2023 este cel mai calduros an inregistrat vreodata: „Urgenta!”. Se inmultesc avertismentele specialistilor

externe

incendiu, foc

Anul acesta va deveni cel mai cald an inregistrat vreodata, luna trecuta fiind cea mai calda luna septembrie inregistrata vreodata, potrivit unui raport al Serviciului Copernicus pentru Schimbari Climatice (C3S) al Uniunii Europene, relateaza Deutsche Welle.

Temperatura medie globala de pana acum in acest an este cu 1,40 C mai mare decat media preindustriala dintre 1850 si 1900.

„Sentimentul de urgenta pentru o actiune ambitioasa in domeniul climei nu a fost niciodata mai critic”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al C3S, subliniind ca publicarea raportului are loc cu doar doua luni inainte de negocierile ONU privind clima de la Dubai.

Oamenii de stiinta spun ca schimbarile climatice cauzate de arderea combustibililor fosili fac ca fenomenele meteorologice extreme, precum valurile de caldura si furtunile, sa devina mai intense si mai frecvente.

Potrivit raportului, septembrie 2023 a fost cea mai calda luna septembrie inregistrata vreodata. Temperatura medie a aerului a atins 16,38 grade Celsius, ceea ce reprezinta 0,93 C peste media lunara din perioada 1991-2020.

De asemenea, este cu 0,5 C mai cald decat precedentul cel mai cald septembrie de pana acum, in 2020.

„Temperaturile fara precedent pentru perioada anului observate in septembrie – dupa o vara record – au doborat recorduri cu o valoare extraordinara”, a declarat Burgess.

Ea a descris luna ca fiind „extrema”, atribuindu-i meritul de a impinge anul 2023 „pe primul loc – pe cale sa fie cel mai cald an si cu aproximativ 1,4 C peste temperaturile medii preindustriale”.

In Europa, luna nu a fost doar cea mai calda inregistrata vreodata, ci si una cu conditii „mai umede decat media” de-a lungul multor parti ale coastei vestice a continentului, potrivit raportului.

Acesta a citat precipitatiile extreme din Grecia, asociate cu furtuna Daniel. Furtuna a provocat, de asemenea, inundatii devastatoare in Libia, ucigand mii de persoane si distrugand in mare parte orasul Derna, situat in estul tarii.

Alte zone afectate de ploi in Europa includ vestul Peninsulei Iberice, Irlanda, nordul Marii Britanii si Scandinavia.

Dincolo de Europa, tarile din America Latina, Brazilia si Chile, s-au confruntat, de asemenea, cu ceea ce raportul a spus ca au fost „evenimente de precipitatii extreme”, in regiunile sudice ale tarilor.

C3S este implementat de Centrul European pentru prognoze meteorologice pe termen mediu in numele Comisiei Europene. Acesta este finantat de UE.

Serviciul a precizat ca toate concluziile se bazeaza pe analize generate pe calculator, folosind masuratori efectuate de sateliti, nave, avioane si statii meteorologice din intreaga lume.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: