Marian Salzman, SVP Corporate Citizenship, Philip Morris International, desemnata unul dintre cei mai buni cinci observatori de tendinte la nivel mondial – si cea care a introdus in lume tendinta „metrosexuala” in 2003 – a creionat 24 de tendinte ale anului care tocmai a inceput si care, spune ea, in ciuda razboaielor si a crizei climatice care ameninta omenirea, stau marturie ca avem motive sa pastram speranta intr-un viitor mai bun.
Pew Research Center a confirmat acest lucru in 2022 printr-un studiu care a constatat ca trei din patru respondenti din 19 tari considerau schimbarile climatice globale o amenintare majora. Se misca guvernele noastre suficient de repede pentru a evita ce este mai rau? Se pare ca nu, dar cetatenii lumii dau semne ca sunt dispusi sa lupte. Primele 5 tendinte din lista lui Salzman se refera la:
TREND 1 – Limitarea culturii auto. Liderii iau masuri pentru a pune oamenii din nou in centrul planificarii urbane. Urmeaza preturi crescute pentru congestionare, limite de viteza mai mici si multe zone pietonale si de locuit fara masini, impreuna cu o crestere continua a mijloacelor de transport alternative.
TREND 2 – Sa facem orasele cool din nou. Limitarea impactului incalzirii globale asupra centrelor urbane prin cresterea spatiului verde cu micro-paduri sau prin modernizarea infrastructurii.
TREND 3 – Sa invatam de la batrani. Imbratisam din nou instrumente si tehnici antice. Spania reinvie reteaua extinsa de canale de irigare construita de mauri in Evul Mediu, iar cercetatorii din Marea Britanie folosesc un text medical antic pentru a rezolva rezistenta la antibiotice.
TREND 4 – Moartea devine verde. Industria inmormantarilor ecologice este in plina expansiune si va atinge 1 miliard de dolari pana in 2030.
TREND 5 – Arta de a fi mai atenti. Uneori, oamenii au nevoie de un mic imbold pentru a face alegeri mai inteligente. Astfel, autoritatile si comerciantii gandesc tot mai des scheme de incurajare pentru clienti.
Pentru problemele de singuratate si intimitate, se estimeaza ca piata globala de chatbot va creste intr-un ritm uimitor. La fel si dezbaterile cu privire la faptul daca insotitorii digitali ofera un remediu atat de necesar pentru singuratate sau vor eroda si mai mult abilitatile sociale. Cele mai recente cifre ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) indica faptul ca una din opt persoane din intreaga lume traieste cu o tulburare de sanatate mintala. Sanatatea mintala a iesit din umbra si este discutata deschis, iar sub aceasta directie Marian Salzman grupeaza alte 10 tendinte:
TREND 6 – Gen Zen. Stam in pat fara sa dormim si ne luam perioade de reincarcare fara interactiune sociala. Totul face parte din tendinta mai larga a vietii blande, in care tinerii resping hiperproductivitatea si competitia in favoarea relaxarii si usurintei.
TREND 7 – Tabere de Mindfulness. Cea mai recenta tendinta in taberele de vara este antrenamentul mindfulness, unde participantii fac yoga, meditatie si participa la ateliere de comunicare.
TREND 8 – Dezlantuirea influencerilor. De la superstaruri olimpice ca Michael Phelps, pana la campionul bipolar de box Tyson Fury, personalitati proeminente din sport vorbesc despre orice, de la anxietate si depresie pana la idei suicidare.
TREND 9 – Cultura prescriptiilor medicale. Singuratatea si izolarea sociala sunt din ce in ce mai recunoscute ca o criza de sanatate publica. Specialistii aleg tot mai des tratamente nonclinice.
TREND 10 – Alungarea biofobiei. Noi cercetari au confirmat legatura directa intre sanatatea mintala si timpul petrecut in aer liber. In 2024, asteptati-va ca mai multe scoli, guverne si comunitati sa recomande in mod serios oamenilor sa petreaca mai mult timp in natura.
TREND 11 – Medicina digitala. Odata cu progresele in inteligenta artificiala, practicienii din domeniul sanatatii promoveaza solutii digitale la problemele legate de creier si sanatatea mintala. In anii urmatori, vom vedea o piata in crestere pentru tratamentele terapeutice digitale pentru orice, de la insomnie la abuzul de substante.
TREND 12 – Camere de zgomot. Amenintarea tot mai mare a poluarii fonice poate declansa un raspuns la stres al organismului. In 2024 si mai departe, asteptati-va sa vedeti camere de zgomot instalate in mai multe orase, dar si monitoare de zgomot in sali de clasa, case de inchiriat si aplicatii pentru smartphone-uri.
TREND 13 – Antrenori de bucurie. Vremurile moderne necesita roluri moderne: antrenorii pentru bucurie — consilieri care isi propun sa ajute clientii sa traiasca o viata mai fericita si mai implinita. Exista chiar si cursuri certificate.
TREND 14 – Solutii pentru cei singuri. La nivel global, gospodariile dintr-o singura persoana sunt in crestere. Marketerii cauta sa satisfaca nevoile acestor oameni singuri, de la boom-ul actual al jocurilor de societate pentru o singura persoana pana la cresterea calatoriilor solo sau… torturile la felie.
TREND 15 – Reinvatam „sa fim umani”. Apar tot mai multe cursuri si evenimente in care oamenii practica ceea ce odinioara erau considerate abilitati sociale rudimentare – discutii usoare, legarea de noi prietenii sau rutina mesei impreuna.
In raportul privind tendintele de anul trecut, Salzman s-a concentrat pe o tendinta macro pe care o numea „Regandirea intregului”. Oamenii s-au saturat de haos, conflict si practici depasite si cauta o cale mai buna inainte. In 2024, vom vedea noi abordari ale unora dintre ceea ce ne afecteaza. Ultimele 9 tendinte intra sub aceasta umbrela:
TREND 16 – Regasirea caii de mijloc. Asistam la o crestere a grupurilor si a continutului care prezinta intentionat ambele parti ale argumentelor, cu eforturi de a reuni oamenii pentru discutii moderate si civile.
TREND 17 –„Noile gulere”. In 2024, tot mai multi angajatori elimina cerintele privind diplomele pentru angajare si mai multi elevi de liceu aleg sa renunte la facultate in favoarea programelor de certificare profesionala si a uceniciei.
TREND 18 – Toata lumea pretutindeni dintr-o data. De la #MeToo la Black Lives Matter, ascensiunea la nivel mondial a miscarilor de justitie sociala a sporit gradul de constientizare a inechitatilor si a declansat cererea de schimbare.
TREND 19 – Sa dam credit cui merita. Cresc eforturile de a acorda femeilor credit acolo unde se cuvine. Exista chiar si un instrument de evaluare a echilibrului de gen, creat pentru a ajuta la reducerea decalajului.
TREND 20 – Ridica-te! Aproximativ 500 de milioane de oameni vor dezvolta boli atribuite inactivitatii fizice intre 2020 si 2030, daca guvernele nu iau masuri urgente pentru a face oamenii sa se ridice si sa se puna in miscare, avertizeaza OMS.
TREND 21 – Seniori pentru seniori. In 2024 si mai departe, vom vedea o tendinta de consolidare a persoanelor in varsta care se unesc in comunitati – atat reale, cat si virtuale – pentru a face fata provocarilor imbatranirii. Si cu ajutorul inteligentei artificiale.
TREND 22 – A de la analog. Crearea de continut fizic si indepartat de prezenta digitala adauga valoare reala in lumea noastra din ce in ce mai artificiala si automatizata.
TREND 23 – Miscarile primare. O alta respingere impotriva vietii digitale? Tendinta de miscare primara, care respinge echipamentele fanteziste in favoarea miscarii asa cum au facut stramosii nostri vanatori-culegatori: ghemuit, sarituri, mers, aruncare si catarare.
TREND 24 – Salvatorii cartierelor. Asistenta primara medicala se muta si in comunitati.
Viitorul poate parea un loc sumbru si intimidant, dar progresul este in curs, mai spune Marian Salzman.
.
Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat duminica un apel catre Nicolae Ciuca, Mircea…
Echipa de tranzitie a presedintelui ales Donald Trump compileaza o lista de ofiteri superiori actuali…
Candidatul PNL pentru functia suprema in stat, Nicolae Ciuca, il ataca dur pe Marcel Ciolacu,…
Candidatul USR la prezidentiale, Elena Lasconi, a anuntat duminica, din nou, ca raspuns la apelul…
Moartea afaceristului Silviu Prigoana a lasat in urma o multime de intrebari fara raspuns. Printre…
Ursii bruni, introdusi in provincia Trentino (Tirolul de Sud, nord-estul Italiei) in urma cu 20…