Reactia Colegiului Medicilor Veterinari la nebunia legata de ivermectina: „Medicamentele veterinare in afara de ivermectina pot contine si alte substante active si excipienti”
Colegiul Medicilor Veterinari (CMV) recomanda cetatenilor sa nu utilizeze medicamente veterinare ce contin ivermectina in baza propriei decizii, pentru profilaxia si tratamentul infectiei cu SARS-CoV-2, ci sa apeleze in mod obligatoriu la un medic uman si sa renunte la intentia de a achizitiona astfel de medicamente din cabinetele si farmaciile veterinare.
„Medicii veterinari nu au competente legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, elibera produse medicinale veterinare care sa fie utilizate de catre oameni. Toate medicamentele veterinare autorizate de catre autoritatile veterinare romane sau de catre Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) sunt destinate exclusiv utilizarii la animale, iar o eventuala decizie privind utilizarea acestora la oameni apartine exclusiv autoritatilor competente. Trebuie precizat ca medicamentele veterinare in afara de ivermectina pot contine si alte substante active si excipienti, ale caror efecte asupra sanatatii oamenilor, in cazul utilizarii lor, nu sunt cunoscute”, precizeaza CMV intr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, medicamentele veterinare care contin ivermectina se elibereaza doar pe baza de reteta veterinara, iar prescrierea se face exclusiv de catre un medic veterinar cu drept de libera practica care a examinat animalul si a pus un diagnostic prezumtiv. De asemenea, medicii veterinari nu pot onora si elibera medicamente veterinare in baza retetelor emise de catre un medic uman.
Medicii veterinari care elibereaza prescriptii medicale veterinare cu regim special mentioneaza seria si numarul acestora in registrul de consultatii si tratamente si trebuie sa utilizeze parafa prevazuta in Statutul Medicului Veterinar si sa detina un atestat de libera practica valid. CMV precizeaza ca medicul veterinar este obligat sa prescrie doar cantitatea necesara pentru efectuarea completa a tratamentului in cauza, in functie de specie, greutate, doza si durata tratamentului.
„Utilizarea altor formulare in afara celor prevazute de legislatia in vigoare pentru prescrierea medicamentelor veterinare, precum si eliberarea fara prescriptie medicala a acestora, atrag raspunderea disciplinara, contraventionala sau penala, dupa caz, a persoanelor vinovate”, avertizeaza acestia.
Precizarile CMV survin in contextul aparitiei unor informatii in spatiul public cu privire la folosirea ivermectinei in prevenirea si tratamentul infectiei cu virusul SARS-CoV-2.