Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, veste buna: „Al doilea val nu va mai fi ca acest prim val”

news

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a apreciat, sambata, ca un eventual al doilea val epidemiei de coronavirus nu va avea aceeasi intensitate ca primul, dar a subliniat ca trebuie luate masurile de pregatire necesare, inclusiv vaccinarea antigripala si antipneumococica a categoriilor vulnerabile.

Astfel, intrebat intr-un interviu la postul Digi 24, daca romanii trebuie sa se astepte ca in toamna sa fie introduse noi masuri de restrictie, ministrul a declarat ca autoritatile trebuie sa fie pregatite, dar a estimat ca al doilea val va fi diferit.

„Acest studiu (de seroprevalenta la nivel national n.red) ne va spune (cu privire la valul doi n. red). In general, o pandemie, din experienta noastra, merge tot timpul cu un an – doi de epidemii sezoniere. In acest moment noi nu avem un vaccin, ca sa putem preveni un val doi. Nu putem decat sa limitam. (…) Eu cred ca al doilea val nu va mai fi ca acest prim val, dar noi trebuie sa fim pregatiti pentru orice. Noi o sa luam anumite masuri mai ales pentru grupele de risc, in care sa avem o vaccinare antigripala, vaccinare antipneumococica, pentru cei care sunt cu boli pulmonare cronice, tocmai pentru a preveni posibile cazuri grave intr-un eventual val doi”, a spus Tataru, citat de Agerpres.

Totodata, ministrul Sanatatii a subliniat ca in vederea unui eventual al doilea val, trebuie asigurate depozite de medicamente, materiale sanitare si echipamente.

„Avem aceeasi medicatie off-label, avem aceeasi lipsa a unui vaccin, dar stim cu cine luptam in acest moment. Suntem psihic mai pregatiti. O sa trebuiasca sa avem grija sa avem depozitele pline cu tot ce inseamna medicamente, materiale sanitare, echipamente. Sa avem o capacitate de testare suficienta, dar sa nu credem ca sistemul medical s-a schimbat dupa o pandemie”, a spus el.

Ministrul Tataru a estimat ca in conditiile in care populatia va respecta masurile de precautie, spre sfarsitul lui iulie – inceputul lui august, se va ajunge la o viata „cvasi-normala”.

„Evalurea primei etape ne-a aratat ca, respectand niste precautii, putem veni cu alte etape de relaxare. Daca mergem in continuare in acest ritm, ne putem gandi pe 15 iunie la a treia etapa de relaxare. Daca evolutia ne permite, iar respectarea acestor precautii si recomandari este o prioritate a populatiei, ne gandim ca spre sfarsitul lui iulie, inceputul lui august, sa ajungem la o viata cvasi-normala”, a mai spus ministrul Sanatatii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: