Presshub: Abuzurile sexuale si vidul procedural din universitatile romanesti

news

concubina, Alfred Bulai, audiata, procurori

In Romania, potrivit expertilor de la Centrul FILIA, nu exista o procedura clara in universitati de raportare a cazurilor de hartuire sexuala, la fel cum nu exista o definitie clara a hartuirii sexuale in majoritatea dintre cele 85 de coduri de etica ale universitatilor publice si private romanesti, analizate de experti.

Un singur cod de etica, din cele 85, specifica niste pasi de urmat in vederea raportarii hartuirii de catre victima si doar 6 coduri de etica mentioneaza o persoana specializata care sa vina in sprijinul victimelor. Practic, in majoritatea universitatilor din Romania, victimele nu stiu cui se pot adresa atunci cand trec printr-o situatie de hartuire sau de abuz sexual. Pe de alta parte, persoanele care afla despre cazurile de hartuire sexuala, din interiorul comunitatii universitare, fie ca este vorba de studenti, profesori sau de personalul auxiliar, nu beneficiaza de un instructaj minim, specializat, in abordarea problemei.

Daca la universitatile din strainatate exista politici, sesiuni de informare si traininguri obligatorii pentru intreaga comunitate academica, in vederea prevenirii si combaterii hartuirii sexuale, iar unele universitati pun la dispozitie chiar helpline-uri la care victima poate suna pentru a fi consiliata, primind suport psihologic si legal, la majoritatea universitatilor din Romania nu exista nici macar un formular in vederea trimiterii unei reclamatii. In plus, desi sunt obligate sa publice codurile de etica pe site, nu toate universitatile romanesti faciliteaza accesul studentilor la aceste coduri.

Desi, potrivit ultimelor date, 74% dintre persoanele chestionate de catre Centrul FILIA considera ca exista cazuri de hartuire sexuala in universitatea lor, la solicitarea FILIA, 52 de universitati publice au raportat doar 15 cazuri de hartuire sexula pentru o perioada de 5 ani ( 2016-2021). In lipsa unei proceduri clare de raportare a abuzului si de sprijin acordat victimei: “Persoanele care trec prin astfel de experiente aleg sa nu mai faca nimic pentru ca nu stiu de unde sa apuce problema!” iar “Universitatile din Romania la momentul curent nu sunt niste spatii sigure in ceea ce priveste hartuirea sexuala”, sustine experta in egalitatea de gen a Centrului FILIA, Adela Alexandru.

Scandalurile aparute in presa, pe tema abuzurilor sexuale, ar trebui sa fie niste momente zero, niste puncte de pornire, considera Adela Alexandru, pentru o reforma la nivel universitar prin implementarea unor masuri anti-hartuire sexuala, masuri pe care universitatile din afara le aplica si pe care universitatile romanesti le-ar putea, la randul lor, implementa. Pornind de aici, “Putem sa incepem sa discutam despre cum punem bazele unei culturi universitare care nu tolereaza abuzurile.”, declara Alexandru. Adoptarea unui cod cadru de etica in universitati ar fi un prim pas in acest sens. Ministerul Educatiei din Romania a primit inca de acum cateva luni o petitie insotita de 3000 de semnaturi prin care i se cere sa trateze cu mai multa responsabilitate subiectul hartuirii sexuale. Pana la aceasta data, Ministerul Educatiei nu a raspuns petitiei.

Aceste aspecte au fost dezbatute pe larg de Adela Alexandru in interviul acordat publicatiei PRESShub.

Adela Alexandru este experta in egalitate de gen la Centrul FILIA. Adela este activista feminista, absolventa de Stiinte Politice (2018), cu un masterat in Studii de gen (2020) si un doctorat in Stiinte Politice (2024) obtinut la Scoala Doctorala SNSPA cu o teza in domeniul Studiilor de gen. Este interesata de gandirea politica si sociala feminista si crede intr-o lume in care fetele si femeile se bucura de drepturi egale.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: