Un numar de 1.032 de cazuri noi de COVID-19 au fost inregistrate in ultimele 24 de ore si au fost raportate 74 de decese, a informat, joi, Grupul de Comunicare Strategica (GCS).
”Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 9 decembrie 2021, ora 10,00, in intervalul de 24 de ore, au fost inregistrate 1.032 cazuri de persoane pozitive cu SARS-CoV-2. De asemenea, au fost raportate 74 de decese, dintre care 2 anterioare intervalului de referinta”, precizeaza GCS.
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat joi ca se lucreaza pentru ca pacientii COVID sa poata fi diagnosticati, evaluati, tratati si monitorizati in regim ambulatoriu, astfel incat sa scada putin presiunea pe spitale si cei cu alte patologii sa aiba acces la unitatile medicale.
„Trebuie sa ne asiguram, in primul rand, de functionalitatea serviciilor medicale in aceasta perioada si aici lucram pentru dezvoltarea capacitatii clinicilor medicale ambulatorii, de la diagnostic, evaluare, tratament si monitorizarea pacientilor COVID in regim ambulatoriu, sa putem sa scadem putin presiunea pe spitale si pacientii cu alte patologii sa aiba acces la spitale. Trebuie sa fim extrem de precauti cand limitam accesul pacientilor in spitale datorita situatiei epidemiologice, pentru ca aici nu putem sa consideram ca unii sunt mai importanti decat altii. Toti trebuie sa beneficieze de servicii medicale, fie ca sunt infectati COVID, fie ca au alte patologii. Alt lucru la care lucram este sa gasim o solutie pentru medicatie administrabila in ambulatoriu pentru infectia cu noul coronavirus”, a spus Rafila in videoconferinta online „Sistemul sanitar, intre pandemie si criza economica. Unde este pacientul?”, organizata de Profit Health.forum.
El a adaugat ca o alta preocupare a sa este sa gasesca solutii pentru finantarea corespunzatoare a programelor de sanatate care se adreseaza pacientilor cu boli cronice.
„De asemenea, una dintre prioritatile mele este sa gasim impreuna cu organizatiile profesionale ale medicilor acel cadru care sa stimuleze furnizarea de servicii medicale preventive, medicina omului sanatos, dar si pentru alte tipuri de investigatii, screening si asa mai departe, care pot sa previna agravarea unor boli cronice sau sa depisteze in stadii incipiente boli care au nevoie de alte tipuri de interventii. Un lucru la fel de important este recastigarea functionalitatii Ministerului Sanatatii, care, din pacate, a avut de suferit in ultimii ani si lucram acum cu un grup de colegi sa-l punem in functiune si sa poata sa raspunda atributiilor pe care le are, conform legilor din Romania”, a mai spus Rafila.
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
Intr-un extras dintr-o carte de interviuri, liderul Bisericii Catolice, papa Francisc, afirma ca, potrivit „unor…
Coreea de Nord ar putea desfasura pana la 100 000 de soldati pentru a ajuta…
O lovitura aeriana israeliana asupra unei cladiri din centrul Beirutului l-a ucis duminica pe seful…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…