news

79 de ani de la eliberarea lagarului Auschwitz-Birkenau. Ziua internationala de comemorare a victimelor Holocaustului

Ziua internationala de comemorare a victimelor Holocaustului, marcata in fiecare an, in 27 ianuarie, a fost adoptata la 1 noiembrie 2005 de catre Organizatia Natiunilor Unite (ONU). In 1945, in ziua de 27 ianuarie, fortele aliate au eliberat lagarul nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia. Ziua de 27 ianuarie marcheaza eliberarea lagarelor de concentrare naziste si sfarsitul Holocaustului in care 6 milioane de evrei au fost ucisi de catre regimul nazist, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. ONU a dedicat mai multe momente importante acestui eveniment.

Astfel, adunarea generala a mentionat, la 22 noiembrie 2004, ca in anul 2005, urma sa fie marcata cea de-a 60-a aniversare de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Doua luni mai tarziu, pe 24 ianuarie 2005, adunarea generala a ONU a organizat o sesiune speciala privind implinirea a 60 de ani de la eliberarea lagarelor de concentrare naziste. Intalnirea la nivel inalt a fost determinata de solicitarile a aproximativ 30 de state membre si a fost prima de acest gen.

Negarea Holocaustului, respinsa prin rezolutie ONU

La noua luni dupa sesiunea speciala, la 1 noiembrie 2005, adunarea generala a adoptat prin consens rezolutia care respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie in totalitate, fie in parte. Rezolutia lauda acele state care s-au implicat activ in pastrarea acelor locuri care au servit drept lagare ale mortii naziste, lagare de concentrare, lagare de munca fortata si inchisori in timpul Holocaustului.

De asemenea, o rezolutie (A/RES/60/7), din 1 noiembrie 2005, a hotarat ca Organizatia Natiunilor Unite sa desemneze ziua de 27 ianuarie, momentul eliberarii de catre aliati a lagarului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau din Polonia, drept Ziua internationala de comemorare a victimelor Holocaustului.

Totodata, aceasta indeamna statele membre sa dezvolte programe educationale care vor arata generatiilor viitoare lectiile Holocaustului pentru a ajuta la prevenirea viitoarelor acte de genocid si, in acest context, felicita Grupul de lucru pentru Cooperare Internationala pentru Educatia, Comemorarea si Cercetarea Holocaustului.

In 2007,  Adunarea Generala a Natiunilor Unite, a adoptat la 26 ianuarie, o noua reolutie care condamna fara nicio rezerva orice negare a Holocaustului si indemna toate statele membre sa respinga fara rezerve orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, integral sau partial, sau orice activitate in acest scop.

Combaterea antisemitismului in social media

De asemenea, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat in 20 ianuarie 2022, rezolutia A/RES/76/250, care, intre altele, indeamna statele membre si companiile de social media sa ia masuri active pentru a combate antisemitismul si negarea sau denaturarea Holocaustului prin intermediul informatiilor si tehnologiilor de comunicatii si pentru a facilita raportarea unui astfel de continut.

Teme ale comemorarii Holocaustului

Cu prilejul Zilei internationale de comemorare a victimelor Holocaustului, sunt organizate, in fiecare an, o serie de manifestari si de activitati la sediul Organizatiei Natiunilor Unite din New York si la birourile ONU din intreaga lume.

Tema aleasa pentru marcarea acestei zile in anul 2024 a fost „Recunoasterea curajului extraordinar al victimelor si supravietuitorilor Holocaustului”.

In 2023, tema a fost „Acasa si apartenenta”. In 2022 tema care a ghidat comemorarea si educatia despre Holocaust a vizat „Memorie, Demnitate si Justitie”.

In 2021 tema privind comemorarea Holocaustului a fost „Infruntand consecintele: recuperarea si reconstituirea dupa Holocaust”. Aceasta a avut in vedere masurile luate imediat dupa Holocaust pentru a incepe procesul de recuperare si reconstituire a indivizilor, comunitatii si sistemelor de justitie.

In 2020, la implinirea a 75 de ani de la eliberarea lagarului de concentrare nazist Auschwitz si, totodata, de la infiintarea Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), tema aleasa a fost „La 75 de ani de la Auschwitz – Educatia Holocaustului si Comemorarea pentru Justitie Globala”, conform Organizatiei Natiunilor Unite, (www.un.org), citata de Agerpres.

(Foto: Auschwitz-Birkenau Museum)

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Infrangere pentru Ghita (RTV): Fostii procurori DNA Mircea Negulescu si Gabriel Onea au fost achitati definitiv

Fostii procurori DNA Mircea Negulescu (supranumit Portocala de trusturile de presa anti-DNA) si Gabriel Onea…

2 ore ago

Incendiu major la un depozit din Voluntari; avertizare RoAlert pentru populatie

Un incendiu de proportii a izbucnit la un depozit situat pe strada Scolii din Voluntari,…

3 ore ago

„CIA-ul european”. Cehia nu este entuziasmata de ideea unui serviciu de informatii comun al UE

Premierul ceh Petr Fiala considera nerealista crearea unui serviciu comun de informatii la nivelul UE.…

25 de minute ago

O noua victorie a lui Nicusor Dan: referendumul se face, Iohannis a promulgat legea

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, saluta promulgarea de catre presedintele Iohannis a legii care permite organizarea…

O oră ago