PNL, USR PLUS si UDMR au convenit la negocierile de sambata asupra principiilor pentru impartirea posturilor de prefect si a celor de secretar de stat, care se face proportional cu procentele obtinute la alegerile parlamentare, iar in cazul secretarilor de stat si in functie de titularul ministerului la care sunt numiti. In ceea cepriveste prefectii, nu au fost stabilita si impartirea pe judete.
Sistemul D’Hondt – bazat pe procentele de la alegeri – folosit la impartirea ministerelor in viitorul Guvern Citu, a fost aplicat si pentru distribuirea posturilor de prefecti, subprefecti si secretari de stat.
Surse politice au declarat pentru News.ro ca PNL va avea 20-22 de prefecti, USR PLUS – 15-17, UDMR – 4.
Conform surselor citate, inca nu au fost impartite judetele concret.
In ceea ce priveste posturile de secretar de stat, PNL ar urma sa aiba 42 de secretari de stat.
USR PLUS va detine 26 de posturi, iar UDMR 12.
Functiile de secretar de stat vor fi atrbuite in functie de titularul protofoliului si de numarul de posturi. La fiecare minister, doua posturi de secretar de stat vor reveni obligatoriu partidelor care nu au titularul. De pilda, daca ministrul este liberal, automat doi secretari de stat vor fi de la USR PLUS si de la UDMR.
Premierul sustinut de PNL- USR PLUS-UDMR Florin Citu a anuntat sambata seara, la finalul negocierilor dintre cele trei formatiuni, ca duminica sau luni cel tarziu va fi finalizat progamul de guvernare, in cursul zilei de sambata discutandu-se despre finante, fonduri europene si digitalizare, iar duminica se va discuta despre sanatate si justitie. Presedintele Partidului National Liberal, Ludovic Orban, a afirmat ca in urma discutiilor a fost definita arhitectura institutionala guvernamentala si a fost definit modul de gestiune a pozitiilor de raspundere pe palierele doi si trei ale guvernarii.
Vineri, in urma negocierilor, a fost decisa nominalizarea lui Florin Citu pentru postul de premier si au fost impartite cele 18 ministere din cadrul Executivului, noua urmand sa revina PNL, sase USR PLUS si trei UDMR. Noul Cabinet ar urma sa aiba doi vicepremieri, care ar putea fi Dan Barna si Kelemen Hunor.
Deja pentru posturile de ministri sunt vehiculate nume de titulari.
Portofoliile pe care le va gestiona PNL sunt: Ministerul Apararii, Ministerul de Externe, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul de Interne, Ministerul Educatiei, Ministerul Energiei, rezultat din impartirea Ministerului Economiei in doua structuri distincte, in care Ministerul Energiei va fi condus de un reprezentant PNL, Ministerul Agriculturii, Ministerul Culturii si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
La Aparare si Externe ar urma sa ramana actualii ministri, Nicolae Ciuca si Bogdan Aurescu. La Finante, potentiale nominalizari sunt Lucian Ovidiu Heius / Bogdan Husuca / Sebastian Burduja, la Interne – ar putea ramane Marcel Vela, dar au fost vehiculate si numele lui Rares Bogdan si Laurentiu Leoreanu.
Exista si informatii potrivit carora postul i-a fost propus si actualului ministru al Transporturilor Lucian Bode, care va ramane fara portofoliu, dupa ce ministerul a revenit USR PLUS in urma negocierilor. Surse din PNL afirma insa ca Bode ar fi refuzat postul argumentand ca domeniul pe care il cunoaste este cel al transporturilor. De asemenea, Rares Bogdan si-a anuntat intentia de a-si pastra mandatul de europarlamentar, precizand ca Marcel Vela este un ministru foarte bun.
Sefia Ministerului Energiei ar urma sa revina lui Virgil Popescu, actual titular la Economie, iar la Educatie ar putea fi propusa Raluca Turcan, dar este vehiculat si numele lui Sorin Campeanu. La Agricultura, alaturi de numele actualului ministru Adrian Oros, este luat in calcul si Emil Dumitru. La Cultura, Bogdan Gheoghiu si-ar putea pastra functia, in timp ce pentru Ministerul Muncii ar putea ramane si Violeta Alexandru, dar fi luat in calcul si Robert Sighiartau.
Ministerele USR PLUS sunt Justitie, Transporturi, Sanatate, Cercetare Inovare si Digitalizare, Economie cu partea de antreprenoriat si IMM si Fonduri Europene.
In acest caz, posibili ministri sunt Stelian Ion – Justitie, Vlad Voiculescu – Sanatate, Catalin Drula – Transporturi, Cristian Ghinea – Fonduri Europene.
Conform anuntului facut vineri seara, dupa negocieri, de liderul UDMR Kelemen Hunor, Uniunea va gestiona Ministerul Dezvoltarii, Ministerul Mediului Apelor si Padurilor si Ministerul Sportului si Tineretului. Pentru Ministerul Dezvoltarii este vehiculat numele lui Cseke Attila, iar la Mediu – Tanczos Barna.
Moment cel putin ciudat la Antena 3, marti seara, in emisiunea lui Mihai Gadea. Liderul…
Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat marti seara,…
Activstii de mediu din provincia Trentino din nordul Italiei au inceput o campanie pentru a…
Doi membri ai echipajului unui zbor Wizz Air care a decolat de la Cluj Napoca…
Angajatii de la Arhivele Nationale din Bistrita-Nasaud au declansat o greva generala pe termen nelimitat,…
Daca America isi inceteaza sprijinul pentru Ucraina, Europa nu va putea sa-i ofere singura resursele…