Partidul Popular European acuza Ungaria ca, prin decizia relaxarii regimului vizelor pentru rusi si belorusi, „deschide usa spionajului rusesc in UE”

externe

Ungaria, vize, rusi, belarusi, spionaj rusesc, UE

Partidul Popular European (PPE) considera ca decizia Ungariei de a relaxa restrictiile pentru eliberarea vizelor pentru cetatenii din Federatia Rusa si Belarus risca sa genereze grave probleme in materie de securitate pentru Uniunea Europeana, exprimandu-si temerea ca aceasta masura ar putea favoriza spionajul Rusiei in spatiul blocului comunitar, conform unei scrisori consultate marti de Reuters.

In scrisoarea adresata presedintelui Consiliului European, Charles Michel, presedintele PPE (de centru-dreapta), Manfred Weber, atrage atentia ca noile norme ale Ungariei de acordare a vizelor ar putea „crea brese grave pentru inlesnirea activitatilor de spionaj” ale Moscovei, ceea ce, in opinia sa, reprezinta un „risc grav pentru securitatea nationala” la nivelul UE.

Publicatia britanica Financial Times este prima care a relatat despre aceasta scrisoare.

Guvernul ungar nu a raspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisa de Reuters prin e-mail.

„Aceasta politica ar putea, de asemenea, sa faciliteze deplasarea rusilor in spatiul Schengen (fara frontiere), ocolind restrictiile impuse de legislatia UE”, sustine Weber in scrisoarea sa.

Biroul lui Charles Michel nu a facut niciun comentariu despre aceasta scrisoare care evidentiaza tensiunile intre institutiile UE si Ungaria, tara care exercita in prezent presedintia semestriala, prin rotatie, a blocului comunitar si care incearca totodata sa mentina relatii cordiale cu Rusia in pofida razboiului acesteia in Ucraina.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a afirmat ca va lua legatura cu Ungaria cu privire la noile reguli si ca Budapesta era obligata sa verifice daca ele sunt conforme cu reglementarile Schengen.

Ungaria a extins luna aceasta programul sau de imigratie numit „card national” pentru a-i include, printre altii, si pe rusi si belarusi. Titularul unui astfel de card are dreptul sa lucreze in Ungaria fara autorizatie de securitate si isi poate aduce si familia in tara. Acesta este valabil pentru o perioada de doi ani, dar poate fi prelungit.

Oficial, titularul cardului nu este un lucrator invitat si, prin urmare, nu apare nici in statistici si nici in diferitele cote nationale, noteaza Reuters.

Decizia Ungariei privind relaxarea conditiilor pentru acordarea de vize vine la un an dupa ce SUA au impus sanctiuni impotriva a trei inalti functionari ai Bancii Internationale de Investitii (IIB), o banca controlata de Rusia la Budapesta: doi rusi si un cetatean ungar.

Angajatii acestei banci s-au bucurat de imunitate diplomatica deplina si au putut calatori liber in spatiul comunitar. La presiunea SUA, Ungaria s-a retras din IIB, dar si-a exprimat frustrarea ca a trebuit sa o faca.

Premierul ungar Viktor Orban, a carui tara a preluat de la 1 iulie presedintia semestriala a Consiliului UE, si-a infuriat luna aceasta partenerii europeni prin efectuarea unei vizite la Moscova pentru a discuta cu presedintele rus Vladimir Putin despre un potential acord de pace in Ucraina. Responsabilii de la Bruxelles s-au distantat imediat de demersul lui Orban, subliniind ca acesta nu a avut mandat din partea Uniunii Europene de a discuta cu Putin.

Totodata, Viktor Orban a criticat vehement ajutorul militar occidental acordat Ucrainei pentru a putea sa contracareze invazia pe scara larga a Rusiei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , , ,

Comentarii: