Trei mari afaceri marca PSD, surse de poluare majora. Ministrul Mediului, dezvaluiri despre clanurile de la Bacau
Marile probleme de poluare din judetul Bacau sunt urmare a marilor afaceri care au purtat marca PSD, a declarat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Mircea Fechet, intr-o conferinta de presa sustinuta in Bacau, se arata intr-un comunicat de presa remis, luni.
„La Carom Onesti, dupa ce Corneliu Iacobov a trecut pe acolo, a ramas in urma o companie devalizata si mii de oameni pe drumuri. Firma a intrat in lichidare, a trecut pe la mai multi cumparatori, astazi este in administrarea unei companii care are niste obligatii de mediu nerezolvate inca din 2012. La Carom Onesti exista si acum bataluri cu reziduuri si deseuri petrochimice de la statia de epurare Jevreni, care trebuiau ecologizate, in baza unui proiect elaborat in 2017, dar neaplicat niciodata. Am preluat aceasta problema, am demarat o corespondenta cu noul administrator si nu voi tolera nicio tragere de timp pentru indeplinirea obligatiilor de mediu”, a declarat Mircea Fechet.
Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor a precizat ca o alta afacere „marca PSD si Corneliu Iacobov”, este cea de la Darmanesti, a lasat in urma alte grave probleme.
Obligatiile de mediu sunt stabilite din 2014 si prevedeau inchiderea si dezafectarea batalelor de depozitare a namolurilor petroliere dar peste 60% dintre aceste obligatii nu au fost indeplinite, desi termenul a fost 2017. Reziduurile petroliere inca exista acolo, iar firma care a cumparat in 2019 rafinaria, aceeasi cu cea care a cumparat si Carom Onesti, are obligatia sa se conformeze.
„In fine, o alta afacere marca PSD, care influenteaza de aceasta data bacauanii, este halda de fosfogips de la fostul combinat Amurco. Aici, un alt personaj apropiat social-democratilor: domnul Ioan Niculae, condamnat pentru coruptie in dosarul ‘mita la PSD’ si care, cat timp a detinut combinatul, a sfidat orice masura de conformare. In acest moment, terenul de sub halda de fosfogips apartine municipalitatii, dar obligatiile de mediu revin, in continuare, SC Amurco SRL, societate care se afla in procedura de lichidare si cautam o solutie prin care aceasta problema sa fie rezolvata”, a spus ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.
Mircea Fechet a adaugat ca Romsilva face demersuri pentru readucerea in patrimoniul statului a peste 43.000 de hectare de padure, o reparatie morala pentru statul roman, in urma unor retrocedari ilegale.
„Demersurile Romsilva vin in contextul dosarului de coruptie care vizeaza retrocedarea acestei paduri din judetul Bacau si in care este implicat un nume greu al PSD-ului, Viorel Hrebenciuc. Cam asta a facut PSD Bacau pentru mediu: a retrocedat ilegal paduri, a exploatat industria chimica si a lasat in urma depozite poluante, care afecteaza viata oamenilor”, a mentionat ministrul Mircea Fechet.