externe

45 de ani pe culoarul mortii, asteptandu-si executia. Astazi a fost declarat nevinovat, dupa ce a petrecut 48 de ani in inchisoare

Un japonez care a petrecut cea mai lunga perioada de timp din lume condamnat la moarte a fost achitat joi pentru uciderea a patru persoane in 1966, punand capat eforturilor familiei sale de a i se face dreptate dupa o condamnare nedreapta.

Iwao Hakamata, in varsta de 88 de ani, a petrecut 45 de ani in asteptarea executiei inainte ca o instanta sa dispuna eliberarea sa si rejudecarea procesului in 2014, pe fondul indoielilor cu privire la probele care au stat la baza condamnarii sale.

Joi, instanta districtului Shizuoka l-a achitat pe fostul boxer. Procurorii au la dispozitie 10 zile pentru a contesta decizia.

Sora lui Hakamata, Hideko Hakamata, in varsta de 91 de ani, a declarat ulterior, intr-o conferinta de presa, ca a fost „atat de emotionata si fericita” de verdict „incat nu m-am putut opri din plans”.

„Acesta a fost un proces foarte lung, dar va multumesc foarte mult tuturor”, a adaugat ea. „Am castigat, am obtinut achitarea! Cand judecatorul a spus: ‘Acuzatul este nevinovat’, a sunat atat de divin”.

Fratele ei a fost gasit vinovat de uciderea directorului companiei sale si a trei membri ai familiei sale, precum si de incendierea locuintei lor, aflata in centrul Japoniei.

Desi a recunoscut pentru scurt timp crimele, si-a retras marturisirea si a pledat nevinovat in timpul procesului, dar a fost totusi condamnat la moarte in 1968, pedeapsa confirmata de Curtea Suprema a Japoniei in 1980.

A petrecut 48 de ani in spatele gratiilor, dintre care mai mult de 45 de ani pe culoarul mortii, devenind astfel cel mai longeviv condamnat la moarte din lume, potrivit organizatiei pentru drepturile omului Amnesty International.

Norimichi Kumamoto, unul dintre cei trei judecatori de la tribunalul din Shizuoka care l-au condamnat la moarte pe Hakamada, a solicitat Curtii Supreme rejudecarea procesului in 2008, insa cererea a fost respinsa.

Cu toate acestea, el a fost eliberat din inchisoare in 2014, cand o instanta a ordonat rejudecarea pe baza unor dovezi care aratau ca condamnarea sa s-a bazat pe acuzatii inventate de anchetatori, dar nu a fost achitat de condamnare.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Cum se impaca „familia traditionala” cu o femeie presedinte? Lasconi: „Barbatul este capul dar femeia este gatul”

Intr-un interviu acordat joi postului Pro TV, Elena Lasconi a fost intrebata cum se impaca…

O oră ago

Rompetrol contesta la Curtea Constitutionala masurile fiscale ale statului. Taxa de solidaritate in vizor

Rompetrol a decis sa conteste la Curtea Constitutionala taxa de solidaritate impusa de stat in…

O oră ago

Ciolacu anunta ca si dupa alegeri va ramane la putere: „Guvernarea va fi tot PSD-PNL. S-a terminat epoca in care schimbam prim-ministri anual”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a anuntat, miercuri seara, ca PSD va ramane la putere indiferent…

3 ore ago

Romania isi arata sprijinul pentru drepturile femeilor in Afganistan in cadrul unei initiative internationale

Romania si-a reafirmat angajamentul fata de drepturile omului, alaturandu-se initiativelor internationale care cer tragerea la…

O oră ago

Confruntata cu cresterea agresiunii fata de cadrele didactice, Italia reintroduce nota la purtare. Daca elevii primesc o nota mai mica de 5, repeta anul

Italia a reintrodus o masura disciplinara pentru elevii care se comporta urat, pe masura ce…

5 ore ago