Rodica Culcer: „Viktor Orbȧn isi face practic de cap in Romania. Misiunea lui in Romania este sa dezbine UE si atrage Romania de partea sa”

analize

Ciolacu si Orban

Experimentata jurnalista Rodica Culcer a dat publicitatii o analiza acida a relatiilor dintre Marcel Ciolacu si premierul ungar Viktor Orban, in contextul noilor declaratii scandaloase ale lui Orban facute chiar in Romania.

Culcer analizeaza implicatiile atitudinii binevoitoare pe care premierul Romaniei o are fata de Viktor Orban.

„Marcel Ciolacu este doar un biet combinagiu semi-educat, preocupat sa se mentina la putere prin orice fel de tertipuri, nicidecum un strateg: el nu detine bagajul conceptual, cultural si informational necesar luarii unor decizii vitale pentru Romania in contextul geopolitic de mare risc in care ne aflam”, arata Culcer.

„Nu ne-am fi pierdut vremea cu peroratiile anti-europene si anti-liberale ale premierului ungar Viktor Orbȧn de la Tusnad daca ele nu ar fi fost precedate de un amical si ultrasecret mic dejun ‘de lucru’ la care l-a invitat premierul Romaniei, Marcel Ciolacu, si daca domnul Ciolacu nu ar fi un foarte probabil candidat la presedintia Romaniei. Nu ne vom concentra asupra pozitiilor bine cunoscute ale domnului Orbȧn, promotor consacrat al iliberalismului, ci asupra implicatiilor gestului premierului Ciolacu pentru pozitionarea Romaniei in complicatul context geopolitic in care ne aflam”, scrie Culcer in Comunitatea Liberala.

Iata continuarea articolului:

Considerat „calul troian al lui Putin” in UE si NATO, premierul ungar a adus cu sine propriul cal troian la Bucuresti, adica un dar otravit, iar Marcel Ciolacu l-a primit bucuros in cetate. De fapt, nici nu este un dar, ci o promisiune vaga privind punerea pe agenda a admiterii Romaniei in asa numitul „Schengen terestru”.

Iar „daca se poate si speram ca se poate”, a adaugat Viktor Orbȧn, la fel de putin precis, sa se ajunga si la un vot pozitiv in aceasta privinta. Deci nimic nu este ferm, ci ipotetic (daca si iar daca…). In al doilea rand, cat pot valora promisiunile unui lider proscris in UE, pe care cele mai puternice tari membre si grupuri din PE vor sa-l elimine din procesul decizional? Probabil zero si oricum integrarea deplina a Romaniei in spatiul Schengen nu depinde de Budapesta, mai ales dupa ce domnul Orbȧn a compromis presedintia rotativa a Consiliului Europei exercitata de Ungaria prin „misiunea de pace” la Moscova, Beijing si Mar-a-Lago, fara mandat din partea UE, dar cu implicatii considerabile pentru coeziunea europeana. Deci premierul ungar nu ne poate garanta nimic in privinta primirii in Schengen, in schimb noi riscam sa fim perceputi ca posibili cripto-aliati ai indezirabilului Orbȧn.

De ce face insa premierul ungar promisiuni fara acoperire la Bucuresti? Pentru ca misiunea lui este sa dezbine UE si spera ca, atragand Romania de partea sa, sa largeasca bresa pe care a facut-o deja, impreuna cu Slovacia, in unitatea europeana si sa obtina sustinerea Romaniei cand se va pune problema scurtarii mandatului de sase luni al Ungariei la presedintia Consiliului Europei sau chiar sanctionarea Budapestei. Este desigur un truc ieftin al liderului ungar, dar unul care poate functiona la seful combinagiilor marunti, care, din nefericire, ocupa biroul de premier de la Palatul Victoria.

Caci Marcel Ciolacu este doar un biet combinagiu semi-educat, preocupat sa se mentina la putere prin orice fel de tertipuri, nicidecum un strateg: el nu detine bagajul conceptual, cultural si informational necesar luarii unor decizii vitale pentru Romania in contextul geopolitic de mare risc in care ne aflam.

Klaus Iohannis intelege mai multe, dar, din pacate, nu-i pasa de tara. Ei bine, imaginati-va acum ca un personaj ca Marcel Ciolacu, dominat categoric intelectual de Viktor Orbȧn (care este pe cat de inteligent, pe atat de lipsit de caracter), ajunge presedintele Romaniei, cu atributii in politica de securitate nationala si politica externa. Incotro va duce el Romania? In directia intaririi UE si NATO sau a slabirii lor, de dragul unor castiguri electorale iluzorii, cum spera ca va fi admiterea deplina in Schengen chiar in pragul alegerilor prezidentiale?

Alt basm livrat de Ciolacu dupa intalnirea cu premierul ungar a fost studiul de fezabilitate pentru trenul de mare viteza Bucuresti-Budapesta. Este un proiect mai vechi, cu care liderul FIDESZ se lauda demult iar pe noi ne preocupa abia anul acesta, cand vin alegerile si domnul Grindeanu are nevoie de inca un proiect neterminat pe care sa-l vanda populatiei.

