21 ianuarie, Ziua Internationala a Imbratisarii
Ziua Internationala a Imbratisarii este sarbatorita in fiecare an pe 21 ianuarie. A fost initiata in 1986 de pastorul Kevin Zaborney, din statul american Michigan si in scurt timp s-a raspandit in intreaga lume.
Ziua Imbratisarilor este marcata in data de 21 ianuarie pentru ca studiile arata ca aceasta este una dintre cele mai deprimante perioade ale anului. Adica este perioada cand avem cea mai mare nevoie de imbratisari.
Zaborny a considerat ca „societatea americana este jenata sa-si arate sentimente in public” si a sperat ca o Zi nationala a imbratisarii va schimba acest lucru, desi a crezut ca ideea lui va esua.
Imbratisarea este o forma de a ne arata sprijinul; ii face pe oameni fericiti, arata compasiune si intelegere, si ca emotiile sunt normale.
Indiferent daca imbratisati un membru al familiei sau un strain, beneficiile pentru sanatatea mentala si fizica sunt aceleasi.
Din ziua in care ne nastem, imbratisarile sau atingerea ne imbunatatesc somnul. Imbratisarea elibereaza oxitocina, care ofera beneficii extraordinare pentru sanatate. Ea ajuta la intarirea imunitatii, contribuie la scaderea riscului aparitiei bolilor de inima, scade tensiunea arteriala, ajuta la reducerea stresului si lupta contra depresiei.
In ultimii ani, in SUA, studentii mai ales au initiat campanii „free hugs”, menite sa inspire bucurie, bunatate si apropiere intre oameni.
Ideea Zilei Nationale a Imbratisarii este de a incuraja pe toata lumea sa-si imbratiseze mai des familia si prietenii. Zaborny avertizeaza ca mai intai persoanele respective ar trebui intrebate, deoarece respectarea spatiului personal al altora este intotdeauna importanta si unii oameni nu sunt genul care sa se lase imbratisati.