Premierul Marcel Ciolacu anunta ca Guvernul a implementat toate masurile pentru invitarea Romaniei in Programul Visa Waiver

news

Romania face progrese importante pentru a se alatura Programului Visa Waiver al Statelor Unite, subiect recent discutat in cadrul intalnirii dintre premierul Marcel Ciolacu si ambasadoarea SUA in Romania, Kathleen Ann Kavalec.

Conform autoritatilor, criteriile tehnice au fost indeplinite, iar o echipa de experti americani urmeaza sa efectueze o vizita in noiembrie 2024 pentru a evalua situatia. Premierul Ciolacu a multumit tuturor celor implicati in reducerea ratei de refuz a vizelor, inclusiv companiilor, cetatenilor si administratiei. El a subliniat ca Guvernul va ramane implicat in procesul de finalizare a pasilor ramasi.

Pentru a indeplini cerintele Visa Waiver, au fost adoptate mai multe masuri, clasificate in doua categorii:

A. Aspecte tehnice de securitate
1. Securizarea frontierelor. Un parteneriat cu Departamentul pentru Securitate Interna al SUA a fost incheiat, facilitand schimbul automatizat de date si informatii prin intermediul unei platforme informatice.

2. Implementarea programului ATS-G. Acordul in vigoare din august 2024 permite analizarea datelor despre calatorii, sporind siguranta la frontiera.

3. Imbunatatirea procesului de acordare a cetateniei: Noi masuri legislative introduc verificarea datelor biometrice si emiterea unui card electronic de cetatenie.

4. Documente de calatorie mai sigure. Legea adoptata in iunie 2024 limiteaza pasapoartele temporare in favoarea celor electronice, cu un grad superior de securitate.

5. Cooperare politieneasca intensificata. Se lucreaza la un Memorandum pentru crearea unei Unitati de Investigatii a Infractiunilor Transfrontaliere, facilitand colaborarea dintre autoritatile romane si cele americane in combaterea infractiunilor si a traficului de migranti.

B. Reducerea ratei de refuz.

In septembrie 2023, au fost initiate discutii cu organizatii profesionale, acordand prioritate membrilor acestora in obtinerea vizelor.

Adoptarea unei hotarari in februarie 2024 asigura suportarea taxei de viza pentru angajatii din administratia publica centrala, in special cei din domeniile apararii, sigurantei si afacerilor externe.

Campania „Calificam Romania in Programul Visa Waiver” a fost lansata pentru a incuraja reinnoirea vizelor SUA B1/B2, contribuind la scaderea ratei de refuz.

Ambasadoarea Kavalec a apreciat dialogul si masurile constructive ale Guvernului Romaniei. Accesul in Programul Visa Waiver ar intari cooperarea dintre cele doua tari, facilitand schimburile economice si turistice. Cu aceste eforturi sustinute, Romania se apropie tot mai mult de acest obiectiv major in relatia cu Statele Unite.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: