pagina verde

2023: Un an excelent pentru sectorul energiei electrice din surse regenerabile in Germania

Emisiile din sectorul energetic al Germaniei au scazut in 2023 la cel mai scazut nivel din ultimii 70 de ani si a fost depasit pentru prima data pragul de 50% pentru productia de energie electrica din surse regenerabile, fapt atribuit partial scaderii productiei industriale, relateaza Euractiv.

Pana in 2035, Germania doreste sa aiba un sistem energetic neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, incheind un proces inceput in 2004, cand tara a inceput sa subventioneze sursele regenerabile.

Noile date arata ca anul 2023 a reprezentat jumatatea calatoriei din multe puncte de vedere. „Daca ne uitam la productia neta totala de electricitate, am avut o pondere a energiilor regenerabile de 54,9%”, a explicat Bruno Burger, un expert in energie al institutului german Fraunhofer ISE.

Vantul, apa, soarele si biomasa au produs 268 de terawati ora (TWh), potrivit grupului de reflectie Agora Energiewende, cu sediul la Berlin.

„Suntem pe drumul cel bun in ceea ce priveste in special productia de energie electrica: productia de energie pe baza de carbune este la un nivel minim istoric, in timp ce expansiunea surselor regenerabile s-a accelerat in mod clar, datorita eforturilor depuse in ultimii doi ani”, a declarat vicecancelarul Robert Habeck.

In viitor, tara trebuie sa adauge 19 GW energie solara si 7,7 GW din turbine eoliene terestre pentru a atinge obiectivul pentru 2030 de a produce 80% energie din surse regenerabile.

In acelasi timp, energia pe baza de carbune – sursa traditionala de energie electrica a Germaniei – a coborat la niveluri minime.

Acest lucru a permis guvernului german sa sarbatoreasca cele mai scazute emisii din ultimii 70 de ani. Emisiile de gaze cu efect de sera au scazut cu 73 de milioane de tone (mt), ajungand la 673 mt, dar cifrele sunt preliminare, iar un calcul definitiv este asteptat in martie.

Grupul de reflectie Agora Energiewende citeaza cresterea importurilor de energie curata si „scaderea productiei, in special in industria energointensiva, precum si economiile in consumul de electricitate si gaz” ca fiind principalele motive care au stat la baza scaderii emisiilor.

In 2023, Germania a trecut de la o tara exportatoare de energie pe baza de carbune la una care a importat in mare parte energie regenerabila si nucleara ieftina. In loc sa exporte o cantitate neta de 27,3 TWh de electricitate, tara a importat 8,6 TWh, potrivit informatiilor colectate de Burger.

Ratele de inmatriculare a vehiculelor electrice au ramas neschimbate fata de anii precedenti, la aproximativ 18% din masinile noi.

In plus, este posibil ca reducerea cererii sa nu fie permanenta. Leonhard Probst, om de stiinta la Fraunhofer ISE, a avertizat asupra „gandirii in termeni de faze economice”, sugerand ca recesiunea economica si cererea scazuta ar putea sa nu dureze.

Toate acestea alimenteaza scepticismul la Berlin cu privire la permanenta scaderii emisiilor din tara, mai ales ca o parte din aceasta poate fi atribuita scaderii productiei industriale. Comparativ cu 2015, productia industriala a scazut cu aproximativ 20%, potrivit Agora Energiewende.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Peste 95.000 de dulciuri contrafacute, in valoare de 110.000 de lei, confiscate in Portul Constanta

Politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au descoperit un transport suspect in Portul…

26 de secunde ago

Un judecator american blocheaza statul Louisiana sa solicite afisarea obligatorie a celor Zece Porunci in salile de clasa

Un judecator federal a declarat marti neconstitutionala o lege din Louisiana care solicita afisarea celor…

11 ore ago

Anca Simina (Recorder): „Mai sunt alti doi-trei nepoti pe care Marcel Ciolacu i-a plasat, de asemenea, in functii publice” – VIDEO

Anca Simina, jurnalista de la Recorder care a documentat indeaproape afacerile din trecut ale lui…

2 ore ago