Pentru micuta Moldova, o natiune saraca, fara iesire la mare, care se invecineaza cu Ucraina, devastata de razboi, dar care nu este membra a Uniunii Europene sau a NATO, a fost o alta saptamana plina de amenintari cu bomba, scrie Associated Press intr-o ampla analiza despre provocarile cu care se confrunta Chisinaul.
Intr-o zi innorata, in fata aeroportului international care deserveste capitala Moldovei, Chisinau, sute de oameni asteptau in timp ce cainii de detectare a bombelor examinau imprejurimile. Aceasta este acum o scena obisnuita in cea mai saraca natiune din Europa, in timp ce se lupta cu ceea ce observatorii cred ca sunt incercari de destabilizare a fostei republici sovietice in contextul razboiului Rusiei din Ucraina.
De la inceputul lunii iulie, Moldova a primit aproape 60 de amenintari cu bomba – cu peste 15 raportate pana acum in aceasta saptamana – in locatii care variaza de la primaria capitalei, la aeroport, Curtea Suprema, centre comerciale si spitale.
Desi nimeni nu a fost inca acuzat pentru amenintarile cu bomba, majoritatea sosite prin e-mail si care s-au dovedit a fi false, oficialii spun ca au depistat adrese de calculatoare din Rusia, Ucraina si Belarus.
„Face parte din razboiul de dezinformare impotriva Republicii Moldova, care este in curs de desfasurare”, a declarat Valeriu Pasa, analist la think tank-ul Watchdog.md din Chisinau. „Ar putea face parte din efortul Rusiei de a destabiliza Moldova, deoarece folosesc multe metode diferite pentru a face acest lucru”.
De cand Rusia si-a lansat invazia in Ucraina, la 24 februarie, Moldova, care are o populatie de 2,6 milioane de locuitori, s-a confruntat cu o multitudine de crize. A primit mai multi refugiati ucraineni pe cap de locuitor decat orice alta tara; tensiunile au crescut in regiunea separatista a tarii, sustinuta de Rusia; se confrunta cu o criza energetica acuta si, la fel ca o mare parte din Europa, se lupta cu o inflatie galopanta.
Frecventele amenintari cu bomba nu fac decat sa sporeasca presiunea asupra autoritatilor deja suprasolicitate ale tarii.
„Blocheaza o multime de resurse – politie, anchetatori, servicii tehnice – este un fel de intimidare, as spune, sau de hartuire a sistemelor de stat si a serviciilor publice din Moldova”, a declarat Pasa.
Maxim Motinga, un procuror de la Oficiul pentru combaterea crimei organizate din Moldova, a declarat pentru The Associated Press ca de cand au inceput amenintarile cu bomba „practic in fiecare zi deschidem dosare penale”.
„In acest moment, toate investigatiile penale sunt in curs de desfasurare”, a spus el, adaugand ca au fost facute cereri de asistenta oficiala din partea Rusiei si Ucrainei daca „au fost stabilite anumite piste care duc spre tarile respective”.
„Sper sa primim anumite raspunsuri din partea acestor tari”, a spus el.
Pentru Veaceslav Belbas, un om de afaceri moldovean in varsta de 43 de ani care se intorcea luni din Turcia la Chisinau, o amenintare cu bomba l-a speriat rau in timp ce avionul sau se invartea in jurul aeroportului capitalei timp de 30 de minute. Dupa aceea, avionul a facut cale intoarsa si s-a intors in Turcia.
„Ne-am rugat mult si in cele din urma am aterizat”, a spus el. „Pentru mine, a fost un soc atat de mare incat i-am spus sotiei mele ca acesta este ultimul meu zbor”.
Tensiunile din Moldova au crescut in aprilie dupa ce o serie de explozii reale au avut loc in regiunea separatista Transnistria, sustinuta de Rusia, unde Rusia are aproximativ 1.500 de soldati intr-o asa-numita zona de conflict inghetata. Aceasta a generat temeri ca Moldova, care nu este membra NATO si este neutra din punct de vedere militar, ar putea fi atrasa in orbita de razboi a Rusiei. Cel putin un oficial rus a vorbit deschis despre posibilitatea de a smulge suficient teren in sudul Ucrainei pentru a lega zonele controlate de Rusia de pe continent de Transnistria.
Observatorii au subliniat ca exploziile au avut loc in momentul in care Moldova – care are legaturi istorice stranse cu Moscova – a aratat o orientare occidentala din ce in ce mai mare si a depus cererea de aderare la UE. I s-a acordat statutul de candidat la UE la sfarsitul lunii iunie, cu putin timp inainte de inceperea amenintarilor cu bomba.
De la obtinerea independentei in 1991, Moldova a fost afectata de crima organizata si de coruptia oficializata. Dupa alegerile din 2019, un oligarh local a incercat sa preia puterea, ceea ce a declansat proteste in masa inainte ca acesta sa fuga din tara. In 2014, mai multi politicieni si oligarhi au avut presupuse legaturi cu o escrocherie in care un miliard de dolari a disparut din bancile locale. Nimeni nu a fost inca condamnat in acest caz.
Galina Gheorghes se intorcea luna trecuta din Moldova in Anglia, dupa ce participase la o reuniune de familie, cand o amenintare cu bomba i-a anulat zborul. Ea spune ca este furioasa ca nimeni nu a fost inca prins.
„Este foarte rau ceea ce se intampla… din pacate, oamenii obisnuiti sufera”, a declarat Gheorghes, in varsta de 35 de ani.
Pe fondul unui tipar aparent nesfarsit de amenintari perturbatoare si costisitoare, Ministerul de Interne al Republicii Moldova a declarat ca doreste sa inaspreasca pedepsele pentru oricine este condamnat pentru alerte false cu bomba, prin cresterea amenzilor si acordarea unor pedepse cu inchisoarea mai lungi.
Aeroportul din Chisinau a fost afectat de zeci de amenintari cu bomba incepand din iulie si, ca raspuns, a intarit securitatea. Radu Zanoaga, seful politiei de frontiera de la aeroport, a declarat ca a fost infiintata o unitate specializata pentru a-i scuti pe agentii de securitate de deranjul de a se deplasa din centrul orasului de fiecare data cand este lansata o amenintare cu bomba.
„In acest moment, ne ocupam de situatie in cooperare cu alte organisme (de stat) si institutii care opereaza in cadrul aeroportului”, a spus el. „Au mai fost alerte cu bomba inainte – dar nu atat de multe si nu atat de frecvente ca acum”.
Unul dintre cele mai spectaculoase meciuri de box din ultimii ani s-a incheiat vineri noapte…
Fobia de banane a unui ministru suedez i-a determinat pe consilierii sai sa insiste ca…
O grupare infractionala care exploata tineri vulnerabili din Romania in Ungaria a fost destructurata de…
Intr-un interviu pentru Suspline, conform The Guardian, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca razboiul…
Cel putin zece bebelusi au murit si 16 se lupta pentru viata lor din cauza…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a numit-o pe Karoline Leavitt, in varsta de 27…