Cosmarul trait de un profesor roman in puscariile din China. Ministerul Justitiei abia acum s-a trezit

politica

Un profesor si antreprenor din Cluj, Marius Balo, in varsta de 38 de ani, este inchis de peste cinci ani intr-o inchisoare de maxima siguranta din China, unde este torturat si obligat sa lucreze 12 ore pe zi, dupa o condamnare la opt ani pentru o frauda contractuala, cu prejudiciu de 80 de dolari, fara ca autoritatile romane sa intervina, spune avocatul acestuia intr-o conferinta de presa. 

Avocatul Eugen Iordanescu, care il reprezinta pe Marius Balo, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca institutiile statului roman – MAE, Ministerul Justitiei, Presedintia Romaniei, l-au abandonat pe profesorul clujean si nu au facut demersuri pentru transferul acestuia in Romania.

”De mai bine de 5 ani, un profesor si antreprenor din Cluj, Marius Balo, in varsta de 38 de ani, este inchis in conditii inumane si supus unor tratamente degradante intr-o inchisoare de maxima siguranta din China. Statul roman, prin MAE, Ministerul Justitiei, Presedintia Romaniei, ignora suferintele acestuia si refuza sa raspunda cererilor acestuia, familiei sale si avocatilor. Intre timp, cetateanul roman este fortat sa lucreze 12 ore pe zi doar pentru a-si castiga dreptul la cele doua linguri de orez distribuite zilnic ca hrana in inchisoare. Marius Balo a fost arestat in 28 martie 2014 pentru o presupusa infractiune de frauda contractuala si condamnat la 8 ani de inchisoare pentru un prejudiciu de 80 de dolari”, a spus Iordachescu, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, Marius Balo s-a stabilit in China in anul 2010 si a fost angajat ca expert strain in cadrul Grupului de Tehnologie si Educatie XinDongFang din Beijing, unde a ocupat functia de trainer.

Din 2013, romanul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

„Procurorii chinezi au sustinut ca Marius Balo a primit 80 de dolari de la cetateni chinezi, fara ca acesta sa stie ca suma provenea din comiterea unei infractiuni. In exact aceeasi situatie s-a aflat si un cetatean britanic, care primise aceeasi suma de bani, dar care a fost eliberat fara sa petreaca vreo zi in inchisoare, in urma interventiei eficiente a Ambasadei Marii Britanii in China. Situatia romanului a fost insa radical diferita, in loc de victima a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el un infractor”, a subliniat avocatul clujean.

Eugen Iordachescu a afirmat ca Marius Balo a fost tinut timp de doi ani si jumatate in arest preventiv, ceea ce in China inseamna „o cusca de 16 metri patrati, in care se mai aflau 12 cetateni chinezi, fara sa vada lumina soarelui, de unde era scos de doua ori pe luna si, legat de maini si de picioare, intr-un scaun de metal, era amenintat de gardieni sa recunoasca faptele ‘cu lacrimi in ochi’ in fata judecatorului, pentru a-i inspira mila”.

„In 24 martie 2016, Marius Balo a fost condamnat pe baza marturiei unei persoane pe care nu o vazuse niciodata si, ulterior, incarcerat in Penitenciarul de Maxima Siguranta Shanghai. De asemenea, a fost condamnat la plata unei amenzi de peste 61.000 de lei”, a precizat avocatul.

Eugen Iordachescu a criticat „impotenta” institutiilor statului roman si „nepasarea” acestora cu privire la soarta unui cetatean roman aflat intr-o stare dificila.
„Ministrii Tudorel Toader si Teodor Melescanu nu a facut nimic in apararea intereselor unui concetatean. Memoriu adresat presedintelui Klaus Iohannis a ramas fara raspuns. In urma discutiilor recente la Ministerul Justitiei, am observat ca ministrul Ana Birchall are o atitudine pozitiva in acest moment. Facem demersuri ca Marius Balo sa revina in tara si sa isi execute pedeapsa in tara, pentru ca este dreptul lui”, a mentionat Eugen Iordachescu.

Unchiul lui Marius Balo, Ioan Felecan, a declarat, la randul sau, ca acesta a fost torturat si batut in inchisoare, starea sa de sanatate fiind grava si a slabit foarte mult, de la 75 de kg a ajuns la 52 de kg.

„Munceste la lipirea etichetelor pe haine. Mi-a spus ca in dormitor, noaptea, sunt 15 grade. Apa calda nu a vazut de cand a fost arestat”, a precizat Felecan.

Dupa conferinta de presa sustinuta de avocat, ministrul Justitiei a transmis intr-un comunicat ca a luat act de situatia lui Marius Balo, in urma scrisorii recent trimise de reprezentanti legali ai acestuia.

Potrivit comunicatului, ministrul Justitiei, Ana Birchall, a luat legatura cu Ministerul Afacerilor Externe pentru gestionarea eforturilor Romaniei in plan juridic si in plan diplomatic, in acest caz.

”Ministerul Justitiei depune toate eforturile privind obtinerea tuturor elementelor legale necesare care sa permita declansarea etapei judiciare a procedurii de transfer a cetateanului roman, in contextul cooperarii judiciare internationale. Ministerul Justitiei ii asigura pe reprezentantii legali ai cetateanului roman ca va continua sa intreprinda toate demersurile legale necesare, astfel incat situatia domnului Marius Balo sa fie cat mai grabnic solutionata, cu respectarea deplina a drepturilor sale”, arata comunicatul Ministerului Justitiei.

MAE precizeaza la randul sau ca profesorul a beneficiat constant de asistenta consulara din partea reprezentantilor oficiului consular si ai misiunii diplomatice.

”Inca din momentul semnalarii cazului, cetateanul roman a beneficiat constant de asistenta consulara din partea reprezentantilor oficiului consular si ai misiunii diplomatice, fiind contactat cu regularitate si vizitat in repetate randuri. Totodata, reprezentantele diplomatice au mentinut legatura atat cu membrii de familie ai cetateanului roman, cat si cu avocatul acestuia”, se arata intr-un comunicat transmis joi de MAE, citat de Agerpres.

Potrivit MAE, din momentul inaintarii de catre cetateanul roman a cererii de transfer in vederea executarii restului de pedeapsa intr-un penitenciar din Romania, oficiul consular si misiunea diplomatica au colaborat in permanenta cu autoritatile romane si chineze. Acestea au oferit intregul sprijin, in limita competentelor legale, prin intermedierea contactului dintre ministerele de Justitie din cele doua state.

„In context, precizam ca misiunile diplomatice si oficiile consulare in strainatate pot acorda asistenta consulara de specialitate cetatenilor doar in limita competentelor legale si cu stricta respectare a legislatiei statului de resedinta. Astfel, subliniem ca misiunile diplomatice nu pot interveni intr-o procedura judiciara, administrativa sau de alta natura, gestionata de autoritatile unui stat tert”, informeaza MAE.

Potrivit sursei citate, Ambasada Romaniei la Beijing si Consulatul General al Romaniei la Shanghai continua monitorizarea cazului si mentin in permanenta contactul cu toate autoritatile implicate, cu reprezentantii penitenciarului, cu cetateanul roman si membrii sai de familie si acorda asistenta consulara.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: