news

1.800 de oameni la „Dictarea Nationala” de Ziua Limbii Romane, la Chisinau. Imagini impresionante postate de Maia Sandu

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a postat pe conturile sale din social media imagini remarcabile de la Marea Dictare Nationala de la Chisinau, care a avut loc sambata.

Potrivit Stiri.md, peste 1.800 de persoane au fost prezente sambata dimineata in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau pentru Marea Dictare Nationala, eveniment ocazionat de celebrarea Zilei Limbii Romane (31 august).

„Astazi celebram limba romana, simbol al identitatii si unitatii noastre. Am marcat aceasta zi speciala cu o mare dictare nationala, la care au participat 1800 de oameni.

Sa ne bucuram impreuna de frumusetea limbii noastre. La multi ani de Ziua Limbii Romane!”, a scris Maia Sandu la contul sau de X (fosta Twitter).

La evenimentul organizat la a doua editie, participantii au primit un text din Spiridon Vangheli, autor al „Ispravilor lui Goguta”, serie de povesti cunoscuta de generatii in Republica Moldova, tradusa in circa 40 de tari si peste 60 de limbi, conform anuntului ministrului Educatiei din Republica Moldova, Dan Perciun, dinainte de startul dictarii.

O noutate in acest an a fost posibilitatea si ca alte persoane interesate din provincie sa participe la eveniment prin organizarea lui in mai multe raioane, au mai declarat oficialii la deschiderea transmisa live de la ora 09:00.

A luat cuvantul si presedintele Maia Sandu, care a tinut sa le multumeasca oamenilor de cultura si profesorilor, dar si predecesorilor, care, spune ea, „au pastrat limba romana vie pe aceste meleaguri in cele mai crunte timpuri, cand pentru rostirea unei poezii in limba romana puteai fi arestat”.

„Va multumesc pentru grija de a vorbi si a scrie corect. Multumesc tuturor scriitorilor, oamenilor de cultura, profesorilor care cultiva limba romana si care o poarta cu mandrie dincolo de hotarele noastre”, a spus Maia Sandu.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Ciolacu si ministrii, toti intr-o autospeciala ISU la inundatiile din Galati. Pe vremea lui Ponta erau toti intr-o barca

Premierul Marcel Ciolacu a ajuns, sambata dupa amiaza, in comuna Slobozia Conachi din judetul Galati,…

7 ore ago

ISU Harghita a trimis tehnica de interventie si pompieri in judetele Galati si Vaslui

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Harghita a trimis, sambata, tehnica de interventie si pompieri militari…

7 ore ago

Alimente si containere pentru cazare de la rezeva de stat pentru cei afectati de inundatii in judetul Galati

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) a aprobat, sambata, hotararea prin care se propune…

7 ore ago

Compania aeriana Fly Lili renunta la mai multe rute. Care sunt acestea

Compania aeriana Fly Lili a renuntat la rutele planificate sa le opereze de la Sibiu,…

7 ore ago

Fostul vicepremier al Italiei, Matteo Salvini, risca sase ani de inchisoare pentru ca a impiedicat migranti sa debarce intr-un port italian in 2019

Procurorii italieni au cerut sambata o pedeapsa de sase ani de inchisoare pentru Matteo Salvini,…

7 ore ago

Ministrul israelian de Externe il califica pe seful diplomatiei europene drept „antisemit”

Ministrul israelian de Externe Israel Katz a lansat sambata seara un atac asupra sefului diplomatiei…

8 ore ago