14 replici ale cutremurului din Arad, cea mai mare de 3.2 grade pe scara Richter. Specialistii incearca sa afle daca activitatea seismica din zona a fost generata de evenimentele din Turcia

news

Cutremurul cu o magnitudine de 5,2 pe scara Richter care s-a produs marti seara in Arad a avut 14 replici, dintre care cea mai mare a fost de 3.2 grade. Ultima a fost in aceasta dimineata,  a anuntat, miercuri, Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pamantului.

„Am primit raspunsuri de la cetateni si vom analiza datele. Regiunea seismica este o regiune cunoscuta. In istorie se stie ca au mai fost cutremure cu magnitudine de 5”, a declarat Constantin Ionescu, directorul Institutului.

„Cutremurele care au avut loc in acesta zona au aparut la contactul dintre Bazinul Panonic cu Muntii Apuseni. Aceasta regiune este caracterizata de doua sisteme de falii cu orientare NV-SE si respectiv SV-NE, dar local mai sunt identificate si falii cu orientare E-V”, a transmis INFP.

Sursa acestor cutremure o constituie „miscarea de convergenta si rotatie a microplacii Adriatice care exercita o presiune directa asupra lantului cutat al Dinarizilor”, aceasta presiune fiind transmisa mai departe catre Bazinul Panonic, se mai arata in comunicat.

„Aceasta se datoreaza cutremurelor din Turcia care au generat un lant de seisme, directia de propagare incepand din estul Marii Meditarane, acolo unde arcul de subductie al placii Africane cu subplaca Est-Europeana se intersecteaza cu falia Est-Anatoliana, locul unde s-au produs recentele cutremure distrugatoare din provincia Kahramanmaras. Acestea se deplaseaza de-a lungul planului de subductie

amintit. Aceasta presiune a generat cutremure incepand din sudul, prin centrul si pana in nordul Italiei.
Evaluam in continuare situatia evenimentelor din zona Targu Jiu pentru a determina daca activitatea seismica din zona a fost generata de evenimentele din Turcia. Cu toate acestea, putem confirma ca aceste evenimente nu au avut influente asupra activitatii zonei seismice Vrancea”, au mai spus specialistii.

Seismul a fost puternic simtit de catre populatie in zona epicentrala, precum Paulis, Arad, Lipova, si chiar in orase mai indepartate: Timisoara, Deva, Lupeni, Zalau, Cluj-Napoca, Salonta, Hunedoara, Oradea, dar si in Serbia si Ungaria.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: