Doua analize reci demonstreaza: nu scapam de PSD pana in 2020. Un sociolog si o jurnalista influenta arata de ce Dancila ramane sudata in fruntea guvernului
Sociologul Sebastian Lazaroiu si jurnalista Ioana Ene Dogioiu demonstreaza fiecare, folosind argumente imbatabile, ca este aproape imposibil ca actuala guvernare pesedista sa fie inlocuita pana in 2020, cand vor avea loc alegeri parlamentare.
Sebastian Lazaroiu spune ca „trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca actuala majoritate isi va duce mandatul pana la capat”. Insa „ea trebuie pusa sub control”.
„Sa explic cum vad eu treaba cu guvernarea si miscarile de trupe din ultima perioada.
O motiune de cenzura e de asteptat, dar o intrare la guvernare a partidelor din opozitie mai degraba nu. Daca era decembrie 2018, era altceva, acum PSD trebuie sa bea otrava pana la capat. De altfel, nici ei nu se grabesc sa lase puterea si din bune motive: n-o vor mai vedea prea curand, unii dintre ei vor fi batrani cand vor mai prinde o functie executiva. Smecheria cu cedarea puterii si revenirea prin alegeri la scurt timp n-o sa mai prinda ca in 2016. PSD e prea jos, prea hulit, cu sanse mici pentru reviriment. Si-a dat adevarata masura. Pe de alta parte, imaginati-va guvernarea alternativa: o coalitie PNL, USR, PMP, UDMR; Pro Romania, ALDE, minoritati si inca vreo cativa fugari. O oroare de-a dreptul. Formatiunile astea n-au nimic in comun. Un guvern tehnocrat? Am mai trecut prin experienta asta, un an si jumatate pierdut, putere zero, frunza-n vant. Guvern de uniune nationala? Improbabil. Alegeri anticipate? Exclus. Sa mai adaug si ca cineva trebuie sa plateasca factura pentru deficitul excesiv? Da, ar fi bine sa fie cei care l-au umflat.
Dar motiunea trebuie depusa, chiar si pentru a arata ca azi sunt mai multe voturi impotriva PSD decat la ultima motiune. O majoritate tot mai fragila obliga actualul guvern sa nu mai treaca linii rosii.
Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca actuala majoritate isi va duce mandatul pana la capat. Ea trebuie pusa sub control. Pe de o parte avem referendumul pe justitie. El reprezinta o constringere majora pentru planul initial al PSD-ALDE. Ambele partide inca mai spera sa-si conserve scoruri decente (Tariceanu sa ia 5% si PSD sa nu cada sub 20% la parlamentare), deci nu vor indrazni nici OUG pe justitie, nici amnistie si gratiere. Mai ramane un singur pericol. L-am vazut luni. Viorica, pe tacute, a dat o ordonanta care modifica regula de alegere a presedintilor de CJ. O miscare disperata, probabil fara efecte daca PNL si USR+ isi vor uni fortele in 2020, insa o mizerie nedemocratica rau-prevestitoare. E posibil ca PSD si ALDE sa incerce prin OUG sa-si creeze si alte avantaje electorale in 2020. De asta e important Avocatul Poporului. Eckstein-Kovacs e o varianta decenta, cu sustinere din partea UDMR, PNL si USR+. Daca vine si Pro Romania cu voturi, e posibil sa treaca. De aia nu-l condamn pe Barna ca s-a intalnit cu Ponta. Avocatul Poporului este acum o reduta esentiala care sa ne apere de OUG in materie electorala. Presedintele Camerei Deputatilor nu era la fel de important. Era clar ca Ponta va tranzactiona voturile pentru Ciolacu (apropiat si de PSD, si de ProRomania) ca sa obtina grup parlamentar. Ce primeste Ponta ca sa-l sustina pe Eckstein-Kovacs? Nu stiu. O sansa la viata. Nici el n-are interesul ca PSD sa-si aranjeze apele pentru 2020 prin OUG.
Foarte putin probabil ca Pro Romania sa fie la guvernare dupa 2020. Ponta a invatat sa astepte si sa construiasca. Ce vedem noi vede si el. Se incheie o epoca, PSD se stinge ca o lumanare, ne lipseste un partid autentic de stanga (ne-a lipsit toata tranzitia). De construit nu poti construi partide la guvernare. Uitati-va la Tariceanu si la cosmelia lui de 4%. Nici nu-i de mirare ca o sa dispara cu totul dupa 2020.
Cel mai important este ca PNL si USR+ sa se pregateasca sa ia fraiele in 2021. Intai, puterea locala, pe urma, puterea executiva la centru. Urmeaza trei ani fara alegeri, oportunitate pentru reforme: educatie, sanatate, infrastructura, administratie, tot ce n-a facut PSD in ultimii sapte ani. Putine coalitii de guvernare au sansa sa se pregateasca cu mai bine de un an inainte de alegeri. Cele mai multe guverne s-au facut pe genunchi, intr-o noapte, cu oameni scosi din palarie, ca la balci, cu programe de guvernare incropite sau hiper-populiste. Teoretic, nu e niciun pericol daca USR+ si PNL vin cu candidati diferiti la prezidentialele de anul asta. Adica nu e niciun scenariu in care candidatul PSD poate castiga cu doua tururi de scrutin. Practic, pericolul e sa apara animozitati mari intre USR+ si PNL si o competitie de rau augur pentru o guvernare de succes dupa 2020”, a scris Lazaroiu pe Facebook.
Jurnalista Ioana Ene Dogioiu aduce in fata matematica parlamentara pentru a demonstra de ce Romania nu are nicio sansa sa scape acum de guvernarea pesedista.
„In frumoasa seara de 26 mai, am indraznit sa spun la Realitatea TV ca o noua majoritate care sa genereze un nou guvern ar fi extrem de toxica si dezamagitoare, pentru ca ar presupune in mod absolut inevitabil (scuzati pleonasmul intentionat) asocieri indigeste.
Pentru ca o majoritate care sa rastoarne Guvernul Dancila si sa puna altul in loc presupune in mod inevitabil, pe matemtica parlamentara simpla, asocierea PNL si USR cu Ponta, Tariceanu si Basescu, plus UDMR si minoritati.
Ne place sau nu, votul din 26 mai nu a schimbat nimic, absolut nimic, in configuratia parlamentara interna. A fost doar un vot de oprire a lui Dragnea. Reconfigurarea politica reala nu se poate face decat dupa locale si parlamentare.
Si sa mi te tii zbierete! Ion M. Ionita numai ca nu mi-a dat si doua palme pentru ca am indraznit sa vorbesc de matematica parlamentara. Sa facem politica, nu matematica! Apasat pana la icnet de propria importanta, Robert Turcescu imi spunea oftat ca majoritatea e deja constituita, numai noi, prostii, se intelege, nu ne-am prins.
Bine, am zis. Asa o fi! Ma scuzati, nu mai fac! A iesit si presedintele sa spuna ca acest guvern „sa ple-ce”! Amin!
A venit prima poticneala la Camera Deputatilor, unde PNL a aflat ca nu i se cuvine sefia daca nu poate scoate majoritatea, pe care n-a scos-o. Mergem la motiune, e scrisa, calda, dar vad ca Victor Ponta pute. Dar pute rau. Lumea buna intinde mana dupa saruri. E compromitator. Tudose, la fel. Aham! Nasol! Dar cam cum sa fie daramat Guvernul fara Ponta si Tudose? Cum sa pui altul fara ei?
Pe matematica (ma scuzi de asa vorba urata Ion M.) fara Pro Romania nu se poate. Si ei ca ei. Dar sa vedeti cand o fi de negociat cu Tariceanu, ca nici fara el nu poti darama Guvernul. Si nici fara niste fugitivi din PSD, traseisti adica, de aia de-si rupeau hainele de pe ei pentru Dragnea acum o luna.
Nu e bine? Nu cred asa ceva! Ati zis ca Guvernul trebuie sa fie inlocuit. Numai asa poate fi inlocuit. Si sa va mai zic un secret. Ca sa pui altul nou iti trebuie voturi de la PSD si ele nu vor merge decat catre un premier de la Pro Romania, ca sa fie siguri traseistii ca schimba votul ca sa ramana la putere, nu sa treaca in Opozitie”, a scris Dogioiu in ziare.com.