Partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania este pe cale sa obtina prima sa victorie la alegerile de duminica

externe

afd, germania

Alternativa pentru Germania, de extrema-dreapta, ar putea iesi pe primul loc in cel putin unul dintre cele doua landuri in care au loc alegeri duminica, punand presiune asupra coalitiei federale a cancelarului Olaf Scholz in privinta economiei, imigratiei si sprijinului pentru Ucraina, transmite Reuters.

Infiintat in urma cu 11 ani, AfD, care are un sprijin mai mare in estul fost comunist, este putin probabil sa reuseasca sa formeze un guvern chiar daca va castiga, deoarece voteaza fara majoritate si alte partide refuza sa colaboreze cu el.

Dar va fi pentru prima data cand un partid de extrema dreapta are cele mai multe locuri intr-un parlament de stat german dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, iar puterea sa va complica construirea coalitiei si i-ar putea permite sa blocheze modificarile constitutionale si numirile unor judecatori.

In sondajele din Turingia, AfD are 30%, la aproape 10 puncte distanta de conservatorii aflati pe locul doi, in timp ce in Saxonia se afla aproape pe acelasi loc, cu aproximativ 30-32%. Nou-creata Alianta Sahra Wagenknecht (BSW) de extrema stanga ar iesi pe locul trei in ambele state.

Victoriile celor doua partide anti-sistem anunta o instabilitate crescanda in cea mai mare economie a Europei, reflectand o fragmentare a peisajului politic care ar putea complica, de asemenea, eforturile de a forma guverne nationale coerente.

Migratia, subiectul principal al AfD, a fost pus pe ordinea de zi dupa un atac cu cutitul petrecut in urma cu o saptamana in orasul Solingen, in care un tanar de 26 de ani suspectat a fi membru al Statului Islamic din Siria este acuzat de uciderea a trei persoane.

„Vrem sa punem capat esecului statului, pierderii controlului. Acest lucru se poate face doar printr-o schimbare durabila a politicii de migratie si azil”, a declarat co-liderul AfD, Alice Weidel, la un eveniment de campanie, miercuri, la Dresda. „a

Partidul BSW, numit dupa fondatoarea sa, fosta comunista, se opune, de asemenea, atat imigrarii, cat si sprijinului militar pentru Ucraina; ambele partide cauta relatii mai bune cu Moscova.

Se asteapta ca toate cele trei partide care fac parte din coalitia federala a lui Scholz sa piarda voturi si doua ar putea chiar sa ajunga cu greu la pragul de 5% pentru a intra in parlament. Popularitatea lor scazuta ar putea insemna revenirea la o alianta condusa de conservatori in sondajele nationale de anul viitor.

Liderii de afaceri au avertizat cu privire la amenintarea extremismului de extrema dreapta pentru cea mai mare economie a Europei, spunand ca ar putea ingreuna atragerea fortei de munca calificate si a investitiilor. Politicienii germani spun ca retorica populista a alimentat atacurile fizice.

AfD este condusa in Turingia de Bjoern Hoecke, pe care unii membri ai partidului il considera atat de extremist incat au incercat sa-l expulzeze.

Fostul profesor de istorie a numit memorialul de la Berlin pentru Holocaustul evreilor din Europa din Germania nazista un „monument al rusinii” si a fost condamnat la inceputul acestui an pentru ca a folosit un slogan nazist la un miting de partid.

Ca si in Franta si in alte parti, ascensiunea partidelor anti-sistem ca urmare a pandemiei de coronavirus, invazia Rusiei in Ucraina si criza costului vietii care a urmat complica formarea coalitiei si capacitatea de guvernare.

„Totul a mers prost cu partidele consacrate: avem nevoie de o noua directie”, a spus Thomas Leser, care a participat la mitingul BSW de la Suhl, in Turingia.

Creat in ianuarie, BSW, care combina conservatorismul social si economia de extrema stanga, este de asteptat sa castige pana la 20% si, respectiv, 15% in Turingia si Saxonia, ceea ce l-ar putea pune in pozitia de regizor.

„Nu ma bucur atunci cand un partid in care exista cu adevarat extremisti de dreapta si nazisti devine puternic. Dar cine este responsabil pentru faptul ca atat de multi oameni din tara noastra voteaza pentru un astfel de partid din furie si disperare?

Politicienii sunt cei care au condus peste capul oamenilor de ani de zile”, a declarat liderul partidului, Sahra Wagenknecht, la un miting din aceasta saptamana.

Atat AfD, cat si BSW, care au impreuna intre 40-50% in Turingia si Saxonia, desi doar 23-27,5% la nivel national, se opun inarmarii Ucrainei, o problema deosebit de sensibila in estul Germaniei, argumentand ca Kievul ar trebui sa incheie pace cu Moscova.

Partidul are doar 7-9% la nivel national, dar cu social-democratii lui Scholz coborat la 15-16% de la 25,7% la alegerile din 2021, fiecare vot conteaza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: