Iohannis incepe o noua batalie: „Nu putem in epoca Inteligentei Artificiale sa avem o problema endemica de analfabetism functional”
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca sunt necesare noi abordari in selectia si formarea cadrelor didactice, transformarea managementului scolar, reducerea inechitatii in scoli, dar a subliniat ca toate problemele din educatie nu pot fi rezolvate „peste noapte”.
„Avem nevoie de noi abordari in selectia si formarea cadrelor didactice, dar si in transformarea managementului scolar din munca de administratie in leadership si initiativa. In egala masura, este esentiala o reducere a inechitatii inca din primii ani petrecuti de copii in gradinitele si scolile din Romania. In acelasi timp, trebuie sa acceptam ca nu avem la dispozitie resurse financiare nelimitate. Nu putem rezolva toate problemele din educatie peste noapte, indiferent cat de mult ne-am dori acest lucru”, a spus seful statului la conferinta „Romania Educata – politici publice si coordonarea surselor de finantare”, organizata la Palatul Cotroceni, informeaza Agerpres.
El a aratat ca managementul scolar, cariera didactica, echitatea si educatia timpurie sunt cruciale pentru „transformarea in bine” a invatamantului din Romania, subliniind ca lipsa unei educatii de calitate devine o amenintare pentru dezvoltarea tarii noastre pe termen lung.
„Proiectul ‘Romania Educata’ avanseaza si intra de astazi intr-o noua etapa. (…) Cele patru domenii acoperite in aceste documente, respectiv cariera didactica, managementul scolar, echitatea si educatia timpurie, sunt cruciale pentru transformarea in bine a invatamantului din Romania. Rezultatele PISA, publicate in urma cu mai putin de doua luni, reprezinta unul dintre argumentele de netagaduit pentru urgenta solutiilor rapide si temeinice. Lipsa unei educatii de calitate, care sa fie accesibila pentru toti copiii din tara noastra, devine o amenintare pentru dezvoltarea Romaniei pe termen lung”, a afirmat Iohannis, facand referire la lansarea a patru documente de politica publica elaborate de catre expertii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.
Despre aceste documente, prezentate la evenimentul de la Palatul Cotroceni, presedintele Iohannis a subliniat ca sunt valoroase pentru ca se bazeaza pe realitatile romanesti, dar si pe identificarea de exemple de buna practica din mediul international.
Totodata, seful statului a evidentiat nevoia unei economii bazate pe cunoastere.
„Nu putem, in epoca inteligentei artificiale, sa avem o problema endemica de analfabetism functional in randul populatiei noastre. Si nici nu putem, in contextul unei imbatraniri si asa pronuntate a populatiei, sa lasam sute de mii de tineri nepregatiti pentru rigorile unei economii globalizate si aflate in schimbare continua, dar si ale unei societati care, daca nu se va dezvolta sustenabil, va inceta pur si simplu sa mai existe in forma actuala”, a adaugat Iohannis.
Consilierul prezidential Ligia Deca a precizat ca cele patru documente lansate abordeaza tematici esentiale pentru reforma sistemului de educatie romanesc, precum cariera didactica, managementul scolar, echitatea in sistemul de educatie si accesul la o educatie timpurie de calitate.
„Fiecare document include atat masuri care pot contribui la atingerea obiectivelor stabilite de proiectul ‘Romania Educata’ cat si exemple internationale de modalitati concrete prin care alte state au solutionat cu succes probleme similare”, a spus Deca.