externe

Comisia internationala de ancheta a ONU a descoperit noi dovezi ca armata rusa a folosit tortura impotriva civililor si militarilor ucraineni

Comisia internationala independenta de ancheta privind Ucraina a gasit noi dovezi care arata modele comune de tortura de catre autoritatile ruse impotriva civililor ucraineni si a prizonierilor de razboi in teritoriile ucrainene ocupate si in Federatia Rusa.

Comisia a anuntat acest lucru luni, in ultima sa actualizare catre Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, relateaza Ukrinform.

„Raspandirea geografica larga a locatiilor si prevalenta modelelor comune in modul in care este comisa tortura demonstreaza ca tortura a fost utilizata ca o practica comuna si acceptabila, cu un sentiment de impunitate”, a declarat Comisia.

Investigatiile suplimentare ale Comisiei cu privire la cazurile de tortura ofera dovezi ca „autoritatile ruse au comis acte de tortura in regiunile ucrainene in care au preluat controlul asupra teritoriilor”, iar „noile dovezi intaresc constatarea anterioara a Comisiei conform careia tortura comisa de autoritatile ruse a fost generalizata”.

„Comisia a identificat elemente comune suplimentare in utilizarea torturii de catre autoritatile ruse, consolidand constatarea sa anterioara potrivit careia aceasta a fost sistematica. Un element este consecventa practicilor violente impuse in centrele de detentie in care au fost detinuti din Ucraina in Federatia Rusa si reproducerea acestor practici in mai multe centre penitenciare mari din zonele ocupate ale Ucrainei. Un alt element comun care reiese din probe indica o utilizare coordonata a personalului din serviciile specifice ale Federatiei Ruse implicat in tortura in toate centrele de detentie investigate de Comisie”, se arata in actualizare.

Comisia a declarat ca un alt element comun a fost utilizarea recurenta a violentei sexuale, in principal impotriva victimelor de sex masculin, ca forma de tortura in aproape toate aceste centre de detentie.

In plus, Comisia ia act de marturiile fostilor detinuti cu privire la personalul penitenciarelor din Federatia Rusa care se refera la ordinele de a aplica tratamente brutale. Marturiile ilustreaza, de asemenea, faptul ca, in unele centre de detentie, autoritatile ruse de rang superior au ordonat, au tolerat sau nu au luat nicio masura pentru a opri astfel de tratamente.

Comisia a continuat, de asemenea, documentarea atacurilor cu arme explozive care au afectat obiecte civile in zone populate, cu consecinte devastatoare. Ea a investigat atacuri care au lovit institutii medicale, obiecte culturale, cladiri rezidentiale si supermarketuri in teritorii aflate sub controlul guvernului ucrainean.

„Continuandu-si investigatia privind valurile de atacuri la scara larga ale Federatiei Ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei – unele dintre acestea avand ca rezultat intreruperi de curent care au afectat milioane de civili – Comisia a gasit noi dovezi ale impactului acestor atacuri asupra sanatatii si bunastarii populatiei”, se arata in actualizare.

Comisia internationala independenta de ancheta privind Ucraina a fost infiintata de Consiliul pentru Drepturile Omului la 4 martie 2022, in conformitate cu Rezolutia 49/1, pentru a investiga toate presupusele incalcari si abuzuri ale drepturilor omului, incalcari ale dreptului international umanitar si infractiuni conexe in contextul agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

PNL renunta la Legea Iohannis: „Nu avem majoritate. Nu presedintele a cerut, a fost propunerea partidului”

Surse din conducerea PNL au anuntat, marti, ca partidul renuntat la intentia de a mai…

O oră ago

Donald Trump: „Zelenski este cel mai mare om de vanzari din istorie. De fiecare data cand vine in SUA, pleaca cu 60 de miliarde de dolari”

Donald Trump a declarat luni ca presedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar dori ca democratii sa…

23 de minute ago

De rasul curcilor: echipa de campanie a lui Donald Trump a difuzat in statul Georgia afise digitale in care apar peisaje din tara din Caucaz cu acelasi nume

Echipa de campanie a lui Donald Trump a inceput sa difuzeze in weekendul trecut afise…

33 de minute ago

Toamna se numara infectiile respiratorii. Testele Covid si gripa, esentiale de avut in locuinta

Cand infectiile respiratorii devin frecvente, specialistii recomanda ca fiecare familie sa aiba la dispozitie teste…

O oră ago