5 ani de cand Zelenski e presedinte. Iohannis a vorbit cu el la telefon: „Discutie aprofundata”

politica

Klaus Iohannis, presiuni, NATO, renuntare

Presedintele Klaus Iohannis a avut o discutie telefonica, marti, cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, despre viitorul Summit NATO si consolidarea securitatii la Marea Neagra.

„Tocmai am avut o discutie telefonica aprofundata cu presedintele Volodimir Zelenski, cu accent pe sprijinul nostru continuu pentru Ucraina, prioritatile pentru viitorul Summit NATO si consolidarea securitatii la Marea Neagra. Am transmis, de asemenea, angajamentul tarii noastre pentru Formula de Pace a Ucrainei”, a scris Iohannis pe reteaua de socializare X.

In urma cu cinci ani, la 20 mai, fostul comediant si actor Volodimir Zelenski devenea presedinte al Ucrainei, angajandu-se sa ia „decizii dificile” pentru a obtine o incetare a focului in estul tarii sale aflat inca de atunci in razboi cu separatisti prorusi care declarasera independenta in doua regiuni in 2014, scrie marti EFE, citata de Agerpres.

Cinci ani mai tarziu, Zelenski isi incheie primul mandat marti fara perspectiva de a putea organiza din nou alegeri si consolidat intr-un rol diametral opus celui pe care si l-a revendicat in acel discurs de investitura: acela de lider de razboi al unei tari invadate care nu vede optiuni de dialog pentru a reduce la tacere armele.

„Pot sa va asigur ca sunt pregatit sa platesc orice pret pentru ca eroii nostri sa nu mai moara”, declara Zelenski in Rada Suprema (parlamentul), dupa ce a fost ales cu 73% din voturi, gratie unui program de regenerare democratica care includea promisiunea dialogului pentru a pune capat razboiului.

In discursul sau de investire, noul presedinte ucrainean se declara dispus sa „isi piarda faima, popularitatea” si chiar functia pentru a aduce pacea, atat timp cat acest lucru nu presupunea sa permita ca teritoriile din regiunile de est ale Ucrainei – Lugansk si Donetk – sa cada in mainile militiilor marionete ale Kremlinului.

Misiune intrerupta

Soarta presedintiei sale avea sa inceapa sa se schimbe dramatic la sfarsitul anului 2021, cand desfasurarea trupelor ruse de-a lungul granitei cu Ucraina, ordonata de presedintele rus Vladimir Putin, a aratat clar ca deschiderea lui Zelenski, in incercarea de a cauta o solutie agreata la conflictul din Donbas cu pionii Kremlinului, nu-i servise la nimic.

La scurt timp dupa aceea, pe 24 februarie 2022, amenintarea s-a materializat si Rusia a atacat pe uscat, pe mare si din aer intreaga Ucraina.

Presedintele pacifist si-a asumat conducerea armatei si a tarii, refuzand sa paraseasca capitala si fiind o sursa de inspiratie pentru milioane de oameni din intreaga lume, pentru curajul sau de a infrunta un inamic net superior, comenteaza EFE.

Imbracat in tricoul verde militar – sau hanorac, in functie de sezon – care a devenit deja semnatura sa vestimentara, Zelenski a inceput o perioada de activitate frenetica neintrerupta pentru a conduce rezistenta, a gestiona o tara aflata in razboi, a mentine moralul populatiei si a-si convinge aliatii sa ajute Ucraina.

Opt sute de zile fara concediu

Oricare dintre miile de discursuri pe care le-a tinut in cele peste 800 de zile de razboi pe care Zelenski le-a petrecut fara weekenduri sau vacante reflecta transformarea pe care invazia pe scara larga a produs-o in gandirea liderului ucrainean cu privire la posibilitatea unei intelegeri cu Rusia, scrie EFE.

La 46 de ani, Volodimir Zelenski ajunge la finalul primului sau mandat cu niveluri de faima mondiala mult mai mari decat cele pe care le-a atins vreodata ca actor de succes in lumea rusofona de care Ucraina vrea astazi sa se separe pentru totdeauna.

Respectul pe care l-a castigat in randul liderilor si al opiniei publice internationale vine, insa, cu decizii si dileme extrem de dificile – precum mobilizarea populatiei masculine adulte sau eventualele renuntari la teritorii care ar putea fi necesare pentru a pune capat razboiului – asupra carora ucrainenii se vor pronunta candva la urne.

Deocamdata, Zelenski, care a imbatranit vizibil in ultimii doi ani, coplesit de responsabilitate, in plin razboi, va continua sa conduca tara fara alegeri, intrucat Constitutia interzice organizarea de scrutine in timp ce legea martiala este in vigoare.

Si, remarca in incheiere EFE, indiferent de parerea celorlalti despre presedintele pacifist care s-a transformat in lider de talie mondiala pe timp de razboi, marea majoritate a ucrainenilor si practic toti reprezentantii lor politici sunt constienti de imposibilitatea de a merge la vot sub bombe si strang randurile in jurul lui Zelenski.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: