Iranul reia cursa pentru obtinerea armei atomice. A denuntat acordul nuclear din 2015

externe

iran

Iranul a anuntat duminica o noua diminuare a angajamentelor asumate prin acordul nuclear international incheiat in 2015, renuntand si la ultima restrictie din acest acord pe care inca o mai respecta, si anume limitarea numarului de centrifuge, informeaza agentiile Reuters si DPA, citate de Agerpres.

Iranul isi va continua programul nuclear fara nicio limitare, inclusiv fara o limitare a imbogatirii uraniului, precizeaza guvernul de la Teheran intr-o declaratie.

Va fi in schimb mentinuta cooperarea cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si Iranul ar putea reveni la respectarea angajamentelor asumate in cadrul acordului nuclear daca SUA vor ridica sanctiunile impotriva Teheranului, se mai arata in aceeasi declaratie.

Acordul nuclear incheiat intre Iran si marile puteri, care au urmarit astfel sa impiedice Iranul sa se apropie de obtinerea unei bombe nucleare, a fost mereu in pericol de cand presedintele american Donald Trump a retras in 2018 SUA din aceasta intelegere si a reinstituit sanctiunile impotriva Iranului, care de atunci si-a diminuat treptat angajamentele asumate in document. Noile tensiuni create de uciderea de catre SUA a generalului Qassem Soleimani par sa fi grabit decizia Teheranului de a nu mai respecta limitarile din acord.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: