41 de migranti au murit intr-un naufragiu in largul Italiei

externe

barca migranti

Patruzeci si unu de migranti au murit intr-un naufragiu in largul insulei italiene Lampedusa, au declarat supravietuitori pentru presa locala.

Un grup de patru persoane care au supravietuit dezastrului le-a spus salvatorilor ca se aflau pe o ambarcatiune care a plecat din Sfax, in Tunisia, si s-a scufundat in drum spre Italia, potrivit BBC.

Cei patru supravietuitori, originari din Coasta de Fildes si Guineea, au ajuns miercuri la Lampedusa.

Peste 1.800 de persoane si-au pierdut viata pana acum in acest an in timpul traversarii din Africa de Nord spre Europa.

Supravietuitorii – trei barbati si o femeie – au declarat salvatorilor ca se aflau pe o ambarcatiune care transporta 45 de persoane, inclusiv trei copii.

Acestia au declarat ca ambarcatiunea, care avea o lungime de aproximativ 7 metri, a plecat din Sfax joia trecuta, dar s-a scufundat in cateva ore dupa ce a fost lovita de un val mare. Se pare ca doar 15 persoane purtau veste de salvare.

Acestia au adaugat ca au fost salvati de o nava de marfa si apoi transferati pe o nava a pazei de coasta italiene.

Paza de coasta italiana a raportat duminica doua naufragii in zona, dar nu este clar daca aceasta nava este una dintre ele.

Autoritatile tunisiene spun ca Sfax, un oras portuar aflat la aproximativ 130 km de Lampedusa, este o poarta de acces populara pentru migrantii care cauta siguranta si o viata mai buna in Europa.

In ultimele zile, barci de patrulare italiene si grupuri de caritate au salvat alte 2.000 de persoane care au ajuns in Lampedusa.

Tunisia a cunoscut in ultimele luni un val de rasism impotriva africanilor de culoare, iar tentativele de a parasi tara cu barca s-au inmultit.

Organizatia Natiunilor Unite a inregistrat peste 17.000 de decese si disparitii in zona centrala a Mediteranei incepand din 2014, ceea ce face ca aceasta sa fie cea mai periculoasa ruta de traversare a migrantilor din lume.

Luna trecuta, UE a semnat un acord de 118 milioane de dolari cu Tunisia in incercarea de a reduce migratia „neregulamentara”.

Banii urmeaza sa fie cheltuiti pentru eforturile de stopare a contrabandei, de consolidare a frontierelor si de returnare a migrantilor.

Guvernul italian de extrema-dreapta a adoptat o politica care obliga navele de salvare sa acosteze in porturi mai indepartate, in loc sa permita debarcarea migrantilor salvati in Lampedusa sau Sicilia.

Acesta sustine ca scopul este de a repartiza sosirile in intreaga tara, dar ONG-urile spun ca politica reduce timpul in care pot patrula in zonele in care naufragiile sunt mai frecvente.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: