30 de ani de la retragerea rusilor din Estonia si Letonia: „Nimic n-ar fi putut fi mai important”

externe

Estonia si Letonia au celebrat sambata, prin diferite manifestari, retragerea militarilor rusi de pe teritoriile lor, relateaza DPA, conform Agerpres. Presedintele eston Alar Karris si omologul sau leton, Edgars Rinkevics au subliniat la Tallinn, respectiv la Riga semnificatia simbolica, politica si legala a evenimentelor de acum trei decenii.

Ambii sefi de stat au subliniat ca daca trupele rusesti nu s-ar fi retras, cele doua state baltice nu ar fi putut adera in 2004 la Uniunea Europeana si la NATO.

Cei doi au facut observatiile respective la intalniri cu unii dintre cei implicati in negocierile cu Rusia privind retragerea.

Conform martorilor oculari, tratativele respective cu Moscova au fost dificile si prelungite; au intervenit si puteri occidentale, inclusiv Germania.

S-au recunoscut rolurile importante si clarviziunea presedintilor de atunci – Lennart Meri in Estonia, respectiv Guntis Ulmanis in Letonia – care au negociat cu omologul lor rus, Boris Eltin.

Ulmanis, care a fost sef de stat din 1991 pana in 1999, a declarat sambata agentiei dpa ca „psihologic, militar, economic, din toate punctele de vedere, acesta este unul din cele mai importante evenimente din perioada postbelica, daca nu cel mai important, in statele baltice”.

„Nimic n-ar fi putut fi mai important. In timpul celor doua mandate prezidentiale ale mele, m-am gandit practic numai la aceasta problema si am actionat pentru reducerea influentei Rusiei in Letonia”, a adaugat el.

Fortele armate sovietice, apoi rusesti au fost prezente in republicile baltice – anexate prima oara de Uniunea Sovietica in 1940, in urma pactului Ribbentrop-Molotov cu Germania nazista, si din nou dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial – timp de peste o jumatate de secol.

Lituania a reusit sa scape de prezenta lor cu un an mai devreme decat Letonia si Estonia.

(Foto: info.err.ee)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: