Erdogan mareste presiunea asupra UE: „Milioane de migranti se vor deplasa in curand spre Europa”
‘Milioane’ de migranti se vor deplasa ‘in curand’ spre Europa dupa ce Turcia si-a deschis frontierele, a afirmat luni presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, accentuand presiunea asupra Occidentului, de la care asteapta mai mult sprijin pentru a obtine o incetare a focului in Siria, potrivit France Presse, citata de Agerpres.
‘De cand ne-am deschis frontierele (vineri), numarul celor care se indreapta spre Europa a atins sute de mii. In curand, acest numar se va exprima in milioane’, a afirmat Erdogan intr-un discurs tinut la Ankara. Aceste cifre par sa fie supraevaluate in raport cu realitatea observata in teren, noteaza agentia de presa franceza.
Potrivit ONU, sambata seara erau circa 13.000 de persoane la frontiera greco-turca.
Totusi, de vineri, cand Turcia si-a deschis frontierele cu Europa, mai multe mii de persoane s-au repezit spre Grecia, o situatie ingrijoratoare pentru Europa care se teme de o noua criza majora a migratiei asemanatoare celei din 2015.
Ankara, care este de facto gardianul Europei dupa ce a incheiat un pact privind migratia cu Bruxellesul in 2016, si-a deschis portile pentru a obtine mai mult sprijin in Siria unde Turcia a anuntat duminica lansarea unei ofensive impotriva regimului.
In timp ce Turcia si-a intensificat in ultimele zile atacurile cu drone in regiunea Idlib (nord-vest), Erdogan a spus ca spera sa ajunga la o incetare a focului in cadrul discutiilor cu presedintele rus Vladimir Putin – aliat al Damascului – joi, la Moscova.
La frontiera intre Turcia si Grecia, continua sa se adune mii de migranti in speranta ca vor putea sa treaca, in pofida masurilor draconice luate de Atena, ale carei forte de securitate au recurs la grenade lacrimogene si utilizeaza tunuri cu apa.
Incercand sa accentueze presiunea asupra UE, Erdogan a afirmat luni ca va mentine ‘deschise portile spre Europa’. ‘Acum, o sa luati partea voastra de povara’, a spus el in discursul rostit la Ankara, referindu-se la liderii UE.
In fata acestei situatii si pentru a-si demonstra solidaritatea, conducatorii institutiilor europene se vor deplasa marti in partea greaca a frontierei cu Turcia, a anuntat presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Cancelarul german Angela Merkel a indicat de asemenea ca se asteapta ca acordul incheiat cu Turcia sa fie ‘respectat’ de Ankara. Ea urmeaza sa aiba o discutie telefonica luni seara cu Erdogan, potrivit acestuia din urma.
Merkel a condus negocierile, de partea europeana, care au condus in martie 2016 la un controversat acord cu privire la migratie, conform caruia Ankara se angajeaza in special sa lupte impotriva traversarilor ilegale spre Grecia in schimbul unui ajutor financiar.
Seful statului turc urmeaza sa se intalneasca luni cu premierul bulgar, Boiko Borisov, a carui tara are frontiera comuna cu Turcia.
Turcia gazduieste pe teritoriul sau peste patru milioane de refugiati si migranti, in majoritate sirieni.
Ankara si-a justificat deschiderea frontierelor spre Europa prin incapacitatea sa de a face fata unui nou val de migranti, in conditiile in care aproape un milion de persoane si-au parasit locuintele in urma ofensivei regimului sirian la Idlib si s-au concentrat la frontiera turca.
Dupa saptamani de escaladare a violentelor, Turcia a anuntat duminica lansarea unei ofensive de anvergura denumita ‘Scutul de primavara’ impotriva regimului lui Bashar al-Assad, sustinut de Moscova.
Fortele turce au doborat doua avioane siriene si au ucis zeci de soldati ai armatei proguvernamentale siriene. ‘Acesta nu este decat inceputul’, a avertizat luni Erdogan.
La randul sau, regimul sirian si-a exprimat hotararea de a respinge ofensiva Ankarei, care se va afla in centrul intalnirii dintre Erdogan si Putin joi la Moscova.
‘Voi discuta aceste evolutii cu Putin. Sper ca el va lua masurile necesare precum incetarea focului si noi vom gasi o solutie’, a afirmat luni Erdogan.
In timp ce intalnirea intre Erdogan si Putin se anunta a fi una tensionata, Kremlinul a subliniat luni ‘marea importanta’ a cooperarii intre Ankara si Moscova in Siria, unde conflictul a facut peste 380.000 de morti din 2011.
Turcia sprijina unele grupari rebele siriene, iar Rusia – regimul lui Bashar al-Assad, dar in pofida intereselor divergente, cele doua tari si-au consolidat parteneriatul in ultimii ani.
Aceasta relatie s-a degradat de cand peste 30 de militari turci au fost ucisi saptamana trecuta in urma unor lovituri aeriene atribuite de Ankara regimului de la Damasc, care se declara hotarat sa cucereasca regiunea Idlib, ultimul bastion rebel si jihadist in Siria.
Pe teren, luptele continua in jurul orasului strategic Saraqeb, care a trecut de la o parte la alta in ultimele saptamani. Potrivit agentiei de presa oficiale siriene SANA, trupele regimului de la Damasc au intrat luni in acest oras.