Schimbarile climatice lovesc si in Antarctica: Temperaturile au fost si cu 28 de grade Celsius peste cele normale

life

Arctica

Temperaturile la sol din estul Antarcticii au crescut cu peste 28 de grade peste normal, in cel de-al doilea val de caldura majora care a afectat regiunea in ultimii doi ani. Acest val istoric de caldura ar putea persista inca 10 zile si este un exemplu amenintator al cresterilor majore de temperatura pe care acest climat polar le-ar putea experimenta mai frecvent intr-o lume in curs de incalzire, relateaza Washington Post.

In martie 2022 a fost cel mai intens val de caldura documentat vreodata in Antarctica, cu temperaturi ce au fost si cu 40 de grade Celsius peste cele normale.

Valul de caldura vine in mijlocul iernii antarctice, astfel incat temperaturile sunt inca in jurul valorii de minus 4. Totusi, anomalia de temperatura din Antarctica este cea mai mare de pe glob, conform modelelor meteorologice.

Se asteapta ca temperaturile sa ramana cu pana la 36 de grade peste medie in unele parti din Antarctica de Est in urmatoarele 10 zile. Temperaturile au fost cu mult peste medie in cea mai mare parte a lunii iulie, dar nu atat de ridicate ca acum. Saptamana trecuta, acestea au urcat pana la 20 de grade peste medie.

Statia de la Polul Sud va inregistra cea mai calda luna iulie din 2002, cu aproximativ 11 grade peste medie, potrivit analistului temperaturilor din Antarctica, Stefano Di Battista. Intre 20 si 30 iulie, temperatura medie la statie a fost de minus 54 de grade, ceea ce reprezinta o temperatura tipica pentru sfarsitul lunii februarie – sfarsitul verii in Antarctica. La Vostok, in centrul ghetarului estic, va fi cea mai calda luna iulie din 2009, cu aproximativ 12 grade peste medie.

Temperaturile din timpul iernii in Antarctica fluctueaza substantial din cauza ca lumina solara lipseste, dar acest val de caldura reprezinta o abatere mult mai mare de la norma, decat de obicei, spun climatologii. Este prea devreme pentru a determina toate cauzele sale, dar acest eveniment climatic poate fi cel putin partial legat de vortexul polar care este de obicei puternic si stabil in timpul iernii in emisfera sudica. Nu a fost cazul in iulie 2024.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: