30 de ani cu PSD. Aproximativ 10 milioane de romani sunt in strainatate. Cifre oficiale anuntate de Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni,
Ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a prezentat miercuri primele rezultate ale unui chestionar adresat cetatenilor romani si ONG-urilor din strainatate. Ea a precizat ca cifrele actuale arata ca un numar de aproximativ 9,7 milioane de romani sunt plecati din tara si ca motivele cel mai des invocate de ei sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de munca decent, calitatea slaba a clasei politice de-a lungul timpului si coruptia.
In prezent, conform cifrelor comunicate de 70 de misiuni diplomatice ale Romaniei, centralizate de MPR, numarul total al romanilor de pretutindeni este de aproximativ 9,7 milioane.
„Este greu de estimat numarul lor, pentru ca nu sunt obligati sa declare si nu isi stabilesc resedinta”, a mai spus ministrul.
Ea a explicat ca aproximativ 5,6 milioane se afla in Diaspora, iar diferenta, in comunitatile istorice, mentioneaza news.ro.
Chestionarul lansat de MRP are ca scop identificarea nevoilor conationalilor de peste hotare si consolidarea comunicarii cu ei.
„Am depus un proiect, pe POCA (Programul Operational Capacitate Administrativa), este in curs de evaluare la Ministerul dezvoltarii. Nadajduim ca la sfarsitul lunii septembrie sa primim o veste buna, ca suntem eligibili. Aceasta solicitare este pe dezvoltarea capacitatii administrative a Ministerului. Daca vom fi eligibili, vom incerca sa realizam in 24 de tari, unde sunt comunitati romanesti, studii pentru a afla si un numar inspre cel adevarat al romanilor din afara si a ceea ce isi doresc ei ca statul roman sa faca pentru ei in tarile in care au ales sa traiasca si ce i-ar detarmina sa se intoarca acasa sau sa simta mai mult romaneste unde se afla”, a declarat ministrul Intotero.
Au fost primite 322 de raspunsuri, dintre care peste 200, din partea organizatiilor neguvernamentale din Diaspora si din comunitatile istorice.
„Am primit 60 de solicitari din partea romanilor din afara granitelor. Marea majorotate sunt persoane cu studii superioare”, a explicat Intotero.
Media de varsta a respondentilor este de 50 de ani, ocupatiile lor sunt diverse, insa predomina activitatea in domeniul constructiilor si serviciilor.
Motivele cel mai des invocate cand au fost intrebati de ce au plecat din tara sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de munca decent, stabilitatea, calitatea slaba a clasei politice de-a lungul timpului si coruptia.
Daca ar fi remediate, acesta ar fi motivul principal pentru care ar reveni in Romania, insa „in urmatorii 4 ani, potrivit statisticii, foarte putini dintre ei isi vor dori sa se intoarca”, a completat ministrul.
Privind situatia romanilor in tarile in care au ales sa traiasca, potrivit raspunsurilor, media aprecierii pentru implicarea statului gazda in viata lor este sub 7, iar gradul de multumire fata de statutul pe care il au acolo ajunge sub 8. „Ceea ce ne demonstreaza inca o data ca romanii care au plecat din tara, marea majoritate a lor, nu au plecat de bine si ca multi dintre ei si-ar dori ca la un moment dat sa se intoarca acasa”.
Ei isi doresc coagularea comunitatilor, reclama lipsa de unitate a romanilor din afara granitelor, isi doresc mai multe evenimente si actiuni in domeniul educational, solicita mai multe cursuri de limba romana – derulate prin proiecte sustinute de MPR si de Ministerul Educatiei Nationale prin Institutul Limbii Romane.
Chestionarul dedicat romanilor aflati in strainatate este publicat pe site-ul Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni.
Natalia Intotero a precizat miercuri, cand a prezentat bilantul mandatului pentru primele sase luni ale anului, ca a solicitat o cifra estimativa actualizata a romanilor din strainatate.