news

37 de situatii. Clarificari si explicatii ale Guvernului, cine si cum se poate deplasa in perioada starii de urgenta

Grupul de Comunicare Strategica vine cu precizari si explicatii clare legate de deplasarea oamenilor in perioada starii de urgenta.

Avand in vedere ca au fost primite o serie de intrebari pentru lamurirea unor situatii legate de masurile luate prin Ordonantele Militare emise pana in prezent, Grupul de Comunicare Strategica a realizat un material prin care vor fi acoperite cu raspunsuri documentate intrebarile adresate de jurnalisti si cetateni.

1. Intrebare: Pot merge la serviciu, in aceasta perioada, si persoanele care fac naveta? Care locuiesc in Ilfov, de pilda, si muncesc in Bucuresti?

Raspuns: In conformitate cu prevederile Ordonantei militare nr. 3 din 24.03.2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19, art. 1, pct. a „Se interzice circulatia tuturor persoanelor in afara locuintei/gospodariei, cu urmatoarele exceptii…deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoiˮ.

Astfel, actul normativ stipuleaza ca este permisa deplasarea intre locuinta si locul de munca. Nu se face mentiunea ca localitatea in care se defasoara activitatea profesionala trebuie sa fie aceeasi cu cea de domiciliu. In conformitate cu exemplul oferit de dumneavoastra, un cetatean care locuieste in Ilfov se poate deplasa la locul de munca din Bucuresti, cu conditia sa aiba asupra sa documentele prevazute la art. 4 al ordonantei mentionate mai sus, respectiv legitimatia de serviciu, adeverinta eliberata de angajator sau o declaratie pe propria raspundere.

2. Intrebare: Cat de departe de domiciliul nostru poate fi situat cabinetul medicului specialist? Putem merge pentru acest consult de la Cluj la Bucuresti, de pilda?

Raspuns: Nu este prevazuta o limita de distanta la care trebuie sa fie situat cabinetul medical, dar recomandam cetatenilor sa faca deplasari in scopuri medicale, altele decat urgentele majore, doar dupa verificarea disponibilitatii medicilor.

3. Intrebare: La ce distanta maxima de domiciliu poate fi amplasata unitatea comerciala la care putem face cumparaturi? Putem merge la cumparaturi, de pilda, din cartierul Berceni intr-un hipermarket din Militari?

Raspuns: Prevederile Ordonantei militare nr. 3 din 24.03.2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19 nu mentioneaza o distanta cuantificabila, insa recomandarea pentru cetateni este sa se deplaseze la cele mai apropiate magazine unde sunt comercializate produsele care le sunt necesare. In referire stricta la exemplul dumneavoastra, un cetatean care locuieste in cartierul Berceni nu poate merge la cumparaturi pentru produse de stricta necesitate in cartierul Militari intrucat in zona de domiciliu exista mai multe hipermarketuri similare cu cele din cartierul Militari.

4. Intrebare: Un locuitor din Bucuresti ar putea sa mearga, de pilda, sa le duca medicamente si alimente parintilor lui domiciliati in judetul Vaslui?

Raspuns: Actul normativ mentionat mai sus nu impune o limita de distanta. Referitor la intrebarea dumneavoastra punctuala, da, un cetatean din Bucuresti poate merge in Vaslui pentru a-si ingriji parintii.

5. Intrebare: Ce inseamna in kilometri, de pilda, „deplasare scurta, langa domiciliu”? Cei care fac jogging ar trebui sa alerge doar in jurul blocului sau si pe strazile alaturate? Care e distanta maxima permisa?

Raspuns: Activitatile fizice, sportive, trebuie realizate in jurul domiciliului sau al locului in care cetatenii locuiesc in fapt, in jurul gospodariei, casei, blocului si nu in parcuri, locuri de joaca, terenuri de sport, etc. De asemenea, reamintim ca sunt interzise activitatile fizice colective.

​6. Intrebare: Animalele de companie trebuie plimbate doar in jurul blocului sau proprietarii lor pot merge si in parcurile din apropiere? Cat au voie sa se indeparteze de domiciliu?

Raspuns: Plimbarea zilnica a animalelor de companie trebuie realizata in jurul domiciliului sau al locului in care cetatenii locuiesc in fapt, in jurul gospodariei, casei, blocului si nu in parcuri, locuri de joaca, terenuri de sport, etc

7. Intrebare: Un producator agricol din Cluj, de pilda, poate veni sa vanda cartofi in Bucuresti?

Raspuns: Legislatia aflata in discutie, nu impune o limita de distanta, dar logica acestor restrictii este aceea de a evita cat mai mult contactul intre persoane, tocmai pentru a limita raspandirea infectarii cu noul tip de coronavirus. Astfel, desi nu este stabilita o limita de distanta, recomandam producatorilor agricoli sa se deplaseze pe distante cat mai scurte.

8. Intrebare: Este permisa circulatia persoanelor care nu au implinit varsta de 18 de ani in afara locuintei/gospodariei, pentru activitatile mentionate la pct. 5 si 6?

Raspuns: In ceea ce priveste minorii cu varsta cuprinsa intre 0 si 16 ani, deplasarea acestora in afara locuintei trebuie efectuata sub supravegherea sau cu incuviintarea parintilor sau a tutorelui legal. In contextul epidemiologic actual, recomandam limitarea la minim a acestor deplasari.

9. Intrebare: Daca da, cine trebuie sa completeze declaratia pe propria raspundere in cazul minorilor care nu au implinit 16 ani si, respectiv, in cazul minorilor intre 16-18 ani?

Raspuns: In cazul minorilor sub 16 ani declaratia trebuie completata si semnata de unul dintre parinti sau de tutorele legal. Minorii cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani completeaza si semneaza singuri declaratia pe propria raspundere, cu mentiunea ca acestia trebuie sa respecte conditiile individuale de deplasare si ca le este interzisa participarea la activitati fizice colective. De asemenea, minorii cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani vor avea asupra lor si documentele de identitate.

10. Intrebare: Pot sa-mi transport cu masina sotia/sotul la/de la serviciu?

Raspuns: Daca apreciati ca motivul deplasarii este unul justificat, puteti face acest lucru completand declaratia pe proprie raspundere raportat la prevederea din art.1 lit.d (deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie).

Dupa cum se poate constata, situatiile cuprinse in norma au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumita importanta.

O astfel de situatie ar putea fi justificata daca nu exista mijloace de transport in comun sau daca riscul expunerii la infectare este mai mare (deplasarea la locul de munca ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport in comun, timpii de asteptare in statii, etc).

Pentru conducatorul auto cu varsta de peste 65 de ani este recomandabil sa evite inclusiv aceste deplasari in afara perioadei de timp 11.00-13.00.

11. Intrebare: Pot sa o aduc pe bunica in varsta de peste 65 de ani de la domiciliul ei la adresa noastra de domiciliu care este situata la o distanta mai mare, in alt judet?

Raspuns: Aceasta posibilitate este prevazuta de art.1 lit. d din Ordonanta militara nr.3.

Daca deplasarea pentru a aduce o persoana varstnica (peste 65 de ani) este facuta in scopul de a fi ingrijita sau de a-i asigura tratament medical, recomandam ca aceasta deplasare sa se faca cu predilectie in intervalul de timp 11-13 sau sa nu depaseasca foarte mult acest interval. Atentie la viteza de deplasare!

12. Intrebare: Pot sa ies pentru a-mi plati facturile la utilitati sau ratele la banca, ori semnarea unor contracte la notar?

Raspuns: Daca nu puteti utiliza o platforma informatica pentru plata acestor utilitati/facturi/rate puteti face aceste deplasari intocmind declaratia pe proprie raspundere, cu mentiunea existentei unui motiv justificat. Va recomandam sa aveti la dumneavoastra documentele care justifica nevoia acestor plati (facturi, desfasuratoare, instiintari de plata, pre-contracte, etc.)

13. Intrebare: Pot sa transport in masina mai mult de 3 persoane?

Raspuns: Prevederea din art.3 din Ordonanta militara nr.3 vizeaza doar deplasarea pietonala si nu transportul public. Este important insa sa respectati masurile generale de prevenire a raspandirii COVID 19, inclusiv prin pastrarea unui loc liber intre pasageri.

Explicatia este valabila si pentru transportul organizat de operatorii economici pentru deplasarea salariatilor la/de la locul de munca.

14. Intrebare: Imi expira inspectia tehnica periodica a masinii. Se prelungeste valabilitatea acestuia sau trebuie sa merg sa il fac?

Raspuns: Nu se prelungeste valabilitatea ITP-ului, conform deciziei Registrului Auto Roman. Deplasarea pentru efectuarea verificarii ITP la statiile agreate se poate realiza, fiind considerata activitate pentru acoperirea necesitatilor de baza ale persoanelor, situatie prevazuta la punctul 2 al declaratiei pe proprie raspundere.

15. Intrebare: Daca am un prieten care vine cu avionul din alta tara pot sa il iau de la aeroport?

Raspuns: Acest motiv nu este prevazut ca exceptie in textul Ordonantei Militare nr. 3. Dar, in cazul in care persoana nu are cu ce sa se deplaseze de la aeroport catre locul de domiciuliu sau locul in care urmeaza sa locuiasca, atunci deplasarea este permisa, completand declaratia pe propria raspundere, avand motiv ajutorarea persoanelor. Trebuie avut in vedere ca cetatenii care sosesc din zonele rosii intra in carantina institutionalizata, deci acestia nu pot fi luati de la aeroport de apartinatori, rude sau prieteni, iar cei care vin din zonele galbene intra in autoizolare. Acest fapt presupune ca persoana care intra in contact cu ei trebuie sa respecte aceeasi procedura de autoizolare.

16. Intrebare: Mi-a expirat asigurarea RCA. Se prelungeste valabilitatea acesteia? Daca nu, pot sa ies din casa sa-mi fac o asigurare?

Raspuns: Nu se prelungeste valabilitatea asigurarii RCA. Aceasta poate fi achizitionata si online. Din acest motiv, deplasarea pentru a ridica polita RCA NU poate fi considerata urgenta si NU este un motiv care poate fi considerat situatie de urgenta ori pentru asigurarea nevoilor persoanei.

17. Intrebare: Pot sa merg intr-un alt oras decat cel de domiciliu unde am posibilitatea de a sta intr-o locuinta, care nu este proprietate personala, dar imi ofera conditii mai bune pentru familie (doi copii de 7 ani, respectiv 4 ani si sotia) pentru a ramane in autoizolare?

Raspuns: In Ordonanta Militara numarul 3 nu este prevazut faptul ca cetatenii trebuie sa ramana la adresa de domiciliu, ci la o locatie indicata de ei, cu respectarea prevederilor legale si a restrictiilor impuse. Astfel, precizam ca este permisa inclusiv deplasarea cu familia in zona rurala, daca persoanele detin acolo o casa, pentru a ramane in respectiva localitate.

18. Intrebare: Pot sa ma deplasez intr-o alta localitate pentru a asigura hrana si medicamente unor animale pe care le am in grija, fara a fi ale mele?

Raspuns: Nu. Acest motiv nu este prevazut ca exceptie in textul Ordonantei Militare nr. 3, cu exceptia prestarii acestei activitati in context profesional, inclusiv in ceea ce priveste activitatile agricole.

19. Intrebare: Pot sa ma deplasez pentru a-mi lua de la spital sotia si copilul minor?

Raspuns: Da. In baza declaratiei pe propria raspundere in care mentionati ca deplasarea dumneavoastra se face dintr-un motiv justificat. O declaratie similara va trebui sa fie completata si de sotie.

20. Intrebare: Pot sa ma deplasez la o casa pe care o am in constructie pentru a supraveghea lucrarile executate de muncitori?

Raspuns: Nu. Acest motiv nu este prevazut ca exceptie in textul Ordonantei Militare nr. 3.

21. Intrebare: Suspendarea activitatii comerciale cu amanuntul in centrele comerciale se aplica si Parcurilor comerciale asa cum sunt ele definite in OG nr. 99/2000? (parc comercial – perimetru ce grupeaza doua sau mai multe cladiri cu destinatia de structuri de vanzare cu suprafete medii ori mari, in care se desfasoara activitati de comercializare cu amanuntul de produse, servicii de piata si de alimentatie publica, ce utilizeaza o infrastructura comuna, inclusiv spatii de parcare si circulatie comune, precum si utilitati adecvate. Suprafata unui parc comercial este rezultata din suma suprafetelor construite a cladirilor cu destinatia de structuri de vanzare cu suprafete medii sau mari care fac parte din acesta, la care se adauga suprafetele spatiilor de parcare si circulatie comune, precum si suprafetele celorlalte elemente de infrastructura comune;)

Raspuns: Da.

22. Intrebare: In parcurile comerciale este permisa comercializarea produselor non alimentare prin curierat (produsele sunt preluate din parc de curieri care le livreaza clientilor in baza comenzilor on-line)?

Raspuns: Da.

23. Intrebare: Este permisa deplasarea parintelui pentru exercitarea dreptului de vizitare a copilului aflat in intretinerea celuilalt parinte?

Raspuns: Acest motiv nu este prevazut ca exceptie in textul Ordonantei Militare nr. 3, dar pot fi exercitate drepturile stipulate prin hotararea notariala sau judecatoreasca de divort privind drepturile parentale. Mai exact, copilul minor poate fi preluat la domiciliu de parintele care nu il are in intretinere, in perioada stabilita in hotararea de divort.

24. Intrebare: Trebuie sa mai completeze declaratia pe proprie raspundere si cei care merg la serviciu?

Raspuns: Ordonanta Militara nr. 3/2020 prevede in clar „angajatii prezinta legitimatia de serviciu SAU adeverinta eliberata de angajatorˮ, deci este necesara prezentarea unuia dintre cele doua documente mentionate.

25. Intrebare: Este nevoie sa completam declaratia pe propria raspundere indiferent de motivul pentru care iesim din casa? Chiar daca mergem pana la chioscul din coltul strazii sau la piata agroalimentara de langa bloc?

Raspuns: Ordonantele militare in vigoare reglementeaza clar motivele si modalitatea in care se realizeaza circulatia tuturor persoanelor in afara locuintei/gospodariei, precum si in mod particular circulatia persoanelor care au implinit varsta de 65 ani.

In prevederea care reglementeaza deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor nu este mentionata vreo exceptie conditionata de proximitatea unitatii alimentare, sens in care ordonanta se aplica unitar indiferent de distanta la care este situat magazinul.

26.Intrebare: Daca mergem la farmacie, sa cumparam un medicament, sau la magazinul de langa casa, pentru zahar, si nu gasim acolo produsele cautate, avem voie sa incercam si la alta farmacie/magazin din apropiere? Sau trebuie sa revenim acasa si sa completam o alta declaratie, pentru noul loc al deplasarii?

Raspuns: Formularul declaratiei pe propria raspundere are o rubrica unde se completeaza locul/locurile deplasarii, in acest sens se vor mentiona locurile in care persoana se deplaseaza, in ordinea in care aceasta intentioneaza sa-si desfasoare traseul. Astfel, se pot mentiona mai multe locuri.

27.Intrebare: Putem completa mai multe locuri de deplasare, atunci cand iesim din casa? Sa scriem, de pilda, in declaratia pe proprie raspundere, ca mergem la magazin, dar ca, pe drum, trecem si pe la farmacie?

Raspuns: Formularul declaratiei pe propria raspundere are o rubrica unde se completeaza locul/locurile deplasarii, in acest sens se vor mentiona locurile in care persoana se deplaseaza, in ordinea in care aceasta intentioneaza sa-si desfasoare traseul. Astfel, se pot mentiona mai multe locuri.

28. Intrebare: Putem bifa, in declaratia pe proprie raspundere, mai multe motive ale deplasarii? Putem sa mergem, de pilda, sa acordam asistenta unor persoane varstnice, dar pe drum, la dus sau la intors, sa ne oprim la un magazin sau la o farmacie?

Raspuns: Formularul declaratiei pe propria raspundere are o rubrica unde se completeaza locul/locurile deplasarii, in acest sens se vor mentiona locurile in care persoana se deplaseaza, in ordinea in care aceasta intentioneaza sa-si desfasoare traseul.

29. Intrebare: Daca nu avem cum sa tiparim formularul tipizat, are aceeasi valoare si o declaratie pe proprie raspundere scrisa de mana, pe o foaie simpla de hartie? Textul scris de noi trebuie sa fie exact ca in formularul tipizat?

Raspuns: Declaratia pe proprie raspundere poate fi scrisa si de mana. Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei, motivul si locul deplasarii, data si semnatura. De asemenea, declaratia pe proprie raspundere poate fi completata si online pe site-ul https://formular.sts.ro/ si poate fi prezentata personalului autoritatilor abilitate si prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar, insa facem precizarea ca declaratia trebuie sa contina semnatura olografa a persoanei indiferent de suportul sau mediul pe care este stocata.

30. Intrebare: Daca o persoana are mai multe proprietati (apartamente, case, s.a.) unde nu se locuieste si doreste sa le verifice (sa se deplaseze in aceeasi localitate sau in alta localitate), ar putea face asta fara sa incalce prevederile Ordonantei militare? Daca da, ce ar trebui sa bifeze in declaratie, la „motivul deplasarii”?

Raspuns: Motivul deplasarii trebuie sa fie unul justificat/sa nu necesite amanare, situatiile cuprinse in norma au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumita importanta.

31. Intrebare: Daca o persoana isi construieste o casa, in regie proprie, si doreste sa continue munca in aceasta perioada, ar putea sa faca asta fara sa incalce prevederile Ordonantei militare? Daca da, ce ar trebui sa bifeze in declaratie la „motivul deplasarii”?

Raspuns: Motivul deplasarii trebuie sa fie unul justificat/sa nu necesite amanare, situatiile cuprinse in norma au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumita importanta.

32. Intrebare: La „activitati sportive” poate fi inclus si mersul pe bicicleta? Daca da, persoanele care practica acest tip de miscare fizica se pot deplasa cu bicicleta doar in jurul blocului sau exista si o alta limita de distanta?

Raspuns: Actul normativ prevede deplasari scurte, in apropierea domiciliului sau al locului in care cetatenii locuiesc in fapt, in jurul gospodariei, casei, blocului. Bicileta poate fi folosita ca mijloc alternativ de transport pentru deplasari in scopuri profesionale.

33. Intrebare: Se pot face deplasari la notariat in aceasta perioada pentru efectuarea unor acte notariale?

Raspuns: Sunt premise astfel de deplasari, in situatii justificate si in conditiile in care operatiunile efectuate prin respectivele documente notariale nu pot fi executate on-line.

34. Intrebare: In cazul jurnalistilor, fotojurnalistilor si cameramanilor video, care pot fi obligati sa calatoreasca pe distante mai mari, intre orase, pentru diferite reportaje, este posibila deplasarea in tara pentru mai multe zile, in interes de serviciu?

Raspuns: Ordonantele militare in vigoare reglementeaza circulatia tuturor persoanelor in afara locuintei/gospodariei. Nu este prevazuta o limita de distanta la care trebuie efectuata deplasarea in interes profesional si nici o limita de timp, raportata la un anumit numar de zile. De asemenea, indiferent de perioada in care se desfasoara activitatea profesionala este necesar sa fie respectate conditiile stabilite de ordonantele militare privind detinerea documentelor justificative. (legitimatia de serviciu sau adeverinta eliberata de angajator ).

35. Intrebare: Pentru profesiunile liberale, cum sunt scriitorii sau artistii, care se retrag la case de creatie pentru a-si desavarsi lucrarile, sau pentru cei care au resedinte si in alte zone, montane sau mai retrase, cum se pot deplasa catre aceste locatii unde sa si ramana pe perioada Starii de urgenta?

Raspuns: In conformitate cu Ordonanta Militara nr. 3, art. 4 „persoanele fizice autorizate, titularii intreprinderilor individuale, membrii intreprinderilor familiale, liber profesionistii si persoanele care practica activitati agricole prezinta o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil.ˮ Astfel, asa cum prevede cadrul legislativ, pentru deplasarea in scop profesional a categoriilor mentionate mai sus, este necesara completarea unei declaratii pe propria raspundere.

36. Intrebare: In Ordonanta militara Nr. 4 se specifica faptul ca „(3) Interdictia privind circulatia persoanelor intr-un grup mai mare de 3 persoane se aplica exclusiv circulatiei pietonale.”Juridic, aceasta poate insemna ca in spatiul deschis al unei institutii, cum ar fi curtea unei biserici, se pot afla, respectand regulile de siguranta, mai mult de trei persoane, deoarece nu este un spatiu de circulatie pietonala?

Raspuns: In Ordonanta Militara nr. 1 la articolul 2 este prevazut ca „Se suspenda toate activitatile culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear si de ingrijire personala, realizate in spatii inchise.ˮ. Astfel, sunt suspendate slujbele religioase cu participarea credinciosilor.

In Ordonanta Militara nr. 2 la art. 9 se prevede ca „se pot oficia slujbe in lacasurile de cult, de catre slujitorii bisericesti/religiosi, fara accesul publicului, slujbele putand fi transmise in mass-media sau onlineˮ si ca „se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, inmormantari), la care pot participa maximum 8 persoane, cat si impartasirea credinciosilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestoraˮ.

Ordonanta Militara nr. 3 la art. 1 interzice circulatia tuturor persoanelor in afara locuintei/gospodariei, cu anumite exceptii. Printre exceptiile enuntate nu este mentionata deplasarea la un lacas de cult pentru rugaciune.

Astfel, prin coroborarea tuturor articolelor mentionate, in referire la exemplul dumneavoastra, nu se justifica prezenta mai multor persoane in curtea unei biserici, daca acestea se afla in alte scopuri decat cele permise de cadrul legislativ. (scopuri profesionale, participarea la o slujba de inmormantare, etc.).

37. Intrebare: Cei care sunt obligati sa mearga la banci pentru diferite operatiuni obligatorii subzistentei – extragere de bani, etc -, ce ar trebui sa bifeze in Declaratia pe propria raspundere pentru a nu primi amenda?

Raspuns: Motivul deplasarii este clar justificat. In acest sens, declaratia pe proprie raspundere poate fi completata raportat la prevederea din art.1 litera d din Ordonanta Militara nr. 3 din 2020.

Dupa cum se poate constata, situatiile cuprinse in norma la art.1 lit. d au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumita importanta. O astfel de situatie, cum e cea prezentata de dumneavoastra ar putea fi justificata, avand in vedere ca sumele de bani sunt necesare pentru acoperirea necesitatilor de baza. Totodata, in aceasta perioada, pentru a evita contaminarea de pe suprafete, recomandam utilizarea cardurilor bancare pentru cumparaturi.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Decizii in lant: Si Franta si Germania permit Ucrainei sa loveasca Rusia cu rachetele cu raza lunga de actiune SCALP si Storm Shadow

Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…

O oră ago

Turcia i-a interzis presedintelui Israelului sa ii survoleze spatiul aerian. Isaac Herzog nu a mai ajuns la summitul COP29 din Azerbaidjan

Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…

O oră ago

Presedintele SUA, Joe Biden, a autorizat Ucraina sa foloseasca rachete cu raza lunga de actiune pentru a lovi Rusia

Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…

3 ore ago

Doua drone rusesti au survolat spatiul aerian al Republicii Moldova. Acestea au zburat la o inaltime de aproximativ 100 de metri

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…

4 ore ago

Fotbalistii din Kosovo nu vor mai juca impotriva unei echipe „dintr-o tara care nu ne respecta statul”

Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…

5 ore ago

Mobilizare exemplara la regionala PNL de la Cluj. Liberalii strang randurile in jurul lui Nicolae Ciuca si impotriva binomului PSD-AUR (P)

”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…

5 ore ago