Cine sunt cei care s-au intors: „Am lasat acolo un job de 4.000 de lire pe luna/ Cand unii zic ca noi dam virusul, ma simt ca ultimul om”
Jurnalistii de la Recorder au vorbit cu mai multi romani care s-au intors in tara in ultima luna. Ei sunt puternic afectati de campaniile duse in special pe retelele de socializare impotriva „diasporei”, acuzata ca aduce virusul in tara.
Iata cateva dintre
Ladislau Gaspar (26 de ani) din Blaj, judetul Alba – sofer pe betoniera
Lucram in Manchester, eram sofer pe o cifa de beton. (…) Eu acum sunt in Blaj, in apartamentul matusii mele, in autoizolare. Respect izolarea pentru constiinta mea, nu ca m-ar controla cineva. Am vazut ca zic unii ca aducem noi virusul. Mi se pare foarte nedrept sa zica asta despre oamenii care vin de la munca. Eu toti banii pe care i-am facut in strainatate, i-am reinvestit in Romania. Si cand unii zic ca noi dam virusul, ma simt ca ultimul om. Sunt foarte multe familii in Romania care depind de cei plecati afara si n-ar trebui sa ne judece in halul asta. Noi nu mergeam la prostitutie, la dat in cap acolo. Muncim, platim taxe si ne vedem de treaba noastra.
Cristian Levitchi (51 de ani), din Milisauti, judetul Suceava – muncitor in constructii
Am fost in Milano. Lucram intr-un santier, la finisaje, la niste apartamente de lux. (…) Eu sunt de langa Radauti, Suceava. Si de la mine din zona sunt plecati foarte multi. Oamenii pleaca pentru ca nu au unde sa lucreze la noi in zona. Eu am un baiat la facultate, trebuie sa-l intretin. Ne-am sacrificat familii, copii, tot, ca sa facem ceva… Si eu, acuma, ma gandesc ca mai tarziu o sa ne acuze cei care sunt in tara, o sa zica ca de la noi s-a luat virusul. Noi am stat inchisi, dar multi veniti la fel ca noi nu au stat izolati. Au plecat si uitati ce dezastru se intampla.
Multi au scris pe internet ca au venit infractorii. Nu se face diferenta. Sunt intr-adevar si din astia care au venit. Dar au venit multi oameni muncitori. Ca noi cand am plecat acolo nu am plecat de bine. Ci ca sa ne intretinem familia.
Vasile Florea (45 de ani), din Certeze, judetul Satu Mare – sofer
M-am intors acum doua saptamani acasa. Am lucrat in Anglia, am lasat acolo un job de 4.000 de lire pe luna. Eram sofer pe diverse utilaje, la Thames Water Company, regia apelor de la Londra. (…) Om vedea ce facem mai departe. Eu am sa gasesc de munca si in tara. Sunt un bun gospodar, am si animale, gospodarie, tot. Eu am ce sa fac, nu e problema. Doar sa ma desprind odata de strainatate! Eu acum sunt in carantina acasa, prin gradina, tund niste pomi. Is om gospodar”.
Dorin Armanu (42 de ani), din Bunesti-Averesti, judetul Vaslui – muncitor in constructii
Eram in Italia, pe santier. Sunt zidar. (…) Am vazut pe drum multi romani. Erau peste tot la granita, au venit tot din cauza asta, ca s-a oprit munca acolo. Printre ei au venit si hotii, si cersetorii, e adevarat. Dar au venit si oamenii seriosi, care si-au vazut numai de treaba. Va spun eu ca au venit oamenii cinstiti, ca mai rau a devenit viata acolo, in strainatate, de aia au plecat.
Adrian Iancu (40 de ani), comuna Borcea, judetul Calarasi – tamplar
Eram pe un santier, in centrul Londrei. Lucrez de noua ani in Anglia. (…) Acum scrie peste tot ca vin romanii si ca nu au cotizat la taxe aici, sa stea acolo. Dar toti banii pe care i-am castigat eu acolo i-am trimis tot in Romania. Nu e vina mea ca nu am platit asigurare de sanatate in Romania. E urat sa vezi ce comentarii sunt la adresa noastra. Sau sa vezi ca suntem impartiti „diaspora” si „romanii”. E o prostie mai mare decat toata lumea asta. Nu e nicio diferenta, toti suntem romani.
Ioan Nemes (37 de ani), din Camarzana, Satu Mare – lucrator in constructii
Am lucrat 12 ani in Italia. Si sase ani jumate in Anglia. In Italia am lucrat intr-o fabrica, faceam farfurii. Dupa aia m-am dus pe santier, am facut regips, parchet. Si apoi, la Londra, pavaj, asfalt. (…) Am vazut ca s-a spus pe internet ca „vin hotii”. N-are lumea ce sa vorbeasca. Aia au ramas acolo, ca acolo o duc bine. Eu cred ca au venit oamenii cinstiti acasa, majoritatea. Nu e corect sa fim etichetati asa. Noi, cei din strainatate, am tinut tara asta. Ca daca nu investeam noi, din tarile unde am fost, cred ca tara era mult mai in prapastie decat e. Noi, fiecare din Satu Mare, de aici, am investit in comunele noastre si am bagat bani multi. Sunt investitii la fiecare casa care depasesc 100.000-200.000 de euro.
Citeste materialul integral pe Recorder.ro.