Filipine finalizeaza fara incidente prima misiune de reaprovizionare in Marea Chinei de Sud: „Navele chineze se afla la o distanta rezonabila, fara risc de coliziune”

externe

Filipine a finalizat sambata fara piedici o reaprovizionare a trupelor sale intr-un bazin disputat din Marea Chinei de Sud, a declarat Ministerul de Externe, prima astfel de misiune in temeiul unui nou acord cu China menit sa reduca tensiunile, transmite Reuters.

Filipine si China au anuntat saptamana trecuta un „acord provizoriu” cu privire la misiunile Manilei de aprovizionare a contingentului sau aflat pe o nava esuata in atolul Second Thomas, dupa ciocniri repetate intre nave care au provocat ingrijorari regionale cu privire la escaladarea ostilitatilor.

Filipine a esuat in mod intentionat fosta nava americana in 1999, in incercarea de a revendica teritoriul si de atunci si-au mentinut o prezenta mica de trupe rotative acolo, infuriind China, care are paza de coasta stationata in zona.

Misiunea de sambata a implicat o nava civila, escortata de paza de coasta filipineza, fara a se raporta incidente, a declarat Ministerul de Externe intr-un comunicat.

Navele chineze se aflau la o distanta rezonabila, fara risc de coliziune, a spus acesta, adaugand ca nu a notificat prealabil China, care nu a facut nicio incercare de a inspecta navele.

Paza de coasta chineza a declarat ca a supravegheat intregul proces, potrivit purtatorului de cuvant Gan Yu. „Speram ca

Filipinele isi vor onora angajamentul, vor conlucra cu China si vor gestiona in comun situatia maritima”, a spus el intr-un comunicat.

Vorbind la un summit regional din Laos, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus ca este multumit ca misiunea a fost un succes si ca cele doua tari au reusit sa ajunga la un acord. „Aplaudam acest lucru si speram si ne asteptam sa vedem ca va continua”, a spus el.

Filipine si China au spus ca acordul nu le va schimba pozitiile din teritoriu.

Atolul se afla in zona economica exclusiva de 200 de mile marine a Filipinelor si este situat la 1.300 km in largul Chinei continentale, care il numeste Reciful Renai.

In iunie, un membru al marinei filipineze a pierdut un deget intr-un incident pe care Manila l-a descris drept „lovire intentionata, in viteza mare” de catre paza chineza de coasta, care a spus ca nava de reaprovizionare a ignorat avertismentele repetate de a pleca.

China revendica aproape toata Marea Chinei de Sud pe baza hartilor istorice, o afirmatie pe care un tribunal arbitral in 2016 a hotarat ca nu are temei juridic.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: