Rapoartele Uniunii Europene – prin divizia EU vs Disinformation – si ale NATO au aratat in ultimii ani ca Rusia a pompat miliarde de euro in operatiuni de manipulare a opiniei publice din statele membre ale celor doua organizatii.
Invadarea Ucrainei a adus un nou val de operatiuni de propaganda. Cum entitati de presa ale statului rus precum Sputnik sau RT (fostul Russia Today) au fost interzise, rusii si-au concentrat cea mai mare parte a eforturilor pe Internet, mai ales pe Facebook.
Ultimele zile au adus, ca din senin, o multime de teme de discutie pe platformele din Romania care puneau in discutie apartenenta noastra la NATO. Toate poarta tiparele propagandei ruse constatate de rapoartele NATO si UE, precum si de cele ale entitatilor independente: Informatii false si jumatati de adevaruri, mai ales pe tema istoriei, dar si a refugiatilor, manipularea patriotismului romanesc, stimularea revoltei fata de Ucraina sau indemnuri ca Romania sa nu mai ajute tara vecina, ba chiar sa iasa din NATO.
Ce au acestea in comun? Toate sunt in favoarea Rusiei si toate sunt facute pe tiparele propagandei ruse, adica sunt menite sa slabeasca coeziunea societatii romanesti si sa genereze confuzie si teama.
Cele mai importante teme folosite de propaganda rusa:
„Ucraina are teritorii romanesti’’
Bucovina de Nord si Sudul Basarabiei istorice sunt intr-adevar teritorii care au facut parte din Romania, anexate de Rusia tarista si re-anexate de URSS.
De ce e o operatiune de propaganda sa aduci asta in discutie? Pentru ca mentionarea acestui fapt e menita sa ne faca sa uram Ucraina.
In realitate, asa cum s-au angajat toate statele europene (inclusiv cele succesoare lor, cum e Ucraina pentru URSS) cel putin din 1975 incoace, de la Actul de la Helsinki, s-a renuntat la anexarile teritoriale. Acestea ar fi oricum impotriva Constitutiei Romaniei si a angajamentelor luate cand am aderat la UE, NATO, Consiliul Europei si alte organizatii. Romania s-a angajat, prin Tratatul cu Ucraina din 1997, sa respecte integritatea teritoriala a acestei tari.
Pe de alta parte, sa vorbesti de la a lua teritoriile altui stat, oricum populate cu mult mai multi ucraineni decat romani, in timp ce acel stat este invadat, este un gest agresiv, de tradare a unor valor.
„Romania sa fie neutra!’’
Facebook s-a umplut de petitii si postari care cer ca „Romania sa fie neutra”.
Ce ar insemna asta, mai precis? Ar insemna iesirea din NATO, care este o alianta de aparare militara, intr-un moment in care razboiul e la doi pasi de Romania. De ce sa renuntam la cel mai important scut de aparare? Cui i-ar folosi ca NATO si Romania sa fie mai slabe? Federatiei Ruse, desigur.
Dincolo de mesajul politic realist, in subsidiar se incearca sa se creeze panica in privinta unui razboi in randul cetatenilor romani. Desigur, acest razboi este extrem de putin probabil pentru Romania, tocmai pentru ca suntem in NATO.
„Ucraina e problema Vestului, care ne-a jefuit’’
Narativul asta recicleaza teme mai vechi care circula in discutiile din Romania, asta dinainte ca propaganda rusa sa le preia si sa le amplifice. Pretentia ca Vestul „ne-a furat fabricile si ne-a distrus economia”, desi romanii s-au descurcat foarte bine singuri la capitolul asta, e un instrument arhicunoscut de manipulare, folosit deopotriva de rusi si de politicieni demagogi de la noi.
Acum vectorii de dezinformare unesc aceste manipulari vechi cu tema Ucrainei. De fapt, Romania are motive mult mai mari sa se preocupe de soarta Ucrainei. Nu doar ca avem o lunga granita comuna cu aceasta, ca sute de mii de romani traiesc acolo, ca soarta Republicii Moldova ar putea depinde de ce se intampla cu Ucraina, dar cu siguranta noi suntem primii afectati de un razboi langa noi, pe toate planurile.
Echivalarea Rusiei cu NATO
Una dintre regulile de baza ale propagandei e ca atunci cand faci ceva grav trebuie sa pretinzi ca adversarii tai au facut si ei ceva la fel de grav in trecut.
Propaganda rusa din Romania aminteste de interventia NATO din Serbia, printre altele, desi acolo se producea un veritabil genocid recunoscut la nivel mondial.
Chiar si asa, efortul de dezinformare pe aceasta tema „uita” ca intrebarea e nu e ce s-a facut in trecut, caci lucrurile nu se compenseaza, ci daca este corect ca o tara independenta sa fie invadata nejustificat si civilii sai sa fie omorati.
„Ucraina si NATO au provocat Rusia, care se simtea amenintata”
Unul dintre miturile care justifica invadarea Ucrainei e ca Rusia s-ar fi simtit amenintata de intentia Ucrainei de a adera la NATO. In realitate, intentia Ucrainei de a adera la NATO era dreptul sau. Atat timp cat o tara este independenta, poate aspira sa adere la ce organizatii doreste.
De altfel, obiectivul era foarte departe de a deveni realitate, tara nu era nici macar in procesul de pre-aderare. Multe tari NATO nu doreau integrarea Ucrainei tocmai pentru a nu supara Rusia.
Pe de alta parte, Kremlinul nu avea motive sa se simta amenintata, din moment ce era practic imposibil ca NATO sa atace Rusia, care are cel mai mare arsenal militar din lume si cele mai mari forte conventionale de pe continentul european.
„De ce sa-i ajutam pe refugiatii ucraineni cand avem saracii nostri?”
Refugiatii au devenit tinta preferata a propagandei ruse si e de asteptat ca efortul in aceasta directie sa creasca. Tema „dar ai nostri” este una dintre tiparele clasice de manipulare.
Ca si cum cineva ne-ar fi impiedicat sa-i ajutam pana acum pe saracii nostri. Si ca si cum daca avem saraci ar trebui sa-i lasam pe ucraineni sa moara de foame sau sa-i gonim din tara noastra.
Propaganda nu se bazeaza insa pe gandirea logica, ci pe a specula resentimentele si frustrarile oamenilor.
„Refugiatii sunt bogati si ne dispretuiesc ajutorul”
O alta directie de stimulare a revoltei fata de refugiatii ucraineni e sa pretinzi ca acestia sunt oameni instariti, care nu doresc sa fie ajutati de romani. Este o manipulare bine aleasa, niciun om nu vrea sa fie „umilit” de oameni care „dispretuiesc” pana si faptele bune. De fapt, nu vei vedea nicio dovada ca exista asemenea cazuri, in afara unor postari care nu stii de unde vin si la capatul carora apare „text preluat”.
Este de ajuns sa deschizi televizoarele si sa vezi ca vorbim de oameni in marea majoritate saraci, care de multe ori nu au nici mancare.
Chiar si cei, putini de altfel, Ucraina fiind o tara mult mai saraca decat Romania, care aveau resurse ceva mai mari, au pierdut aproape totul in acest moment.
Este greu de crezut ca mai esti bogat daca mai ai doar o masina si ceva bani la tine dar toate proprietatile si afacerile tale sunt distruse sau inaccesibile.
Presedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidentiale, a afirmat vineri ca omul de afaceri…
China a pregatit contramasuri impotriva companiilor americane daca presedintele ales Donald Trump reaprinde razboiul comercial…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…
Discursul recent al lui Putin despre „noua ordine mondiala” la Clubul International de Discutii Valdai…
Prim-ministrul Croatiei l-a demis vineri devreme pe ministrul Sanatatii, Vili Beros, deoarece ministrul a fost…
Directorul executiv (CEO) al studiourilor rusesti Mosfilm, Karen Sahnazarov, s-a intalnit cu Putin pe 13…