Ochii pe Beijing. Ministrii de Externe ai SUA, Japoniei, Australiei si Indiei sunt „foarte ingrijorati” de tensiunile din Marea Chinei de Sud

externe

China, NATO, avertisment, haos, Europa, Asia

Ministrii de Externe ai Statelor Unite, Japoniei, Australiei si Indiei si-au exprimat luni „profunda ingrijorare” cu privire la situatia din Marea Chinei de Sud, intr-o mustrare voalata la adresa Beijingului, relateaza AFP, citata de France24.

Secretarul de stat american Antony Blinken si omologii sai din asa-numitul grup Quad au emis o declaratie comuna in care fac apel la un Pacific „liber si deschis” dupa discutiile de la Tokyo.

Declaratia nu a numit China in mod direct, dar a facut referire la o serie de confruntari recente intre nave chineze si filipineze in Marea Chinei de Sud.

„Suntem foarte ingrijorati de situatia din estul si sudul Marii Chinei si ne reiteram opozitia ferma fata de orice actiuni unilaterale care incearca sa schimbe status quo-ul prin forta sau coercitie”, se arata in comunicat.

„Continuam sa ne exprimam ingrijorarea serioasa cu privire la militarizarea zonelor disputate si la manevrele coercitive si de intimidare din Marea Chinei de Sud”, a adaugat acesta.

De asemenea, grupul a condamnat lansarile de rachete „destabilizatoare” ale Coreei de Nord.

Blinken se afla intr-un turneu in tarile din regiunea Asia-Pacific menit sa consolideze cooperarea regionala in fata asertivitatii crescande a Beijingului si a aprofundarii legaturilor sale cu Rusia.

La discutiile Quad de la Tokyo, primele din septembrie, au participat ministrul japonez de externe Yoko Kamikawa, ministrul indian S. Jaishankar si sefa diplomatiei australiene Penny Wong.

Declaratia lor a fost vizibil mai moderata decat comunicatul emis dupa discutiile de duminica dintre Blinken, secretarul american al apararii Lloyd Austin si omologii lor japonezi.

Fara prezenta Indiei si a Australiei, cele doua tari au lansat atacuri verbale taioase care, spre deosebire de declaratia Quad, au numit si criticat nu numai China, ci si Rusia.

Washingtonul si Tokyo au afirmat ca „politica externa a Chinei urmareste sa remodeleze ordinea internationala in propriul sau beneficiu, in detrimentul altora”.

De asemenea, au condamnat „cooperarea militara strategica crescanda si provocatoare” a Rusiei cu China, precum si achizitionarea de catre Moscova de rachete balistice si alte materiale din Coreea de Nord „pentru a fi utilizate impotriva Ucrainei”.

Criticile aduse Moscovei de catre grupul Quad sunt incomode pentru India, care depinde foarte mult de livrarile de arme rusesti si al carei prim-ministru Narendra Modi s-a intalnit cu Vladimir Putin luna aceasta.

Confruntarile violente din zona au starnit ingrijorarea ca Washingtonul, aliatul Manilei, ar putea fi atras intr-un conflict, in timp ce Beijingul isi intensifica eforturile de a-si impune pretentiile asupra aproape intregii cai navigabile, prin care trec anual marfuri in valoare de trilioane de dolari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: