news

90 de electrocutari in zonele feroviare in ultimii zece ani. Tinerii ignora avertismentele pentru selfie-uri riscante

In ultimii zece ani, 90 de persoane s-au electrocutat in zonele de cale ferata din Romania, un numar alarmant care atrage atentia asupra riscurilor majore ale nerespectarii semnalelor de avertizare din zonele feroviare.

Un aspect ingrijorator este ca victimele acestor accidente sunt tineri care ignora pericolele si se aventureaza pe vagoanele de tren sau in alte zone periculoase, adesea in incercarea de a-si face un selfie la inaltime, pe poduri sau pe vagoane, informeaza Agerpres.

Aceasta dorinta de a surprinde un moment spectaculos pentru social media se dovedeste fatala sau cauzeaza rani grave.

CFR a explicat ca, in zonele de cale ferata electrificata, apropierea de linia de contact aflata sub tensiune este extrem de periculoasa. Aceasta linie este alimentata cu o tensiune de 27.000 de volti, care creeaza un camp electric periculos. Chiar daca o persoana nu atinge direct cablul, apropierea la mai putin de 1,5 metri de acesta poate provoca formarea unui arc electric, care poate cauza electrocutarea imediata. Oamenii care urca pe vagoane sau locomotive devin vulnerabili deoarece, din punct de vedere electric, corpul lor functioneaza ca un paratrasnet, ceea ce permite o descarcare electrica care strapunge aerul.

CFR subliniaza ca accesul persoanelor neautorizate in zona de siguranta a infrastructurii feroviare este interzis, aceasta zona fiind delimitata la o distanta de 20 de metri de fiecare parte a caii ferate. Semnele de avertizare sunt amplasate vizibil, pe stalpi si constructii din zonele feroviare, si contin mesaje clare despre pericolul electric si interdictia de a atinge elementele electrice ale liniei de contact.

In ciuda acestor masuri de precautie, tinerii continua sa ignore avertismentele. Multi isi asuma riscuri considerabile pentru a realiza fotografii spectaculoase, nefiind constienti de pericolul iminent pe care il reprezinta cablurile de inalta tensiune.

Statistica arata ca, intre 2014 si 2020, au avut loc 60 de accidente de electrocutare in zonele feroviare, iar intre 2021 si 2023 s-au raportat alte 27 de cazuri. In primele opt luni ale anului 2024, trei persoane au fost electrocutate. Aceste date subliniaza necesitatea unor masuri de preventie mai eficiente.

Pentru a combate aceasta problema, CFR si Politia Transporturi Feroviare au desfasurat campanii de constientizare, incercand sa informeze publicul despre riscurile implicate de accesul in zonele feroviare si de nerespectarea semnelor de avertizare.

Mesajul lor este clar: este interzis si extrem de periculos sa te urci pe vagoane, sa atingi cablurile electrice sau sa traversezi calea ferata prin locuri nemarcate. Ignorarea acestor semne poate duce la accidente grave sau chiar la pierderea vietii.

Campaniile de preventie desfasurate de CFR si autoritatile locale sunt esentiale pentru a reduce numarul acestor tragedii, dar ele trebuie sustinute de o mai mare implicare a societatii in educarea tinerilor cu privire la pericolele reale ale zonei feroviare.

Numarul mare de accidente prin electrocutare din ultimul deceniu scoate in evidenta un pericol serios, alimentat de ignoranta sau neglijenta celor care nu respecta avertismentele.

CFR face apel la responsabilitate si la evitarea gesturilor riscante in apropierea cailor ferate, in special in randul tinerilor care, de multe ori, nu constientizeaza riscurile implicate. Respectarea semnalizarilor si a regulilor de siguranta salveaza vieti si poate preveni tragedii inutile.

Urmareste-ne si pe:
Anca Ionescu

Share
Published by
Anca Ionescu

Recent Posts

Guvernul Ciolacu a facut public documentul trimis de Ucraina in legatura cu Simion: „Actiuni contra intereselor nationale ale Ucrainei”

Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…

7 ore ago

Polonia, a doua tara occidentala dupa Suedia care urmareste sa restabileasca prezenta diplomatica permanenta in Coreea de Nord

Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…

7 ore ago

Noul director al British Museum este in favoarea unui „parteneriat mai degraba decat o discutie privind proprietatea” in legatura cu sculpturile Partenonului

Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…

7 ore ago

Rares Bogdan acuza: „Ciolacu minte in legatura cu documentul ‘declasificat’ din Ucraina”. Miscarea ar fi fost premedita din luna februarie si este in favoarea lui Simion

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…

4 ore ago

Guvernul grec ia in considerare stimulente pentru proprietarii care ofera spre inchiriere locuinte pe termen lung

Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…

7 ore ago

Scholz l-a informat pe Iohannis despre discutia cu Putin. Iohannis: „Germania este un aliat de incredere al tarii noastre”

Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…

4 ore ago