40 de interceptari din dosarul unui fost lider PSD au fost anulate din cauza CCR. Acesta incerca sa cumpere judecatori, procurori si membri ai CSM

news

Aproape 40 de interceptari SRI au fost anulate dintr-un dosar in care este implicat Dorin Lazar Maior, fost secretar executiv al PSD,  in care se vorbeste de sute de mii de euro pentru „aranjarea” unui proces.

Interceptarile au fost anulate in baza deciziei Curtii Constitutionale din 2016 prin care Serviciul Roman de Informatii (SRI) a fost eliminat din activitatea de supraveghere tehnica a suspectilor de fapte penale. Este vorba despre dosarul in care Florina Maior, sotia fostului deputat PSD Dorin Lazar Maior, a fost condamnata in 2016 de Tribunalul Brasov la o pedeapsa totala de 6 ani si 4 luni de inchisoare. Femeia este acuzata de savarsirea infractiunii de complicitate la trafic de influenta, dupa ce a incercat sa „aranjeze” un dosar ajuns in instanta, scrie Adevarul.

Citeste si: Tupeu de infractor PSD. Dorneanu se rasteste la seful DNA: „Sa aplice deciziile CCR, nu sa le comenteze”

In apel, dosarul a fost stramutat la Curtea de Apel Alba Iulia, unde a ajuns in martie 2017. Aici, inculpatii au solicitat excluderea din dosar a tuturor interceptarilor si masurilor de supraveghere tehnica realizate cu sprijinul SRI.

In 28 mai 2020, instanta de apel a solutionat pozitiv cererea inculpatilor. Au fost excluse din dosar aproape 40 de interceptari realizate de SRI, sute de pagini, actele de punere in executare a acestora, precum si ordonantele emise de procurori ai DNA Brasov.

„In temeiul art. 281 alin.1 lit. b din Codul de procedura penala, constata nulitatea absoluta a actelor de punere in executare a masurilor de supraveghere tehnica incuviintate/prelungite prin: (…) efectuate in baza mandatelor de supraveghere tehnica nr. (…) si prin: – ordonantele procurorului din datele de 07.04.2015 si 08.04.2015 prin care se dispune autorizarea, cu titlu provizoriu, pe o durata de 48 de ore a unor masuri de supraveghere tehnica. In baza art.102 alin.2-4 C.proc.pen. exclude din materialul probator toate procesele-verbale de consemnare a activitatilor de supraveghere tehnica sus-mentionate, constand in interceptarea comunicatiilor, supravegherile video, audio, sau prin fotografiere in mediul ambiental a inculpatilor, aflate in vol. III (filele 21; 89; 151-313; 316-378), vol. IV (filele 1- 385), vol. V (filele 1-411) din dosarul de urmarire penala nr.77/P/2015 al Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov. In conformitate cu Decizia nr. 22 din 18.01.2018 a Curtii Constitutionale dispune excluderea fizica de la dosar a tuturor mijloacelor de proba a caror nulitate a fost constatata, precum si a suportilor care contin rezultatul masurilor de supraveghere tehnica, inaintati Curtii de Apel Alba Iulia odata cu dosarul de urmarire penala: suportul optic, tip DVD-R, Verbatim cu seria constructiva 3358 457-REC 2488, inscriptionat 77/P/201” si DNA – STBV/1534-MS/DVD/2015. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica azi, 28.05.2020”, se precizeaza in minuta hotararii completului de judecata de la Curtea de Apel Alba Iulia. In lipsa acestor probe, este foarte posibil ca inculpatii sa primeasca o solutie favorabila.

In acelasi dosar, la Tribunalul Brasov, pe langa Florina maior (6 ani si 4 luni de inchisoare cu executare) au fost condamnati Horia Liviu Lascu – 6 ani de inchisoare si confiscarea banilor primiti pentru traficul de influenta: 17.000 de lei si 37.800 de euro, Vasile Morasanu (fost ofiter in cadrul IGPR, la 3 ani cu suspendare si 120 de zile de munca in folosul comunitatii), Iulian Tiberiu Serban – 5 ani de inchisoare, la care s-au adaugat pedepse din alte dosare, ajungand la 11 ani si 4 luni inchisoare, George Costin – 2 ani si 8 luni de inchisoare cu suspendare, Tatiana Tanase – 2 ani si 8 luni de inchisoare cu suspendare si Constantin Mihalcea – 2 ani inchisoare cu suspendare.

Potrivit unui comunicat al DNA, in dosarul nr. 11670/197/2013 al Judecatoriei Brasov, Iulian Tiberiu Serban a fost condamnat la 7 ani inchisoare, pentru infractiuni comise cu violenta, intre care lipsire de libertate in mod ilegal, sentinta fiind pronuntata la data de 5 februarie 2015. Pentru a obtine achitarea in faza de apel a dosarului, Iulian Tiberiu Serban a cautat diverse persoane, pentru „aranjarea” procesului, fiind dispus sa plateasca sume importante de bani.

Prin intermediul fostului deputat Dorin Lazar Maior si a sotiei acestuia, Florina Maior, Iulian Tiberiu Serban a fost pus in legatura cu George Costin si prin intermediul acestuia cu Horia Liviu Lascu, acesta din urma pretinzand ca, prin cunostintele pe care le are in justitie la cel mai inalt nivel (procuror cu functie de conducere in DNA, procurori si judecatori de la ICCJ, membru al CSM si chiar unul dintre judecatorii apelului), poate aranja acest proces pentru obtinerea achitarii. La momentul respectiv, DNA a decis si disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de Lazar Dorin Maior, pentru infractiunile de cumparare de influenta si complicitate la cumparare de influenta. Revolutionarul era fugit din tara, fiind condamnat cu executare in alt dosar.

Potrivit rechizitoriului, in perioada martie – septembrie 2015, beneficiind de ajutorul inculpatilor Vasile Morasanu si Tatiana Tanase, Horia Liviu Lascu a pretins in mod repetat de la Iulian Tiberiu Serban sume de bani – 500.000 euro si un teren, a acceptat promisiunea unor importante sume de bani – peste 100.000 de euro (reprezentand profitul care ar fi revenit lui Iulian Tiberiu Serban dintr-o afacere cu fier vechi) si a primit sume de bani pentru el sau pentru Tatiana Tanase in cuantum de 37.800 euro si 17.000 lei.

In 2016, Dorin Lazar Maior a fost trimis si el in judecata pentru savarsirea infractiunilor de cumparare de influenta si complicitate la cumparare de influenta, dosarul fiind in continuare pe rolul instantei de fond.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: