analize

100 de zile de la victoria talibanilor. Tara este in pragul dezastrului economic, al foametei generalizate si devine o amenintare mondiala

Dupa 100 de zile de la preluarea puterii totale de catre talibani, Afganistanul se afla in pragul dezastrului economic, al foametei generalizate si devine o amenintare mondiala, arata o analiza publicata de un jurnalist afgan in Eurasia Review.

Pe 15 august 2021, dupa un razboi de 20 de ani impotriva guvernului sustinut de SUA, talibanii au intrat in Kabul fara a opune rezistenta din partea fortelor guvernamentale conduse de Mohammad Ashraf Ghani.

La inceput, sosirea lor in Kabul si preluarea puterii au fost pasnice si fara ciocniri, dand oamenilor speranta unei sigurante si economii mai bune. Cu toate acestea, aceasta speranta nu a durat mai mult de cateva saptamani, deoarece talibanii au numit membri nepregatiti si, mai ales, membri ai retelei Haqani – care se aflau pe listele negre ale ONU si SUA – in pozitii cheie in ministere.

Entitatile guvernamentale din Afganistan au fost paralizate, bancile au dat faliment, iar zeci de mii de tineri profesionisti bine pregatiti au parasit tara.

De la preluarea puterii de catre armata, Afganistanul a fost izolat pe plan international, guvernul condus de talibani respingand conditiile comunitatii internationale si interpretand in mod eronat unele dintre acestea ca fiind o interventie in problemele interne afgane, nereusind sa satisfaca cerintele. Conditia cheie a acordului SUA cu talibanii a fost garantarea drepturile femeilor si fetelor la educatie si la munca, precum si neacordarea de adapost grupurilor teroriste si crearea unui guvern incluziv. Ca urmare, SUA au inghetat aproximativ 9,5 miliarde de dolari in numerar afgan in bancile sale si au incetat sa mai acorde asistenta financiara.

Aceasta a fost etapa in care noua administratie sustinuta de talibani, care era fragila si neprofesionista, a inceput sa cedeze presiunilor economice si a intrat in faliment, fiind incapabila sa isi plateasca cheltuielile cu luptatorii, benzina pentru masini si alte cheltuieli.

Purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a lansat atunci un avertisment catre comunitatea internationala, spunand: „Daca lumea nu vrea sa fie amenintata de Afganistan, trebuie sa ne recunoasca public”.

Preocupari legate de securitate

ISIS si alte amenintari la adresa securitatii apar rapid, cu explozii mortale in moscheile din Nangarhar, Kandahar si Kunduz, urmate de recentele atacuri cu bombe asupra unor obiective civile din capitala Kabul si de zvonurile conform carora fortele militare si de politie s-ar fi alaturat ISIS, ceea ce provoaca o mare neliniste in randul afganilor.

In aceeasi privinta, UNAMA si-a exprimat recent marea ingrijorare cu privire la ISIS si la cresterea rapida a grupului in Afganistan, afirmand ca situatia se indreapta rapid catre un razboi civil. Talibanii, pe de alta parte, au respins aceste acuzatii, sustinand ca au invins ISIS.

Se confrunta si cu o catastrofa economica

De cand talibanii au preluat puterea, ONU a avertizat frecvent ca economia Afganistanului este pe punctul de a se prabusi, ceea ce ar agrava situatia refugiatilor. Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a emis un avertisment cu privire la colapsul „colosal” al sistemului financiar afgan, afirmand ca, daca sistemul bancar se prabuseste, va fi nevoie de zeci de ani pentru a fi refacut (Reuters).

In ciuda faptului ca a respins avertismentul Organizatiei Natiunilor Unite cu privire la posibilul colaps al sistemului bancar si monetar din Afganistan, guvernul condus de talibani a declarat ca a luat masurile necesare pentru a rezolva aceasta problema. Insa rezervele bancilor centrale si private sunt practic epuizate.

Potrivit relatarilor din mass-media, practic toate organizatiile guvernamentale si neguvernamentale s-au inchis sau au fost paralizate. In plus, functionarii guvernamentali care lucreaza timp de patru ore in fiecare zi (de la 9.00 la 13.00), trei zile pe saptamana, nu si-au primit inca salariile pe trei sau patru luni. In timp ce economia tarii devastate de razboi se lupta sa se mentina pe linia de plutire dupa preluarea puterii de catre talibani, moneda afgana a scazut la cel mai jos nivel din ultimele doua decenii (1 dolar american = 94 afgani). Costurile pentru combustibil si alimente au crescut cu 75%, (The Guardian).

Criza din sectorul sanatatii

In plus, incepand cu luna aprilie, Afganistanul a fost martorul unui al treilea val COVID-19, potrivit Bancii Mondiale. Ratele de infectare au atins cote record, potrivit estimarilor bancii, mai putin de 5% din populatie fiind complet vaccinata.

In plus, ca urmare a acestui haos, spitalul japonez din Afganistan – singurul spital mare si bine echipat pentru COVID-19 – aproape ca s-a oprit; intregul sau personal a intrat in greva pentru ca nu si-a primit salariile pe cinci luni, rezervele de medicamente ale spitalului sunt reduse, iar aparatele de producere a oxigenului sunt aproape oprite”, a relatat BBC. Acesta nu este singurul spital aflat in pragul inchiderii; intregul sistem public de sanatate se afla in stare de urgenta.

Avand in vedere faptele de mai sus privind situatia actuala a Afganistanului, este clar ca administratia neprofesionista a talibanilor este complet incapabila sa gestioneze criza  fara sprijin international imediat.

In mod similar, tulburarile economice actuale ale tarii sprijina cresterea rapida a ISIS. Pe de o parte, saracia extrema si dezastrul economic incurajeaza indivizii nou-someri si lipsiti de aparare sa se alature ISIS sau altor organizatii insurgente, in timp ce, pe de alta parte, talibanii sunt incapabili sa gestioneze aceasta situatie din cauza conducerii lor inepte.

Aceasta pare a fi calmul dinaintea unei furtuni terifiante. In 1992, odata cu prabusirea administratiei Dr. Najib, acelasi scenariu a dus la cel mai grav si brutal razboi civil din Afganistan. Situatia actuala se este identica cu acea din in anii ’90. Daca comunitatea internationala nu actioneaza rapid, Afganistanul va recadea in razboi civil si va deveni o amenintare la adresa securitatii globale.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Bloomberg: Coreea de Nord ar putea desfasura in total in Ucraina 100 000 de soldati pentru a-l ajuta pe Putin

Coreea de Nord ar putea desfasura pana la 100 000 de soldati pentru a ajuta…

21 de minute ago

Purtatorul de cuvant al Hezbollah, Mohammad Afif a fost ucis intr-un atac aerian al Israelului asupra Beirutului

O lovitura aeriana israeliana asupra unei cladiri din centrul Beirutului l-a ucis duminica pe seful…

O oră ago

Premierul Poloniei, Donald Tusk: “Diplomatia prin telefon nu poate inlocui un sprijin veritabil al intregului Occident pentru Ucraina”

"Niciun apel telefonic nu este in masura sa opreasca agresiunea rusa in Ucraina", a declarat…

O oră ago

Apel „in al 11-lea ceas” al lui Bolojan catre Ciuca, Lasconi si Geoana: „Sa nu fragmentam voturile pentru modernizarea Romaniei”

Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat duminica un apel catre Nicolae Ciuca, Mircea…

5 ore ago