Sa fim realisti: cum ar putea Romania sa construiasca o linie de tren de mare viteza cand la noi trenurile se ciocnesc in gara sau raman toata noaptea in camp, ca sa nu mai vorbim de intarzieri si de mizeria din gari si din trenuri?

Inainte sa ne fluture prin fata ochilor mari proiecte internationale, mai bine ar incerca guvernul Ciolacu sa rezolve gravele deficiente ale infrastructurii feroviare nationale, daca este capabil. Dar mai mult ca sigur nu este. Noi insa trebuie sa credem ca premierul Ciolacu promoveaza interesele Romaniei in relatiile cu omologul sau ungar, care, de fapt, il joaca pe degete si il atrage intr-o poza care poate sugera ca Romania este prea putin interesata de disputele europene legate de valorile europene fundamentale si de securitatea continentului.

In fond, cu lideri ca Ciolacu si Grindeanu, asistati de Kelemen Hunor, o eminenta cat se poate de cenusie, aceasta imagine nici nu este departe de adevar: Romania este un actor marginal in UE, mult sub potential, prea putin convins de importanta valorilor europene si prea putin activ in apararea intereselor UE. Pentru guvernul Ciolacu, ca si pentru guvernele din „era Dragnea”, forurile europene trebuie fie pacalite, fie convinse sa excepteze Romania de la regulile privind disciplina bugetara sau reformele din PNRR. Asa se intampla de altfel si acum. Pe undeva, exista afinitati nemarturisite intre PSD si FIDESZ.

Sa revenim insa la chestiunile geopolitice si contextul creat pentru noi de demersurile propagandistice pe care Viktor Orbȧm le organizeaza an de an in Romania. Poate mai mult decat in trecut, anul acesta premierul ungar a actionat efectiv ca un agent de propaganda al lui Putin, de fapt al axei Putin-Trump: a promovat Rusia ca tara „hiper-rationala”, spre deosebire de un Occident irational, decadent, chinuit de „singuratate spirituala”, obsedat de razboi si aflat in plina dezintegrare; a profetit ca Ucraina nu va ajunge niciodata in UE sau NATO, ci va fi stat tampon pentru eternitate si ca viitorul este al puterilor asiatice, care sustin Rusia; a facut campanie electorala stridenta pentru Donald Trump, determinand o reactie dura din partea ambasadorului SUA la Budapesta, David Pressman; si, mai ales, a proclamat esecul Occidentului, care „se vedea ca un standard mondial, intrucat a dat democratia liberala sau tranzitia verde”. Este limpede ca liderul maghiar vede liberalismul ca pe un pericol major, care trebuie combatut cu orice pret. Exact ca Vladimir Putin, Xi Jinping, Recep Erdogan si Donald Trump de altfel.

Marcel Ciolacu nu a vazut insa nici o problema in acest discurs agresiv anti-european si anti-ucrainean, pe care, dupa propria declaratie, nici nu l-a urmarit. „A spus ceva de Romania?”, a intrebat el retoric, adaugand ca nu-i poate interzice lui Orbȧn sa vina in Romania si sa spuna ce vrea. Sigur ca nu poate, stim cu totii, dar acest rationament rudimentar duce la concluzia ca guvernul Ciolacu nu considera ca interesele UE si NATO sunt si cele ale Romaniei, si nu percepe o victorie a Rusiei in Ucraina ca pe un pericol.

Altfel este inadmisibil sa nu-i dea nici o replica liderului ungar. Nu stim daca pur si simplu nu intelege miza confruntarii dintre Rusia si Occident sau se gandeste sa joace la doua capete: si cu Trump, si cu Harris; si cu NATO si Zelenski, si cu Putin, ca „romanul impartial”, convins ca, vorba poetului, „capul ce se pleaca sabia nu-l taie”. Sabia poate nu, dar drona sigur il arde, dupa cum am vazut recent in Delta.

Si uite asa, Viktor Orbȧn isi face practic de cap in Romania, iar oamenii de stat ai natiei tac chitic. Nu mai suntem, e drept, pe vremea lui Traian Basescu, care are problemele sale incontestabile, dar a fost singurul in stare sa-i tina piept premierului maghiar si sa-i dea o replica categorica in chestiunea autonomiei, de care maghiarii se vor bucura, a spus fostul presedinte, exact in aceeasi masura in care se vor bucura si romanii.

De la Liviu Dragnea incoace insa nimeni nu-l atinge pe Viktor Orbȧn nici cu o floare: poate sa finanteze peste limitele admisibile echipe de fotbal, televiziuni, publicatii si sa-si adjudece o parte considerabila a electoratului maghiar din Transilvania, care a devenit ostila UE si Ucrainei, liderii de la Bucuresti nu au nici o obiectie, par chiar a fi cedat de bunavoie aceasta parte de tara Budapestei si, mai grav, valorilor iliberale pe care le reprezinta aceasta astazi – si pe care PSD le impartaseste de fapt si el in secret.

(…) Mai grav, actualul nostru premier se complace in stabilirea unor legaturi primejdioase cu un om politic primejdios, subordonat Kremlinului si Beijingului, de la care Budapesta a primit cel putin trei credite bancare importante. Putem doar sa speram ca aceste legaturi nu ascund sau nu vor degenera in complicitati cu dusmanii democratiei liberale.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: