Scriitoarea Herta Muller, laureata cu premiul Nobel pentru Literatura in 2009, neaga faptul ca ar fi membra in Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) si caracterizeaza drept o procedura nedemocratica cooptarea sa in Uniune.
„Asta e o gluma? Nici macar nu stiam ca sunt membra a Uniunii Scriitorilor din Romania. Pe mine nu m-a intrebat nimeni daca vreau sa intru in Uniune si nimeni nu mi-a comunicat ca am fost admisa – indiferent din ce motiv. Si cand sa se fi intamplat asta? Niciodata nu am primit vreo solicitare de-a plati cotizatia”, afirma celebra scriitoare intr-o declaratie acordata Agerpres.
Ea spune ca, desi s-a pus problema in anii ’80 sa devina membru al USR, cand a conditionat primirea de admiterea in Uniune a scriitorului si jurnalistului William Totok, de vreme ce acesta nu a fost primit, nu si-a mai exprimat niciodata intentia de a deveni membra a breslei scriitorilor romani.
„Pe vremea cand mai traiam in Romania, in 1985 sau 1986, s-a pus problema sa fiu primita in Uniunea Scriitorilor. Atunci am conditionat primirea mea de primirea lui William Totok. Dar cum el nu a fost admis, nu am intrat nici eu. De atunci nu am mai avut nici un contact cu aceasta organizatie. Si nici ulterior nu mi-am exprimat vreodata intentia de-a deveni membru al Uniunii. Ce inseamna tot acest teatru absurd? Un fel de cooptare ca pe vremuri? Cineva decide peste capul meu si apoi ma trage si la raspundere. Asta nu este in niciun caz o procedura democratica”, a mai spus Herta Muller.
Intr-o postare pe pagina sa de socializare, criticul literar Vasile Popovici, membru al Filialei Timisoara a USR, afirma ca in 1985, cu un an inainte de a pleca definitiv in Germania, Herta Muller a depus un dosar de inscriere in Uniunea Scriitorilor, portile ramanand insa „definitiv inchise” din cauza deciziei din acea vreme a Partidului Comunist.
„In ianuarie 1990, adica imediat dupa Revolutie, toate cererile adunate in anii ’80 si nerezolvate au fost aprobate de Consiliul Uniunii, inclusiv a Hertei Muller. Insa ea era deja de patru ani in Germania. In anii de dupa revolutie au existat schimburi de mesaje intre secretariatul Asociatiei Scriitorilor din Timisoara si scriitorii germani din Banat plecati in Germania. Nimeni – nici Herta Muller – n-a mai fost insa interesat de statutul de membru al Uniunii Scriitorilor din Romania”, sustine Popovici.
El spune ca, la fel ca si conducerea filialei Timisoara, conducerea Uniunii de la Bucuresti „n-are absolut nici un rol in faptul ca fostii colegi scriitori germani rezidenti de ani de zile in Germania au ales sa ignore statutul lor de scriitori cu carnet in Romania”.
„Pentru astfel de cazuri statutul Uniunii Scriitorilor prevede faptul ca acei scriitori ce au fost admisi in Uniune, dar care nu-si achita cotizatia raman in continuare membri, dar – si aici intervine cuvantul mizerabil – cu statut de suspendare. Asa scrie in statut, asa e!”, mai scrie criticul.
Potrivit unor informatii aparute in presa, scriitoarea Herta Muller a fost suspendata din Uniunea Scriitorilor din Romania pentru ca nu si-a platit cotizatia de 150 de lei pe an.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…