Italia: Deschiderea controversatelor centre pentru migranti din Albania, amanata inca o data

externe

migranti

Deputatii europeni afiliati guvernului insista cu planul de a plasa migrantii sositi in Albania, mai degraba decat in Italia, un aranjament pe care ONG-urile l-au criticat ca fiind „crud”, relateaza Euronews.

Constructia a doua centre italiene de primire a migrantilor in Albania, care trebuiau sa se deschida initial in luna mai a anului trecut, este inca in curs de desfasurare, fara o data clara de deschidere – iar acum, cand prim-ministrul Giorgia Meloni a anuntat o noua amanare, este putin probabil sa se deschida inainte de sfarsitul acestui an.

Centrele fac parte dintr-un acord pe cinci ani in temeiul caruia Albania a fost de acord sa gazduiasca facilitati de primire a migrantilor finantate si gestionate de autoritatile italiene.

Eurodeputatul Forza Italia Flavio Tosi a declarat pentru Euronews ca „deschiderea ar trebui sa aiba loc pana la sfarsitul anului, in conformitate cu anumite termene de constructie si birocratice”.

Controversatul plan italo-albanez s-a confruntat cu critici semnificative, insa guvernul italian insista ca este o masura necesara pentru a limita imigratia ilegala si a reduce presiunea asupra centrelor de primire italiene existente.

In cadrul acordului, Albania va gazdui anual pana la 36.000 de solicitanti de azil in numele Italiei, in timp ce autoritatile italiene vor examina cazurile acestora pentru a determina eligibilitatea pentru repatriere.

Unele organizatii si partide de opozitie sustin ca planul incalca drepturile fundamentale ale omului. Riccardo Noury, purtator de cuvant al Amnesty International Italia, a declarat ca organizatia sa are ingrijorari serioase cu privire la planul in sine si la tendinta europeana generala de transferare a responsabilitatii pentru procesarea cererilor persoanelor migrante.

Ca raspuns la aceste ingrijorari, Tosi a declarat ca procesul de aderare a Albaniei la UE garanteaza ca drepturile omului vor fi respectate. De asemenea, el a subliniat importanta consolidarii relatiilor cu unele dintre tarile de plecare, in special in Africa.

Externalizarea procedurilor de azil castiga teren in randul statelor membre ale UE. Francesco Cherubini, profesor de drept UE la Universitatea Luiss, a explicat ca aceste politici au inceput sa castige teren odata cu criza migrantilor din 2015 din Marea Mediterana.

„Externalizarea politicilor de migratie este un model care a convins mai multe state membre datorita numeroaselor sale avantaje”, a declarat Cherubini. „Este foarte eficient deoarece previne ca migrantii sa se afle direct sub autoritatea tarii europene de sosire, ceea ce implica respectarea drepturilor fundamentale”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: