20 de plangeri contra lui Bulai in doua zile: „In fiecare seara ma intreba daca vreau sa ma dezbrac, daca vreau sa imi faca el ceva”

news

Alfred Bulai, colege, a opta, scurgeau, ochii, Giurgiu

Numarul plangerilor depuse de foste studente impotriva lui Alfred Bulai a ajuns la 20, anunta surse din Parchet. Intre timp, apar si declaratii publice ale unor studente privind si comportamentul lui Marius Pieleanu.

La mai putin de 48 de ore de cand Parchetul a facut publica o adresa de mail unde pot fi trimise sesizari legate de Alfred Bulai, au fost primite in jur de 20 de plangeri, au declarat surse din Parchet pentru aktual24.ro. Fostele studente care au depus sesizarile urmeaza sa fie audiate.

„M-a intrebat daca vreau sa ma atinga si i-am spus ca nu, m-a intrebat daca vreau sa ma sarute si i-am spus ca nu, m-a intrebat daca vreau sa se dezbrace si el, ca sa ma simt mai bine si i-am spus: ‘Nu, in niciun caz!’ Iar Bulai acum douazeci de ani arata cum arata si acum. Iti imaginezi ca n-a fost posibilitatea unei atractii fizice acolo. Ma decorporalizasem, parca nu mai eram in corpul meu deloc. Imi ziceam: ‘Ok, e doar un corp! Ce conteaza ca il vede asta?’. Apoi m-am imbracat si am zis ca sunt obosita. M-a dus cu masina pana in locul unde eram cazata si tot restul practicii, in fiecare seara, m-a chemat la el in camera, unde era el cazat. Ma duceam. Dar in fiecare seara ma intreba daca vreau sa ma dezbrac, daca vreau sa imi faca el ceva, daca vreau sa facem sex, daca as vrea sa ne sarutam. Ii spuneam continuu ca nu. Devenise penibil, ca se repeta aceeasi scena in fiecare seara”, a declarat Catalina Tabacaru pentru Investigatoria.

Citeste si: „Pieleanu o facea pe fata, urat de tot”. Prima fosta studenta care face dezvaluiri la TV despre comportamentul sociologului Marius Pieleanu

Incep sa apara si primele acuzatii publice la adresa sociologului Marius Pieleanu, dupa ce mai multe foste studente au lasat comentarii pe retelele de socializare in legatura cu comportamentul patronului institutului Avangarde la catedra de la SNSPA.

„Pieleanu o facea pe fata, urat de tot. Le cerea numerele de telefon ale colegelor care erau foarte frumoase. Cerea numerele de telefon prin baieti, baietii care erau cei mai slabi din an”, a declarat o studenta pentru postul Antena 1.

Postul a facut public doar prenumele studentei, Catalina, difuzand o inregistrare audio cu aceste acuzatii.

Citeste si: Ciolacu se spala pe maini de Pieleanu: „Ce inseamna ‘un apropiat al PSD-ului’?” – VIDEO

Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, ii aduce si ea acuzatii de hartuire sexuala sociologului Marius Pieleanu. Ea spune ca Pieleanu a „agresat-o intr-un mod scarbos”. Informatii despre comportamentul lui Pieleanu au inceput sa apara tot mai multe in contextul scandalului privindu-l pe Alfred Bulai.

„’As vrea sa te vizualizez epidermic’, ‘vreau sa te fac vedeta’, ‘esti prea frumoasa ca sa fim amici’. Cand eu eram hartuita sexual de sociologul-profesor-star TV-facator de sondaje Marius Pieleanu in 2008, unde erau marii barbati de stat sa ma apere? De ce, dupa ce presa a scris atunci despre modul scarbos in care Pieleanu ma agresa, nu a existat nicio investigatie de presa, iar marele profesor a continuat sa fie chemat in studiourile de televiziune?

Cand, in acelasi an, 2008, a inceput una dintre cele mai mizerabile campanii de defaimare si de denigrare cu informatii false despre mine, cand se spunea ca ‘am aparut in filmulete erotice cu Mircea Geoana’, unde a fost majoritatea presei, cu atat mai mult cu cat cel care a lansat acea mizerie era coleg de breasla? Unde au fost cand toate instantele de judecata au spus clar ca ‘totul a fost o campanie de defaimare si denigrare cu informatii false pentru a ma elimina din politica’?

Unde au fost colegii mei? Unde a fost Mircea Geoana care, desi stia adevarul, ca un las, a tacut si, astfel, a permis ca eu sa fiu abuzata si insultata public, la nivel national! Tot ca un las tace si acum, desi ar fi trebuit ca macar acum sa aiba un dram de bun simt si sa ceara scuze familiei mele, pentru ca datoreaza aceste scuze! A tacut si tace ca un las!

Toti stiau si nimeni nu a zis nimic.

Acesta este Romania noastra? Una in care femeilor le este frica sa se machieze, ca atunci cand merg la scoala sau la serviciu sa nu care cumva sa atraga atentia unui sef care le poate distruge familia, vietile, viitorul? Aceasta e Romania noastra, tara in care o femeie maritata, cu copil, trebuie sa isi puna cariera in cui atunci cand are curajul sa nu cedeze avansurilor sefului?

Mi s-a facut rau cand am vazut investigatia de ieri despre Bulai de la Snoop. Pentru ca mi-am dat seama ca, desi am suferit enorm, eu sunt norocoasa, nu am trecut prin ce au trecut zecile de victime care au vorbit. Pentru ca aveam un sot, o cariera (chiar daca profesional atunci am fost marginalizata), o siguranta pe care fetele abuzate de Bulai si de Pieleanu erau prea tinere sa le aiba inca.

Toti stiau. Profesorii de la SNSPA stiau ca atat Bulai, cat si Pieleanu sunt doi pradatori sexuali. Colegii din PSD stiau de la mine ce mi-a facut Pieleanu. Presa stia, au scris cateva ziare, dar au preferat sa inchida ochii si sa promoveze un monstru.

Si atunci cand au aparut ‘filmuletele cu Geoana’, aceeasi presa majoritara a preferat sa taca, sa nu incerce sa afle adevarul, sa nu ia in seama atunci ce am spus eu, o femeie!

S-au multumit cu titluri senzationale, fara sa le pese de ce am spus eu! Aceleasi campanii de defaimare le vad reluate si in ultimile luni, de cand mi-am anuntat candidatura le presedintia Romaniei! Nu m-am lasat, m-am luptat de una singura si am aratat si demonstrat cu documente, inclusiv castigand in toate instantele de judecata, ca eu am spus mereu adevarul!

Buboiul s-a spart. Ma bucur enorm pentru generatia de femei care vine dupa noi si care nu va mai trebui sa traiasca in frica. Ma bucur enorm pentru generatia mea de femei care in sfarsit este auzita.

Salut curajul femeilor extraordinare care au vorbit in ancheta despre Bulai. Le astept pe toate celelalte victime ale sefilor, profesorilor, colegilor, barbatilor cu puterea-n mana, sa spuna adevarul. Caci doar asa ne facem bine!”, a scris Birchall pe Facebook.

Citeste si: Pieleanu, reactie violenta la acuzatiile ca si el s-a purtat precum Bulai cu studentele: „Cum sa imi puneti astfel de intrebari? Am un prestigiu si vreau sa-l pastrez”

Acuzatiile aduse lui Pieleanu de o o fosta studenta, mesaj postat pe pagina de Facebook a Mihaelei Miroiu:

Jurnalista, despre Pieleanu si Bulai: „Sa aveti grija cum va imbracati la cursuri, ca daca le place de voi, aia e”

Jurnalista Carmen Dumitrescu confirma dezvaluirile publicate de Snoop in legatura cu comportamentul scandalos al sociologului Alfred Bulai fata de studentele sale. Fosta studenta a lui Bulai la SNSPA, Dumitrescu afirma ca mai este cu profesor care avea un compportament similar: sociologul Marius Pieleanu.

„Am fost studenta lui Alfred Bulai la SNSPA. Si in dimineata asta citesc acest articol cutremurator al colegilor de la Snoop in care mai multi studenti vorbesc deschis despre abuzurile psihice si sexuale pe care acesta le facea in timpul sesiunilor de practica universitara. Recunosc ca primul sentiment a fost acela de usurare. In sfarsit, au aparut studente care vorbesc despre asta public! Acum cinci sau sase ani, cand am incercat eu sa scriu ceva similar despre un coleg al lui Bulai de la aceeasi catedra de sociologie a SNSPA, nimeni n-a vrut sa vorbeasca. Nici fostele mele colege, nici studente din anii urmatori. Al doilea sentiment pe care l-am trait citind articolul a fost revolta. Da! Revolta aia care te sufoca! De ce? Pentru ca abuzurile astea se stiu inca de pe vremea cand eram eu studenta lor! Si asta se intampla acum 17 ani!

Incerc sa-mi pun ideile intr-o ordine cu sens. Si cel mai bine e sa incep de la inceput. Din primele zile in care am inceput sa merg la cursuri. Evident, discutam cu colegi mai mari despre cum sunt profesorii, despre cat de exigenti sunt, despre cat de buni sunt, pentru ca la SNSPA fiecare profesor era, de fapt, un personaj. Ungureanu era cel exigent si nonconformist, Miroiu era femeia cu autoritate, Taranu era eruditul cu grai moldovenesc, la cursurile caruia stateai cu rasuflarea taiata, Parvulescu era cel intelegea cum functioneaza lumea politica de la cap la coada. Dar cand a venit randul profesorilor de la Sociologie (Bulai si Pieleanu), studentele mai mari ne-au zis scurt: ‘Aveti grija cu astia! Mai ales daca va cheama in practica! Si sa aveti grija cum va imbracati la cursuri, ca daca le place de voi, aia e!’

Era un fel de fapt stiut, o parte a statu-quo-ului universitar la SNSPA. Era una dintre garantiile universitare: ca daca cumva le placi astora doi, e nasol de tine! Deci trebuia sa ai grija! In ce consta aceasta autoprotectie, nu stiu nici acum. Cert e ca multe dintre noi, cand aveau cursuri de sociologie, aveau grija sa nu se machieze si sa nu se imbrace in vreun fel care ar fi putut fi catalogat drept atragator. De-a lungul celor patru ani in care am urmat cursurile la SNSPA si in care am fost studenta celor doi, am auzit zeci de intamplari. Majoritatea din practica. Se vorbea si despre violuri. Mereu intrebam de ce nu spune nimeni nimic. Motivele erau cam aceleasi: nu e bine pentru imaginea unei tinere studente cu o cariera in fata sa se auda ca a fost abuzata sexual, parintii ar fi fost dezamagiti, multi plateau taxe ca sa isi tina copiii acolo si voiau ca banii lor sa se concretizeze in diplome, nu in plangeri penale. Asa ca fetele taceau.
Eu nu m-am specializat pe sociologie, asa ca n-am fost in practica la sociologie decat o singura data si am avut noroc sa ma trimita undeva prin Giurgiu cu o colega sa facem niste chestionare in scoli. N-am fost in gasca care pleca in Delta sau la mare. Deci n-am stat cu profesorii in practica aia, ci doar cu colega mea. Dar si la intoarcere am aflat de la cei care au fost in deplasarea cu Bulai si Pieleanu ca din nou s-a alunecat.

Acum vreo cinci ani am incercat sa iau legatura cu fostele colege care imi marturisisera atunci ca au fost abuzate. Cele pe care le-am putut aborda au spus ca nu vor sa isi aminteasca. Si ca, pana la urma, nu va face nimeni nimic, pentru ca despre astia doi stiau toti. Toti stiau! Bai, stiau de vreo 20 de ani, cel putin. Si nimeni n-a facut nimic. Ba chiar imi amintesc ca mi s-a argumentat ca Bulai se insurase cu o studenta de-a lui si avea porniri din astea dintotdeauna.

Sigur, daca conducerea universitatii ar fi ascultat zecile, ba indraznesc sa spun, sutele de marturii despre comportamentul inadecvat al celor doi profesori, fetele acelea pe care azi le vedem in investigatia Snoop n-ar fi fost obligate sa traiasca cu traumele pe care le au.

Si indraznesc sa spun ca vina pentru traumele lor si ale altor zeci sau sute de studente nu e doar a acestor profesori cu instincte de pradatori, care cred despre ei insisi ca sunt zei ai manipularii, ci a fiecarei persoane care a stat la conducerea SNSPA in ultimii 20 si ceva de ani. Fiecare dintre cei care au stiut si n-au miscat un deget. Fiecare poarta vina acestor traume. Pentru ca si aici toti stiau!”, a scris Dumitrescu pe Facebook.

In 2019, Carmen Dumitrescu a fost premiata de Ambasada SUA pentru „curajul dovedit in societate”.

Indemnul Parchetului in cazurile de abuzuri sexuale

Parchetul a emis marti un comunicat in care le indeaman pe fostele studente ale lui Alfred Bulai sa depuna plangere. Procurorii promit ca identitatea acestora nu va fi facuta publica.

„Avand in vedere informatiile aparute in spatiul public cu privire la imprejurarea ca sociologul Alfred Bulai, profesor si analist politic, ar fi pretins favoruri de natura sexuala unor studente din cadrul SNSPA – Scoala de Studii Politice si Administrative – Ministerul Public incurajeaza orice persoana care detine date relevante sa contacteze organele judiciare la adresa de mail pj_sector_1@mpublic.ro.

Tinand cont de dezideratul privind protejarea vietii private si demnitatea persoanelor vatamate sau a persoanelor care pot furniza date esentiale privind faptele prezentate public, aducem la cunostinta masurile de protectie prevazute in Codul de Procedura Penala:

In cazul persoanelor prezumate vulnerabile, pe tot parcursul procedurilor judiciare pot fi luate masuri specifice pentru protectia datelor de identitate, in acord cu dispozitiile art. 126 alin. (1) lit. c) Cod de Procedura Penala, raportat la art. 113 alin. (2) si (3) Cod de Procedura Penala.

Pe tot parcursul procedurilor judiciare, persoanele pot fi audiate prin intermediul mijloacelor audiovideo de transmitere, cu vocea si imaginea distorsionate, in acord cu dispozitiile art. 126 alin. (1) lit. d) Cod de Procedura Penala, raportat la art. 113 alin. (2) si (3) Cod de Procedura Penala.

In cazul aplicarii masurilor de protectie, mijloacele de proba administrate in procesul penal nu vor cuprinde adresa reala sau datele de identitate, acesta fiind pastrate in conditii de confidentialitate”, a transmis Parchetul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: