintie sunt similare cu cele pe care le-au avut cu privire la presedintele Joe Biden inainte ca acesta sa se retraga din cursa, avertizand ca Trump pare sa „fi pierdut contactul cu realitatea”, dupa cum reiese din discursurile „incoerente” ale barbatului in varsta de 78 de ani si din prestatia „neregulata” la dezbateri.

La inceputul acestei luni, un profesor de psihiatrie de la Weill Cornell Medical College, Richard A. Friedman, s-a declarat „alarmat” de ceea ce a vazut in timpul prestatiei lui Trump la dezbaterea din 10 septembrie. Intr-un articol de opinie pentru The Atlantic, acesta a declarat ca Trump „a afisat unele tipare izbitoare, desi familiare, care sunt frecvent observate in randul persoanelor aflate in declin cognitiv”.

Dr. Ben Michaelis, un psiholog clinician care a efectuat anterior evaluari cognitive pentru Curtea Suprema din New York, este de acord. El a declarat pentru The Independent ca Trump „chiar nu se afla intr-o situatie cognitiva puternica”.

„Exista un termen atunci cand vorbim despre persoanele cu dementa numit sundowning, este mult mai greu pentru ei pe masura ce ziua trece”, a spus el, sugerand ca se pare ca Trump s-ar fi putut confrunta cu aceste simptome.

„Este foarte dificil pentru ei sa se concentreze asupra unui subiect”, a continuat el. „Ideea de a fi capabil sa mentina acest nivel de concentrare pentru atata timp, atat de tarziu in zi… nu te-ai gandi de doua ori la asta daca ar fi bunicul tau. Doar ca se intampla ca el sa candideze la presedintie.”

In ceea ce priveste discursurile incoerente ale lui Trump, in care acesta a trecut adesea de la un subiect fara legatura la altul, Michaelis a spus ca i s-a parut o „logoree” – cuvantul grecesc care inseamna vorbire excesiva – care poate fi asociata cu dementa.

Un exemplu in acest sens a fost la un discurs din Potterville, Michigan, unde Trump a sarit de la a vorbi despre cum a pierdut miliarde de dolari in San Francisco la locul pe care il ocupa intr-o lista a presedintilor tratati „oribil”. Intr-un alt discurs, a inceput sa vorbeasca despre slanina si, intr-un minut, a trecut la turbinele eoliene.

Allen Frances este profesor si presedinte emerit de psihiatrie la Duke School of Medicine, precum si arhitectul DSM-IV – manualul pentru criteriile de diagnosticare a unei serii de tulburari mentale.

Frances „se opune cu fermitate utilizarii abuzive a sistemului de diagnosticare”, iar in 2016 nu credea ca Trump prezinta simptome ale unei tulburari mintale.

Dar, din ceea ce a observat de la distanta, Frances a declarat pentru The Independent ca el crede ca cadranul s-a schimbat acum si este probabil ca Trump „sa se fi deteriorat foarte mult” de cand este in functie.

„In primul rand, pare destul de incoerent”, a spus el. „Este greu pentru el sa nu fie tangential, circumstantial, sa nu ramana la mesaj. El este peste tot”.

Frances a citat exemple de afirmatii nefondate facute de Trump in timpul dezbaterii: ca bebelusii „sunt executati” dupa nastere, ca scolile fac operatii pe copii si ca imigrantii haitieni mananca animale de companie. „Lucrurile pe care le spune sugereaza ca a pierdut cu adevarat contactul cu realitatea”, a spus el. „Mi se pare probabil – desi nu putem fi siguri ca putem spune ceva despre cineva la distanta – mi se pare probabil ca s-a deteriorat foarte mult.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: