25 de organizatii le solicita lui Dorneanu si CCR-istilor rosii sa demisioneze: „Decizia CCR contra CJUE a bulversat lumea juridica”
Nu mai putin de 25 de organizatii din Romania si ale romanilor din diaspora solicita demisia celor sapte judecatori CCR care au decis ca hotararea CJUE privind Sectia Speciala este neconstitutionala.
„Curtea Constitutionala refuza sa respecte hotararea CJUE din data de 18 mai 2021 care consacra obligativitatea pentru statul roman de a pune in aplicare recomandarile din cadrul Rapoartelor MCV, printre care si desfiintarea Sectiei speciale. CCR impune judecatorilor nationali ca, din moment ce a fost decisa in Romania constitutionalitatea infiintarii Sectiei speciale, ei sa nu poata aplica direct dreptul european care se opune in mod clar unei astfel de Sectii”, subliniaza semnatarii.
Comunicatul integral:
24 de organizatii din Romania si strainatate se alatura demersului asociatiei Initiativa pentru o Cultura Democratica Europeana si solicita demisia membrilor CCR care au adoptat decizia prin care interzic judecatorilor romani sa constate incalcarea dreptului european cu privire la Sectia speciala de anchetat magistratii.
Decizia CCR din data de 8 iunie 2021 a bulversat lumea juridica. Curtea Constitutionala refuza sa respecte hotararea CJUE din data de 18 mai 2021 care consacra obligativitatea pentru statul roman de a pune in aplicare recomandarile din cadrul Rapoartelor MCV, printre care si desfiintarea Sectiei speciale. CCR impune judecatorilor nationali ca, din moment ce a fost decisa in Romania constitutionalitatea infiintarii Sectiei speciale, ei sa nu poata aplica direct dreptul european care se opune in mod clar unei astfel de Sectii.
Semnatarii demersului constata ca decizia CCR contravine jurisprudentei constante a CJUE potrivit careia judecatorul national este primul judecator european, iar acest rol nu poate fi interzis de nicio autoritate, lege sau practica, chiar daca este vorba de o curte constitutionala.
Cele 24 de organizatii sunt cunoscute asociatii si grupuri civice militante pentru valorile europene precum democratie, stat de drept, anticoruptie si independenta justitiei:
Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie, prin Lucian Checherita;
Asociatia Freedom House Bucuresti, prin Cristina Guseth;
Asociatia RESET, prin Daniela Mitrofan;
#activAG Pitesti, prin Traian Paparete;
#Rezist Milano, prin Catalin Lazar;
#Stafeta Steagului European, prin Maria Elena Vanghelatou;
#Acord Diaspora, prin Gabriel Ursescu;
#Rezist Dublin, prin Alexandru Gheorghe;
#Rezist Iasi, prin Anca Cornelia Aradei;
Asociatia Bihorul Civic, prin Vasile Dumitriu;
#Voluntari in Europa, prin Adriana Muresan;
#Miscarea Civica Diaspora Austria, prin Claudia Zotlterer-Vlad;
#Diaspora Milanp, prin Miron Alin Stanescu;
Asociatia Oradea Civica 017, prin Cosmin Burdasiu;
#Diaspora Franta solidara cu Romania, prin Mihaela Mihai;
#Canada Save Rosia, prin Eugen Melinte;
#Un timbru pentru dreptate, prin Octavian Stanga;
#Cetatean implicat, prin George Macarie;
Asociatia ACREMIS, prin George Macarie;
#Rezist Galati, prin Magdalena Daniela Bolocan;
Initiativa Romania, prin Diana Maria Voicu;
#Coruptia Ucide, prin Angelica Serban;
Asociatia Geeks for Democracy, prin Raluca Paraschiv;
#Rezistenta, prin Marian Raduna”.
Judecatorul Cristi Danilet a anuntat pe 9 iunie ca, in calitate de vicepresedinte al ICDE (Initiativa pentru Cutura Democratic Europeana), solicita demisia celor sapte judecatori ai CCR care au decis, marti, sa respinga hotararea CJUE privind desfiintarea Sectiei Speciale.
„Decizia CCR de ieri este o insiruire de sofisme menite sa arunce in aer ordinea de drept European. Ea creeaza incertutudine juridica si obliga instantele nationale la nerespectarea unei hotarari a CJUE.
Situatia este fara precedent, dar si fara iesire. Incalcarea obligatiilor care ne revin ca stat membru UE dictata de CCR trebuie sanctionata cu demisia judecatorilor constitutionali care au adoptat aceasta hotarare”, anunta ICDE.
Decizia a fost adoptata de CCR cu o majoritate de 7 la 2. Au votat impotriva judecatoarele Livia Stanciu si Simina Tanasescu.
Comunicatul integral:
ICDE solicita demisia membrilor CCR care arunca afara Romania din Uniunea Europeana
In timp ce Comisia Europeana critica Romania pentru reformele in domeniile justitie si anticoruptie, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis sa nu respecte dreptul european si a ordonat acelasi lucru judecatorilor romani.
Pe data de 8 iunie 2021, Comisia Europeana a dat publicitatii Raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Comisia a atras atentia Romaniei ca, gratie Hotararii Curtii de Justitie a UE din data de 18 mai 2021, Romania are o directie clara a reformelor: trebuie sa respecte dreptul UE si sa puna in aplicare recomandarile din cadrul MCV pentru atingerea obiectivelor convenite cu prilejul aderarii.
Or, acum trei saptamani, CJUE a decis ca infiintarea SIIJ si modalitatile de desemnare a procurorilor care trebuie sa isi exercite functiile in cadrul acesteia intra in domeniul de aplicare al Deciziei 2006/928 si ca aceasta decizie este obligatorie pentru statul roman, revenind autoritatilor competente sa analizeze daca infiintarea SIIJ a fost justificata. In baza acestei decizii, o instanta nationala deja a decis ca SIIJ este in afara legii.
In mod cu totul surprinzator, Curtea Constitutionala a decis, tot ieri, sa nu respecte dreptul european. Ea a aratat ca o instanta judecatoreasca nu are abilitarea de a analiza conformitatea unei dispozitii nationale constatate ca fiind deja constitutionala printr-o decizie a Curtii Constitutionale, cu dispozitiile de drept europeana. A mai decis ca rapoartele M.C.V., intocmite in baza Deciziei 2006/928, prin continutul si efectele lor nu constituie norme de drept european pe care instanta de judecata sa le aplice cu prioritate inlaturand norma nationala.
ICDE atrage atentia ca CCR a invocat in mod eronat art. 148 din Constitutie si a citat gresit din decizia CJUE. Nu este prima data cand la nivelul instantei de contencios administrativ are loc asa ceva – amintim decizia nr. 392/2017 cand CCR a stabilit obligatia pentru Parlament de a impune un prag minim valoric in cazul infractiunii de abuz in serviciu aducand in mod gresit ca argument Raportul privind relatia dintre raspunderea politica si raspunderea penala a membrilor Guvernului, adoptat la cea de-a 94-a sesiune plenara (Venetia, 8-9 martie 2013).
Afimatia apartinand CCR cum ca dreptul UE nu are prioritate fata de Constitutia Romaniei este cea mai grava.
Astfel, intr-o jurisprudenta constanta inceputa inca din anul 1970, Curtea de la Luxembourg a stabilit ca dreptul Uniunii are prioritate fata de normele de drept national, chiar daca sunt de natura constitutionala (Hotararea din 17 decembrie 1970, Internationale Handelsgesellschaft, 11/70, Rec., p. 1125, punctul 3).
Tot astfel, s-a decis ca instanta nationala, care a exercitat posibilitatea conferita acesteia de articolul 267 TFUE, este obligata sa urmeze, in ceea ce priveste solutionarea litigiului principal, interpretarea dispozitiilor in cauza data de Curte si, daca este cazul, trebuie sa inlature aprecierile instantei superioare in situatia in care, avand in vedere interpretarea mentionata, considera ca acestea nu sunt conforme cu dreptul Uniunii; principiile enuntate sunt obligatorii pentru instanta de trimitere atunci cand este vorba despre pozitia juridica exprimata, in prezentul litigiu principal, de instanta constitutionala a statului membru in cauza (Hotararea din 15 ianuarie 2013, Krizan si altii, C‑416/10, EU:C:2013:8, punctul 69 si 70).
Prin urmare, decizia CCR de ieri este o insiruire de sofisme menite sa arunce in aer ordinea de drept European. Ea creeaza incertutudine juridica si obliga instantele nationale la nerespectarea unei hotarari a CJUE.
Situatia este fara precedent, dar si fara iesire. Incalcarea obligatiilor care ne revin ca stat membru UE dictata de CCR trebuie sanctionata cu demisia judecatorilor constitutionali care au adoptat aceasta hotarare.