Categories: news

„Plecati la rude si prieteni in zonele de deal”. Cum suna ordinul de evacuare in Galati, 1.200 de persoane vulnerabile ar putea fi evacuate

ISU Galati a anuntat duminica, in contextul in care Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a decis evacuarea preventiva a celor care locuiesc pe albia raurilor si in zonele cu risc la inundatii, avand in vedere ca judetul se va afla sub avertizare Cod Rosu de ploi si inundatii si ca au fost identificate aproximativ 1.200 de persoane vulnerabile din zonele cu risc la inundatii.

„Consiliul Judetean Galati a transmis deja catre toate persoanele din zonele inundabile ca trebuie evacuate de urgenta si duse in locuri sigure. Toti primarii care au zone de risc trebuie sa evacueze populatia, pentru a evita alte pierderi de vieti omenesti.

Impreuna cu angajatii din primarie, se merge la fiecare gospodarie si trebuie sa ii convinga pe toti cei aflati in zonele de risc sa fie evacuati sau sa se refugieze la rude, la prieteni, in zone sigure, in zone inalte. Primarii trebuie sa curete podurile mari din localitate, sunt verificate sirenele si folosite in caz de urgenta.

Avem o tabara amenajata la Slobozia Conachi si se lucreaza la amenajarea alteia la Pechea. Acestea ofera adapost temporar pentru cei care au ramas fara adapost in urma inundatiilor.

Pana acum s-au identificat circa 1.200 persoane vulnerabile, dar nu toate solicita relocarea, astfel incat se decide la fata locului de catre pompieri si autoritati”, a declarat, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al ISU Galati, Dan Ionascu.

Cei de la ISU au mers prin zonele din Galati, solicitand oamenilor sa se mute la „ruse sau prieteni din zonele de deal”.

ISU a precizat ca, pe fondul avertizarii hidrologice de Cod Rosu de ploi in judetul Galati, in urma carora cantitatile de apa vor fi de 40…50 l/mp, iar in partea de centru si de vest a judetului, cu o probabilitate mare, de 80…100 l/mp, ISU Galati mentine starea de alerta, in care este deja marita capacitatea operationala a unitatii, pompierii militari fiind gata oricand sa intervina.

„Avem toate cele 32 de motopompe si 7 barci de la nivelul unitatii functionale, care impreuna cu barcile de salvare, autospecialele si camioanele de interventie se vor deplasa acolo unde suntem solicitati.

Zone vulnerabile sunt pe cursurile de apa Chineja, Corazel si Geru. Sunt vizate fenomenele de scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate, cu posibile depasiri ale cotelor de aparare.

Are loc in continuare verificarea permanenta a amenajarilor hidrologice si a zonelor cu risc din albiile raurilor, asigurarea serviciului de permanenta la nivelul tuturor autoritatilor administratiei publice locale, dislocarea unor echipaje de interventie in zonele de risc, precum si prealertarea echipajelor aeriene”, precizeaza purtatorul de cuvant al ISU Galati, Dan Ionascu.

Scoli inchise in 23 de localitati din judet

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a decis ca luni cursurile sa fie suspendate in unitatile de invatamant din 23 de localitati din judetul Galati: Corod, Valea Marului, Cudalbi, Costache Negri, Pechea, Cuza Voda, Slobozia Conachi, Vames – Piscu, Tudor Vladimirescu, Corni, Beresti, Jorasti, Baneasa, Targu Bujor, Fartanesti, Foltesti, Frumusita, Barcea (Podoleni), Beresti-Meria, Mastacani, Grivita, Suhurlui.

Autoritatile continua sa monitorizeze indeaproape evolutia fenomenelor meteorologice si hidrologice, urmand ca masurile luate sa fie adaptate in functie de evolutia situatiei din teren.

Cetatenii sunt indrumati ca, in cazul cresterii debitelor pe rauri sau parauri, sa nu traverseze cursurile de apa si sa se mentina la distanta de maluri.

Locuitorii din zonele vizate trebuie sa ia masuri preventive, cum ar fi curatarea santurilor si a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale. In cazul vantului puternic, sa evite trecerea prin apropierea copacilor, stalpilor, panourilor publicitare sau elementelor de constructie ce pot fi usor dislocate.

„Conducatorilor auto le recomandam sa evite deplasarile in zonele afectate de inundatii sau vizate de avertizari meteo si sa se intereseze din timp asupra starii vremii atunci cand intentioneaza sa plece la drum”, a mentionat ISU.

Vrancea: „Hotararea CJSU vizeaza toate localitatile din Vrancea”

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Vrancea a decis, duminica, evacuarea persoanelor din zonele care prezinta risc de inundatii. Persoanele evacuate vor fi trimise la rude sau in spatii special amenajate cum ar fi camine culturale sau scoli. Actiunea trenuie finalizata pana la ora 20.00.

”Hotararea CJSU vizeaza toate localitatile din Vrancea, iar primarii ca si presedinti ai CLSU cunosc zonele de risc si persoanele care fac obiectul acestei actiuni de evacuare. Este o masura preventiva, menita sa diminueze consecintele unor eventuale inundatii”, au trannsmis reprezentantii Prefecturii Vrancea.

”Prefectul judetului Vrancea Marius Iorga a convocat astazi 29.09.2024, ora 15:00, in regim de urgenta Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, la sediul Institutiei Prefectului.

In cadrul sedintei a fost adoptata hotararea privind dispunerea masurilor de evacuare din zonele cu pericol potential de inundatii, ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice periculoase  prognozate la nivelul U.A.T.-urilor din judetul Vrancea”, se precizeaza intr-un comunicat de presa transmis de Prefectura Vranca, duminica dupa-amiaza.

Potrivit sursei citate, avand in vedere iminenta producerii unor situatii de urgenta generate de fenomene hidrometeorologice periculoase, primarii, in calitate de presedinti ai Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta, vor lua masuri in regim de urgenta pentru evacuarea tuturor persoanelor, cu prioritate a celor aflate in dificultate/ vulnerabile/cu dizabilitati sau care locuiesc singure, din zonele cunoscute ca fiind cu risc de inundatii.

”Persoanele evacuate vor fi cazate, acolo unde este posibil, la rude ale caror locuinte se afla in zone care nu prezinta pericol, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, in spatiile special amenajate de catre U.A.T.-uri pentru asemenea situatii (camine culturale, scoli etc.)”, se mai arata in comunicat.

Deocamdata, nu au fost comunicate localitatile pentru care s-a dispus evacuarea.

Pana la ora 20.00, judetul Vrancea este sub cod galben de precipitatii, iar dupa aceasta ora va intra in vigoare o avertizare cod portocaliu.

 

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Primele efecte ale inundatiilor in Capitala: Inundatii in subsolurile a doua locuinte de pe strazile 3 Brazi si Teleajen, din Sectorul 2

In Capitala, in urma unor ploi abundente, subsolurile a doua locuinte situate pe strazile 3…

5 minute ago

Trupul liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost recuperat intact. 7 comandanti siiti, eliminati de Israel in doar o saptamana

Trupul liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost recuperat, au declarat doua surse pentru Reuters, potrivit…

9 ore ago

Sute de britanici au demonstrat in Londra pentru revenirea Marii Britanii in UE. ”Brexitul este un dezastru monumental”

Cateva sute de britanici au manifestat la Londra si au cerut intoarcerea Regatului Unit in…

9 ore ago

Prima zapada la Balea Lac. Temperaturile au scazut drastic

Prima ninsoare din aceasta toamna cade la Balea Lac! Imagini spectaculoase au fost surprinse in…

9 ore ago

Olanda si-a inlocuit flota de F-16 cu F-35. 18 dintre vechile avioane olandeze vor ajunge la Fetesti pentru formarea pilotilor ucraineni

Fortele Aeriene Regale Olandeze au anuntat ca renunta la toata flota de avioane F-16 pe…

9 ore ago