Animale in apartament, doar cu acordul vecinilor. Decizie definitiva a Curtii de Apel Timisoara

news

Curtea de Apel Timisoara a decis, definitiv, sa mentina o hotarare de Consiliu Local din 2007 care ii obliga pe cei care vor sa detina animale de companie si locuiesc la bloc sa obtina acordul vecinilor, anunta Adevarul.

Curtea de Apel Timisoara a pronuntat sentinta finala intr-un dosar in care o timisoreanca, sustinuta de o asociatie de protectie a animalelor, a cerut anularea hotararii de Consiliu Local care prevede ca pentru detinerea unui animal de companie intr-un apartament de bloc e nevoie de acordul scris si stampilat al Asociatiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, si acordul expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe.

Procesul prin care a fost ceruta anularea hotararii de Consiliu Local a fost deschis in mai 2019, la Tribunalul Timis.

Timisoreanca a aratat in instanta ca, din punctul sau de vedere, „conditionarea detinerii de animale de companie in apartamente de acordul expres al vecinilor limitrofi, astfel cum s-a facut prin hotararea de Consiliu Local, constituie o intruziune nepermisa de lege in dreptul sau de proprietate”.

„Dreptul de folosinta si de dispozitie poate fi limitat numai prin lege, de unde rezulta ca limitarea din litigiu de fata, facuta printr-un act administrativ autoritatii locale, este o limitare nelegala. De asemenea, orice proprietar are dreptul de a folosi apartamentul proprietatea exclusiva, precum si cotele parti care se afla in proprietatea comuna indiviza, fara ca acest drept sa poata fi conditionat de acordul altor proprietari vecini sau coproprietari asupra cotelor parti indivize”, a mai aratat femeia care a cerut anularea hotararii de Consiliu Local.

In prima instanta, Tribunalul Timis a admis cererea proprietarei si a anulat prevederile care ii obliga pe proprietarii de animale de companie sa obtina acordul vecinilor. Sentinta a fost atacata cu apel, la Curtea de Apel Timisoara, unde judecatorii au decis mentinerea hotararii, aratand ca „dreptului de proprietate al reclamantei asupra animalelor de companie i se opune dreptul de proprietate al vecinilor si dreptul acestora de a folosi propria locuinta fara ingerinte disproportionate in pasnica utilizare a acestor imobile”.

Tototdata, judecatorii au decis ca prin hotararea adoptata Consiliul Local Timisoara nu a comis un abuz de reglementare prin stabilirea unor norme care exced competentelor sale legale.

In plus, judecatorii au aratat ca afirmatiile reclamantilor, potrivit carora animal de companie este si un porcusor de Guineea, si un caine rasa rotweiler, si o broasca testoasa, si un caine rasa pechinez, si un caine rasa labrador, si o pisica, si un peste tinut intr-un acvariu nu sunt relevante.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: