Peste 300.000 de sinistrati in urma exploziilor din Beirut. Libanul s-ar putea confrunta cu o criza sanitara comparabila cu cea din timpul razboiului civil

externe

Cu peste 300.000 de sinistrati in urma exploziilor devastatoare de marti la Beirut, Libanul s-ar putea confrunta cu o criza sanitara comparabila cu cea din timpul razboiului civil (1975-1990), a avertizat joi presedintele organizatiei neguvernamentale Medici fara frontiere (Medecins sans frontieres. MSF), franco-libanezul Mego Terzian, alertand asupra unei posibile penurii de medicamente, intr-un interviu acordat agentiei France Presse, citat de Agerpres.

In primul rand, el a atras atentia ca spitalele din Beirut sunt supraaglomerate, in special camerele de urgenta. Unii pacienti au trebuit sa fie transferati in afara orasului. Dar, potrivit lui, situatia parea sa se stabilizeze de miercuri.

‘Personalul medical libanez, mai ales cel care are deja experienta razboiului civil, a reusit sa faca foarte rapid trierea in fata salilor de urgenta si sa prioritizeze pacientii care trebuiau trimisi in blocul operator’, a afirmat directorul MSF.

Dar profesionalismul cadrelor medicale nu poate salva singur situatia, intrucat multe spitale au fost avariate, a spus el, indicand ca numai in cartierul Achrafieh, din centrul Beirutului, au fost puternic avariate trei unitati spitalicesti, intre care una cu 1.100 de paturi. Centrul de dializa din Beirut, principalul din tara, a fost complet distrus.

Seful MSF a salutat promptitudinea tarilor vecine care au sarit in ajutor Libanului, mentionand ca Iordania, Qatarul si Kuweitul vor desfasura spitale de campanie.

La cererea autoritatilor, Medici fara frontiere va incerca sa asigure aprovizionarea cu anumite medicamente, in special antibiotice si analgezice, precum si pungi de sange, a indicat Mego Terzian.

‘Prioritatea noastra in zilele urmatoare va fi monitorizarea’ persoanelor sinistrate, a spus Terzian, subliniind ca 300.000 de locuitori ai capitalei libaneze au ramas fara acoperis deasupra capului. ‘O alta prioritate vizeaza bolnavii cronici, cei cu cancer, bolnavii de HIV sau boli respiratorii, cum ar fi astmul, in contextul riscului de perturbare a furnizarii de medicamente’, a afirmat directorul MSF, care a mai amintit ca ‘depozitele de medicamente si vaccinuri situate in portul Beirut au fost avariate’.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: